Myös Helsinkiin tekeillä leikkauslista

20.03.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 11 / 20.3.2009

Kokoomuksen johtama Helsingin kaupunki valmistelee palvelujen ja henkilöstön vähentämistä, vaikka kaupungilla on kassavaroina edellisten vuosien ylijäämiä 980 miljoonaa euroa. Kaupunginhallitukselle tehdyn ensi vuoden budjetin valmisteluraamin mukaan menoja leikataan 3 prosenttia tämän vuoden budjetista. Henkilöstöä aiotaan vähentää kolmen vuoden kuluessa 3 000:lla eli 8 prosenttia. Lisäksi karsitaan toimitiloja.


– Kaupunginhallitukselle esitetty budjettiraami osoittaa, että kaupungin johdossa ei ole opittu tai haluttu ottaa opiksi 90-luvun laman kokemuksista. Kolmen tuhannen työpaikan lopettaminen ja palvelujen leikkaaminen vain pahentaa lamaa, kommentoi SKP:n ja Helsinki-listojen kaupunginvaltuutettu Yrjö Hakanen.


Kun etenkin sosiaali- ja terveyspalvelujen määrärahat on jo tämän vuoden budjetissa alimitoitettu, toisi esitetty raami palveluihin ainakin 150 miljoonan euron aukon.


– Kokoomus yrittää nyt laman varjolla leikata ja yksityistää palveluja. Tätä kuvaa sekin, että leikkauslistoja perustellaan esityksellä, josta on jätetty kokonaan pois kaupungin liikelaitosten tuotot, joiden ennustetaan olevan tänä vuonna noin 250 miljoonan luokkaa.


Myös Pro kuntapalvelut –verkosto korostaa esityksessään valtuutetuille, että Helsingillä on varakkaana ja käytännössä velattomana kuntana mahdollisuus panostaa lisää palveluihin.




Katainen kiristää kuntia



Yrjö Hakanen kiinnittää huomiota siihen, että niin rikkaissa kuin köyhissä kunnissa valmistellaan nyt prosenteissa samaa luokkaa olevia leikkauksia. Tällä toteutetaan porvarihallituksen linjaa, joka edellyttää kuntien henkilöstöä vähentäviä "tuottavuusohjelmia" ja palvelujen laatua koskevien normien karsimista.


Valtionvarainministeri Jyrki Katainen (kok) kiristää kuntia sillä, että valtio korvaa niille osan laman takia vähenevistä verotuloista, jos kunnat vähentävät henkilöstöä, karsivat palveluja koskevia velvoitteita ja laajentavat kilpailuttamista.


Samaan aikaan kun kuntien omia palveluja leikataan, esittää hallitus laajennettavaksi palveluseteleiden käyttöä. Kuntien vähistä rahoista ohjattaisiin näin osa yksityiselle bisnekselle, jota voivat käyttää ne, joilla on varaa myös omarahoitusosuuteen.


– Tällaisten hankkeiden kaatamiseen tarvitaan niin Helsingissä kuin valtakunnallisesti laajaa kuntien asukkaiden ja työntekijöiden vaatimusliikettä, korostaa Hakanen.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!