Nollamaksukapina!

01.06.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 22/2007

Eipä tainnut porvarihallitus arvata, minkälaisen metakan viime viikolla esitelty budjettikehys saa aikaan. Hallituksen aikomus poistaa päivähoitomaksujen nollamaksuluokka on herättänyt vastustusta niin kansalaisjärjestöissä kun oppositio- ja jopa hallituspuolueissakin.


Päivähoitomaksut vaarantavat erityisesti yksinhuoltajien ja muiden pienituloisten jo ennestään tiukan talouden. Yksinhuoltajista jopa 40 prosenttia on tällä hetkellä vapautettu päivähoitomaksusta tulojen vähäisyyden takia.


Yhden vanhemman perheiden lisääntyvä köyhyys on vakava ongelma, jonka ratkaiseminen vaatii nollamaksuluokan säilyttämistä ja yksinhuoltajien päivähoitomaksujen alentamista kauttaaltaan.




Yksinhuoltajan budjetti tiukalla



Helsinkiläinen kuusi- ja neljävuotiaiden tyttöjen yksinhuoltaja Jenni Rauhala on tyrmistynyt hallituksen aikeista poistaa päivähoidon nollamaksuluokka. Ammattikorkeakoulussa liiketaloutta opiskelevan opintotuesta jää kahden lapsen äidille käteen viitisen sataa euroa, josta on kustannettava sähköt, puhelimet, ruuat ja lääkkeet. Tiukan budjetin kannalta on hyvä, että yllättävissä sairaus- tai muissa tilanteissa on apua saatavilla perheen ja suvun turvaverkostosta.


– Voi vain kuvitella mitä esimerkiksi 30 euron kuukausittainen päivähoitomaksu per lapsi merkitsee. Se ei kuulosta paljolta, mutta on pois siitä jokapäiväiseen elämään tarkoitetusta rahasta, kommentoi Rauhala.


Perhepäivähoitajaksi kouluttautuneelle Rauhalalle kerrottiin, ettei perhepäivähoitajille ole tarvetta Koillis-Helsingissä. Sen jälkeen hän teki keikkahommia päiväkodeissa eri puolilla Helsinkiä.


Pian kävi selväksi, ettei pienten lasten äidille ollut tarjolla vakinaista työpaikkaa. Hoitoalan epävarmuus ja huono palkkaus saivat Rauhalan hakeutumaan uudestaan koulun penkille.


Aluksi Rauhala harkitsi sosiaalialan jatko-opintoja, mutta stressaava työ, olemattomat ylenemismahdollisuudet ja huono palkkakehitys saivat hänet vaihtamaan alaa. Liiketalouden opintojen lisäksi paperit ovat vetämässä valtiotieteelliseen.




Vastakkainasettelun aika ei ole ohi



Valtionvarainministeri Jyrki Katainen (kok) on päivähoitomaksuista nousseen kohun takia ehtinyt jo selittelemään hallituksen päätöksiä. Kataisen mukaan esimerkiksi sosiaalisten ongelmien, opiskelun tai kotityön perusteilla voi saada vapautuksen päivähoitomaksusta.


Jenni Rauhala pitää moista luokittelua byrokraattisena touhuna.


– Tämä tuo vain kuntien sosiaalitoimelle ylimääräistä työtä, joka puolestaan vie resursseja muusta sosiaalityöstä. Tehokkuutta ei tällaisilla toimenpiteillä ainakaan lisätä, huomauttaa Rauhala.


Hallituspuolueista varsinkin Kokoomus kehui vaalien alla, miten vastakkainasettelun aika on ohi. Rauhala kummastelee, miksi hallitus silti kärjistää köyhimpien asemaa vielä kurjemmaksi. Myöskään sukupuolella ei tunnu olevan merkitystä.


– Hallituksessa on paljon naisia, mutta vain harvalla heistä on itsellään lapsia, tuumii Rauhala.


Hän myös pohtii, kuinka monella kansanedustajalla on todella käsitystä siitä, millaista on elättää kolmihenkinen perhe kahdensadan euron ruokabudjetilla kuukaudessa.


Keskustan Timo Kalli kuvasikin hyvin hallituksen asennetta toteamalla eduskunnassa, miten pienen, symbolisen muutaman kympin maksun periminen kokopäivähoidosta ei pitäisi olla ongelma kenellekään.




Syrjäytymisen ensiaskeleet



Sosiaali- ja terveysturvan keskusliiton mukaan on ongelmallista, mikäli lapsella olisi jatkossa oikeus maksuttomaan päivähoitoon vain lastensuojelullisin perustein. Käytännössä se nimittäin tarkoittaisi, että mahdollisiin ongelmiin puututtaisiin vasta silloin, kun ne ovat jo kärjistyneet.


– Syrjäytymisen ensiaskeleet otetaan pahimmassa tapauksessa jo varhaislapsuudessa, ja kunnallisen sosiaali- ja terveystoimen osana toimivan päivähoidon syrjäytymistä ehkäisevät vaikutukset ovat kiistattomat. Päivähoito on erilaisissa elämäntilanteissa elävien lasten tasa-arvoisen mahdollisuuksien tärkeä turvaaja, liitto muistuttaa.


Liitto korostaa myös, että päivähoidon muuttuminen maksulliseksi saattaa olla ratkaiseva este joidenkin pienipalkkaisten ja tilapäisissä työsuhteissa olevien työssäololle ja työttömien työllistymiselle. Esimerkiksi opiskelijavanhempien opintotuen korotus katoaa päivähoidon kohonneisiin maksuihin.




Kansalaiset kapinaan



Maksu-uudistus on herättänyt paljon keskustelua myös Jenni Rauhalan tuttavapiirissä. Ihmiset ovat aktivoituneet vastustamaan hallituksen hanketta niin Internetin ja lehtien keskustelupalstoilla kuin muuallakin.


Torstai-iltapäivänä järjestettiin eduskuntatalolla mielenosoitus, jolla vastustettiin päivähoidon nollamaksuluokan poistoa. Nollamaksukapinaliikkeen verkossa keräämään adressiin oli muutamassa päivässä kertynyt jo reilut 3 000 allekirjoitusta.


Kansalaisten aktiivisuus on tuottanut tulosta. Vihreät ovat pyrkineet pesemään kätensä koko maksu-uudistuksesta, mikä on tuonut hallituskuvioon repeämiä. Nyt myös pääministeri Matti Vanhanen on ottanut kantaa köyhien kyykytykseksi tulkittuun politiikkaan ja on ehdottanut päivähoitomaksujen korottamista tasapuolisesti kaikissa maksuluokissa.


Kansalaisten omaa aktiivisuutta vaaditaan todennäköisesti myös jatkossa, mikäli hallituksen kaavailema peruspalveluohjelma etenee päivähoitomaksu-uudistuksen viitoittamaa tietä. Rauhala itse ei ainakaan toivo näkevänsä enää lisää vastaavia sosiaalipalvelujen "uudistuksia".


– Esimerkiksi monelle vanhukselle voi olla ylivoimaista maksaa pienistä eläkkeistä vaikkapa kotipalvelun nousevia maksuja, hän pohtii.



MARKO KORVELA

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli