Päävaatimuksesta pidettävä kiinni

08.02.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 6 / 8.2.2008

Kemijärvi-liike tukijoineen järjesti näyttävän mielenosoituksen sellutehtaansa puolesta Helsingissä viime maanantaina. Eduskuntatalon edustalla pidetyssä tilaisuudessa liikkeen edustajat paljastivat taas kerran, että Stora Enson kaikki perustelut tehtaan lopettamiselle ja Vanhasen hallituksen perustelut toimettomuudelleen ovat pelkkää valehtelua. Liikkeen laajasta pohjasta taas kertoo se, että liki 30 000 ihmistä ehti allekirjoittaa päättäjille luovutetun adressin tehtaan toiminnan jatkamisen puolesta.


Tästä huolimatta mielenosoittajia tavanneet hallituspuolueiden edustajat, ministerit ja Stora Enson johtajat eivät luvanneet kemijärveläisille mitään. Vain presidentti Tarja Haloseen liikkeen painavat argumentit tehosivat sen verran, että hän suomi valtiopäivien avajaispuheessaan niin Stora Enson kuin hallituksenkin toimintaa.


Kaiken kaikkiaan mielenosoituksen tunnelma oli, että periksi ei anneta. Näillä näkymin seuraava etappi taistelussa on 26. maaliskuuta pidettävä Stora Enson yhtiökokous. Mutta ennen sitäkin toimintaa on syytä jatkaa. Vääriä päätöksiä tehneet laskevat sen varaan, että kyllä puhti massaliikkeeltä vähitellen loppuu. Tässä pannaan toiveet muun muassa Kemijärven pelastajaksi ilmoittautuneeseen ja liimapuupalkkien tuotantoa suunnittelevaan Anaika Groupiin.


Viime viikolla kaupparekisteriin toimitettujen tilinpäätöstietojen mukaan Anaika on pieni ja rajusti velkaantunut riskiyritys. Anaikan tase on kaukana normaalista. Omavaraisuusaste on vain 2,5 prosenttia, kun vakavaraiseksi luokiteltu yritys yltää 40 prosenttiin. Omaa pääomaa Anaikalla on vain 24 000 euroa ja lainaa melkein kahdeksan miljoonaa euroa. Ministeri Mauri Pekkarinen kehuu tästä huolimatta, että Anaikan suunnitelma liimapuupalkkitehtaan rakentamiseksi Kemijärvelle on edelleen kannatettava hanke. Kemijärvi-liike on varmaankin valppaana, ettei Anaikaa käytetä huijauksen välineenä. Tärkeintä on, ettei vaatimuksessa sellutehtaan toiminnan jatkamiseksi nyt yhtään höllätä.


Maanantain mielenosoituksessa oli ilo todeta, että kumpikin eduskunnan vasemmistoryhmistä esiintyi pontevasti Kemijärvi-liikkeen vaatimusten puolesta ja lupasi toimia niin myös eduskunnassa muun muassa tekemällä asiasta hallitukselle välikysymyksen. Hyvä niin. Ammattiyhdistysliikkeessä tekojen tasolla lähes kauttaaltaan vallitseva hiljaisuus ei toivottavasti ole merkki SDP:n ja vasemmistoliiton kaksoistaktiikasta tässä asiassa.


Joka vanhoja muistelee, sitä tikulla silmään, sanotaan sananlaskussa. Muistutettakoon nyt kuitenkin, että istuessaan Lipposen kahdessa hallituksessa SDP ja vasemmistoliitto olivat mukana laajamittaisessa operaatiossa, jossa valtionyhtiöitä yksityistettiin ja valtion omistusosuutta niissä pienennettiin. Näin kutistettiin valtionyhtiösektori hiireksi ja heikennettiin valtion omistajaohjauksen roolia niissä yhtiöissä, joissa valtio jäi vähemmistöomistajaksi. Tämän operaation hedelmistä nyt Storan Ensonkin tapauksessa "nautitaan".ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli