Navalnyi, mepit ja Venäjä-politiikka
Venäläisen Aleksei Navalnyin myrkyttäminen on törkeä rikos, joka tulee selvittää ja syylliset saattaa edesvastuuseen. Venäjän hallinnolta on perustellusti vaadittu rikoksen perusteellista ja luotettavaa tutkimista ja syyllisten rankaisemista.
EU:n parlamentti ei ole kuitenkaan tyytynyt tähän vaan sen 17. syyskuuta äänestyksen jälkeen hyväksymässä päätöslausumassa julistetaan jo pääsyylliset ja jaettiin tuomioita.
Venäjän hallinnon vastuuta selvittää myrkytys ei ole syytä vähätellä. Europarlamentin lausumassa hutkitaan kuitenkin jo ennen kuin on tutkittu – oikeusvaltioperiaatteista piittaamatta. Siinä nimetään Venäjän hallinto ja Kreml syyllisiksi. Pääosan lausumassa saavat vaatimukset EU:n Venäjä-politiikan uudelleenarvioimisesta, pakotteista, Itämeren kaasuputkihankkeen pysäyttämisestä ja Venäjän kansainvälisestä eristämisestä.
Tällainen linja kärjistäisi entistä pahemmin Euroopan tilannetta. Vaatimus Venäjän eristämisestä poikkeaa Suomen ulkopolitiikasta, joka painottaa keskusteluyhteyksiä ja yhteistyötä Venäjän kanssa, vaikka asioista voidaankin olla eri mieltä.
Suomalaisista europarlamentin jäsenistä kolme – Eero Heinäluoma, Miia-Petra Kumpula-Natri ja Mauri Pekkarinen – äänesti lausumasta päätettäessä tyhjää, muut puolesta.
Lausuman puolesta äänesti myös Vasemmistoliiton Silvia Modig, toisin kuin lähes kaikki muut parlamentin Yhtyneen vasemmiston ja pohjoismaisen vihreän vasemmiston ryhmän edustajat. Onko Modigin linja myös Vasemmistoliiton Venäjä-politiikan linja?
Tilaa Tiedonantaja ja saat radikaalin vasemmistolaisen äänen kotiisi kerran kuukaudessa ja/tai koko lehden diginä myös verkossa! |
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Tiedonantaja-festivaali kokoaa jälleen eri alojen aktivisteja, tutkijoita, poliitikkoja, artisteja ja kansainvälisiä vieraita etsimään vaihtoehtoisia ulospääsyjä sodista, ympäristökriisistä, median yksipuolisuudesta ja politiikan vaihtoehdottomuudesta. Festivaali järjestetään viikonloppuna 19.-20. lokakuuta 2024 Vantaan Myyrmäessä Myyräncolo -kulttuurikeskuksessa.
Tiedonantaja Festival will once again bring together activists, researchers, politicians, artists and international guests from different fields to look for alternative ways out of wars, environmental crises and media biases. The programme includes debates, presentations, workshops and of course culture and music! The festival will take place over one weekend at the Myyräncolo cultural centre in Vantaa's Myyrmäki, Finland.
- 1 / 327
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Ulkomaat
Vasemmistokoalitio NPP:n ehdokas Anura Kumara Dissanayake on voittanut Sri Lankan presidentinvaalit. Lähes 7 miljoonaa srilankalaista antoi tukensa NPP-koalition lupaamille sosiaalisille uudistuksille, demokraattisten oikeuksien laajentamiselle, korruption vastaiselle työlle ja julkisten palvelujen rakentamiselle.
YK:n yleiskokouksen äänestyksessä vaadittiin ylivoimaisella enemmistöllä, että Israel lopettaa laittoman läsnäolonsa miehitetyillä palestiinalaisalueilla 12 kuukauden kuluessa. Äänestyksessä annettiin 124 ääntä puolesta, 14 vastaan ja 43 tyhjää. Äänestys järjestettiin vain vähän Israelin tekemän terrori-iskun jälkeen.
Afrikan kansalliskongressi ANC ei saavuttanut tarvitsemaansa suoraa enemmistöä vaaleissa, mutta sillä on edelleen suurin äänestäjien tuki. Maan siirtymävaiheen epäonnistuminen köyhyyden poistamisessa on avannut oven populistiselle etnonationalistiselle politiikalle. Etelä-Afrikan vaalitulosta analysoi Mark Waller.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.