Mustien panttereiden perillinen
Hell"s Kitchen, Helvetin keittiö, on aika raflaava nimi asuinpaikalle. New Yorkin Manhattanilla sijaitseva kaupunginosa sai hurjan nimensä 1800-luvun lopulla sanonnasta, jonka mukaan alueella meno oli kuumempaa kuin helvetissä, joten sen täytyi olla helvetin keittiö.
Manhattanin kiinteistövälittäjillä oli vielä 1990-luvulle saakka melko mahdoton tehtävä saada sijoittajia kiinnostumaan alueesta, sen verran epämääräinen oli seutukunnan maine. Kaupunginosa tunnettiin saastaisena ja sitä piti majapaikkanaan järjestäytynyt rikollisuus. Ei ole outoa, että kirjailija Mario Puzo, Kummisedän tekijä, on kotoisin samalta alueelta.
Helvetin keittiössä varttui myös Alicia Keys, eräs tämän hetken menestyneimmistä mustan R&B/soul-musiikin taitajista. Italialais-irlantilais-afrikkalaiset sukujuuret omaava Alicia oppi katujen kieliopin jo pikkutyttönä, kun hän joutui paikallisten parittajien ja huumediilereiden ahdistelemaksi. Yksinhuoltajaäidin luotsaama perhe eli niukoissa oloissa, ja Alicia löysi musiikista voimaa selviytyä arjen koettelemuksista.
Musiikki tarjosi myös sosiaalisen ja taloudellisen nousun väylän. Alicia Keysin levyjä on myyty maailmanlaajuisesti lähes 30 miljoonaa, hän on vakiovieras muun muassa Yhdysvaltain levylistojen kärjessä ja pokannut peräti 11 arvostettua levyalan Grammy-palkintoa.
Harva tietää, että tammikuussa 28 vuotta täyttänyt laulaja-lauluntekijä on myös poliittinen aktivisti, joka ihailee radikaaleja Mustia panttereita ja kamppailee rasismia sekä globaalia epätasa-arvoa vastaan.
Valtion vihollinen
Viime vuonna julkisuuteen tulleista New Yorkin poliisiviranomaisten dokumenteista selvisi, että viranomaiset olivat jo vuodesta 2004 saakka tarkkailleet Alicia Keysin edesottamuksia. Keys oli George W. Bushin politiikan vastaisten puheidensa vuoksi luokiteltu "vaaralliseksi anarkistiksi". Nainen itse oli valtion viholliseksi luokittelemisesta lähinnä huvittunut.
Asiassa on vakavampikin puoli. Yhdysvaltain hallitus on koko olemassaolonsa ajan pyrkinyt vainoamaan ja tukahduttamaan maan mustien vapausliikkeitä. Vuonna 1956 liittovaltion poliisi FBI laati salaisen COINTELPRO-suunnitelman, jonka tehtävänä oli soluttautua, häiritä ja tuhota radikaaleja kansalaisjärjestöjä ja liikkeitä, muiden muassa mustien vapautusjärjestöjä, kuten Malcolm X:n Nation of Islamia sekä Mustia panttereita. Suunnitelmassa todettiin suoraan, miten Yhdysvaltain "neekerinuoriso on saatava ymmärtämään, että mikäli he noudattavat vallankumouksellisia oppeja, heistä tehdään kuolleita vallankumouksellisia."
Hajota ja hallitse
Monet mustat ovat sitä mieltä, että hallituksen COINTELPRO-suunnitelma on edelleen käytössä.
Pitkään kyteneet levottomuudet leimahtivat Los Angelesissa huhti-toukokuussa 1992, kun rasistisen poliisin toimista suivaantuneet mustat nousivat vastarintaan. Kuusipäiväisissä mellakoissa kuoli kaikkiaan 53 ihmistä.
1990-luvulla Amerikan mustan nuorison keskuudessa alkoi myös nousta ilmiö nimeltä gangsta rap. Nuoret rap-muusikot tekivät uhoavia, väkivaltaa ja rikollisuutta pursuavia tekstejä, jotka poikivat väkivaltaa myös jo ennestään levottomille kaduille. Tunnetuimmat gangsta rap -ilmiön uhrit olivat Tupac Shakur sekä Notorious B.I.G., molemmat menestyneitä, ristiriitaisia rap-muusikoita, jotka kumpikin menehtyivät ampumavälikohtauksissa. ...
MARKO KORVELA