Äänet kapitalismin vastustajille

05.06.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 22 / 5.6.2009

EU-parlamentin vaalit järjestetään keskellä syvintä kapitalismin kriisiä sitten 1930-luvun ja äärimmäisen jännittyneessä yhteiskunnallisessa tilanteessa. Useat miljoonat ihmiset on suistettu työttömyyteen ja köyhyyteen samaan aikaan, kun pieni vähemmistö osakkeenomistajia, pörssipelureita ja johtajia on voinut haalia itselleen valtavia rikkauksia.



Kotimainen bruttokansantuote Euroopassa pieneni tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä vuotta aiempaan tilanteeseen verrattuna 4,4 prosentilla. Voimakkaasti viennistä riippuvaisen Saksan talous heikkeni samana aikana 6,9 prosentilla. Itäisen Euroopan maihin kriisi on iskenyt erityisen ankarasti. Baltian maissa kotimainen bruttokansantuote on pienentynyt 10,9–18,6 prosentilla.



Kaksikymmentä vuotta kapitalismin palauttamisen jälkeen itäisen Euroopan EU-jäsenmaat ovat joutuneet taloudellisen ja poliittisen romahduksen partaalle.


Vaikka viralliset tilastot usein näyttävät alakanttiin tilanteen todellisen kehnouden, käytettävissä olevat luvut tekevät selväksi taantuman katastrofaalisen suuruuden. Nopeasti paheneva työttömyys sekä kokonaisten alueiden köyhtyminen ja kurjistuminen ovat syytös EU:n ja sen jäsenvaltioiden epäsosiaalista ja kansanvastaista politiikkaa kohtaan.



Jokaisessa EU-maassa työttömyyden ja köyhyyden pääuhreja ovat lapset ja nuoret. Maaliskuussa julkaistussa EU:n raportissa todetaan, että EU:ssa lapsilla on korkeampi köyhyysriski (19 prosenttia) kuin väestöllä keskimäärin., eikä tilanne ole parantunut sitten vuoden 2000. Tämän vuoden m maaliskuussa alle 25-vuotiaiden työttömyysaste oli noin 18,3 prosenttia EU-alueella. Espanjassa yli kolmasosa tästä ikäryhmästä on ilman työtä. Yhä useammat korkeakouluista valmistuneetkaan eivät löydä vastaavaa työtä, vaan joutuvat ottamaan kaksi tai kolme huonopalkkaista pätkätyötä selviytyäkseen.



EU ja kaikkien jäsenmaiden, myös Suomen, hallitukset käyttävät hyväkseen joukkotyöttömyyttä leikatakseen palkkoja ja sosiaalietuuksia. Tämä on tyypillistä kaikille hallituksille riippumatta siitä, ovatko ne porvarillisia vain sosiaalidemokraattisia. Ja EU:n komissiosta on tullut synonyymi sääntelyn purkamiselle, uusliberalismille ja työntekijöiden oikeuksien huonontamiselle.



Yksikään EU-maiden ns. valtapuolueista ei uskalla todella kohdata miljoonia EU-kansalaisia koettelevia ongelmia. Sen sijaan niiden vaalikampanjat ovat keskittyneet ylistyslauluihin EU:n Brysselissä oleville instituutioille. Tätä taustaa vasten laaja vastenmielisyys EU-vaaleja kohtaan ei ole yllättävää. Se on osoitus väestön kasvavasta vastustuksesta ja enteilee luokkataistelujen laajenemista.



Äänestäminen EU-vaaleissa ei ole luokkataistelujen pääkenttä. Mutta näissä vaaleissa EU:lle ja sen jäsenmaiden vallanpitäjille ei voi ilmaista vastustusta muuta kuin äänestämällä. Vastustamisesta äänestämättä jättämällä vallanpitäjät vain hyötyvät, koska he saavat suurella rahalla ja julkisuudella harhautettua ja houkuteltua riittävästi heitä tukevaa väkeä uurnille.



Suomen valtapuolueet apupuolueineen haluavat EU:lta, sen parlamentilta ja suomalaiselta meppijoukolta valtakirjan syventää kansanvastaista sisäpolitiikkaa ja Nato-hakuista ulkopolitiikkaa Suomessa. Tämän estäminen ei onnistu jättämällä äänestämättä vaan äänestämällä "ei" kapitalismille ja suuren rahan ja eliitin renkipuolueille – äänestämällä "kyllä" SKP:lle.



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli