Nokia tarvitsee kokonaan uuden jätevedenpuhdistamon

24.10.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 39 / 24.10.2008

Liki vuoden saastuneen veden vuoksi vatsavaivoja potenut Nokian Porkkaperässä asuva Lauri Aalto ei luota kotikaupunkinsa poliittiseen johtoon vesiasioissa. Niinpä hän teki harkitun päätöksen ja lähti Suomen kommunistisen puolueen ehdokkaaksi kuntavaaleissa, sillä puolueen kannat vesiasioissa ovat lähinnä hänen omia näkemyksiään.


SKP:n valtuustoryhmällä on selkein kanta tässä asiassa, se on vaatinut perinpohjaista selvitystä ja sen mukaisia johtopäätöksiä. Nokian valtapuolueet ovat Aallon mukaan asiassa vähintäänkin lepsuja, jopa ylimielisiä asukkaiden huolia, pelkoja ja hätää kohtaan.


– Olen ollut puolueen kannattaja ja jäsen aiemminkin, mutta vesiskandaali sai minut ryhtymään ensi kertaa ehdokkaaksi. Omakohtainen kokemus sairaudesta ja jätevesilaitoksen naapurissa asuminen ovat vakuuttaneet minut, että nykyisen laitoksen tilalle on rakennettava kokonaan uusi laitos, joka käyttää uusinta saatavilla olevaa tekniikkaa, sanoo Lauri Aalto.
Laitos ei sovi


luonnonsuojelualueelleLauri Aalto itse kannattaa keskitettyä suurpuhdistamoa, mutta hajautettukin malli sopii, kunhan se täyttää kovimmat nykyajan vaatimukset.


– Tarvitaan todellinen jätevedenpuhdistamo, ja nykyinen laitos ei ole sellainen. Sieltä lähtee alapuoliseen Nokianvirtaan sellaista vettä, mitä vesistöihin ei saisi päästää. Se tieto on ollut yllätys terveysviranomaisillekin, jatkaa Lauri Aalto.


Hän ihmettelee, että kunnat saavat toimia näin leväperäisesti, sillä omakotiasukkailla ja mökkiläisillä on paljon tiukemmat ympäristönormit. Eikö laki koske kuntia ympäristöasioissakaan?


Lisäksi nykyinen laitos sijaitsee Kullaanvuoren luonnonsuojelualueella, mikä on Aallon mielestä ihan käsittämätöntä.


– Tietojeni mukaan suunnitellaan laitoksen laajentamista jopa kaksinkertaiseksi Kullaanvuoreen, mutta sitä ei missään tapauksessa saa laajentaa nykyiselle alueelle, sanoo Lauri Aalto kantanaan.


Hän asuu Haaviston Porkanperässä aurinkoisella rinteellä, joka on Tampereen Pispalan kaltainen vanha puutaloalue. Aallon parvekkeelta on näkymä sadan metrin päässä sijaitsevan puhdistamon yli Nokianvirran takaiseen Koskenmäen rinteeseen.


– Hajut ovat välillä ihan hirveät. Muutenhan tämä alue olisikin paratiisi, toteaa Aalto parvekkeellaan.
Pöpöt juhlineet kohta


vuoden päivätMutta miten Lauri Aalto itse on kokenut pilaantuneesta juomavedestä aiheutuneen vatsataudin? Hän jäi eläkkeelle Raision Myllyn sähköasentajan töistä viime vuoden marraskuun viimeisenä päivänä.


– Seuraavana aamuna alkoi tämä vatsatauti, jota on kohta kestänyt vuoden verran. Poltto on vieläkin välillä ihan hirveä. Näytteissä on todettu campilobakteeria, alkueläimiä ja helikobakteeria. Äskettäin oli hyvä jakso erittäin kovan antibioottikuurin jälkeen, mutta nyt vaivat ovat pahenemaan päin. Lievästi sanottuna tämä on kova paikka, Lauri Aalto sanoo.HANNU OITTINEN

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli