Palkka-ale ja budjetti syventävät lamaa

28.08.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 31/28.8.2009

Viimeaikaiset tapahtumat Suomessa osoittavat, ettei taloustaantumasta ja orastavasta talouslamasta ole opittu mitään.


Yritysten voitot ja pääomatulot ovat viime vuosina kasvaneet ennätysmäisesti. Palkkojen osuus kansantulosta on alentunut. Työntekijät ovat maksaneet yritysten voitot.


Tässä tilanteessa juhlitaan metallin uutta työehtosopimusta "uuden suomalaisen työmarkkinakulttuurin" päänavaajana. Neuvottelutuloksen mitätön vain 0,5 prosentin palkankorotus, joka sekin voidaan jättää maksamatta, alentaa edelleen työntekijöiden reaaliansioita. Surkeaa linjaa kaupataan niin metallille kuin muillekin aloille taloustaantuman sekä irtisanomisten ja lomautusten torjumisella, vaikka asia on päinvastoin. Kun vienti ei vedä, juuri erityisen tärkeä kotimaisen ostovoiman vahvistaminen laiminlyödään. Näin vain toistetaan 1990-luvun alun virheet, joilla pitkitettiin suurtyöttömyyttä ja aiheutettiin vakava tulonjaon vääristymä.


Samaan aikaan yritykset irtisanovat ja lomauttavat väkeä lähes päivittäin. Tilastojen mukaan työttömien määrä on vuodessa kasvanut 144000:sta 211000:een eli 46,4 prosenttia, eikä loppua näy. On turha kuvitella, että työllisten suostuminen palkka-aleen pysäyttäisi tämän suunnan. Vientiteollisuus on vain siirtänyt ja siirtää tuotantoaan ulkomaille, ja työtekijöiden ostovoiman heikentyminen ja julkisten palvelujen rahoituspohjan mureneminen aiheuttaa lisää irtisanomisia ja lomautuksia kotimarkkinoilla ja julkisella sektorilla.


Näiden päälle tulee sitten porvarihallitukselta kehno budjettiesitys. Pieni- ja keskituloisten ostovoiman, julkisen talouden rahoituspohjan ja työllisyyden kannalta on erityisen tuhoisaa ja suorastaan rikollista, että samalla kun hallitus on koko ajan keventänyt pääoman ja rikkaiden verotusta, se aikoo jättää sen sekä hyvätuloisten tuloverokevennykset koskemattomiksi ja siirtää verotuksen painopistettä pois progressiosta tasaverotuksen suuntaan korottamalla yleistä arvonlisäveroa ja muita pakollisia veronluonteisia maksuja. Niiden osuus palkasta on sama riippumatta siitä, onko kyseessä suuri- vai pienituloinen ihminen.


Samoin toimii kuntavero, joten kun monet kunnat ovat nostamassa veroprosenttiaan, pieni- ja keskituloisten verotaakka entisestään kasvaa. Näin syvennetään suuren väestönosan käytettävissä olevien tulojen ja ostovoiman laskukierrettä ja pahennetaan lamaa. Kun ministerit kehuvat kunnallisverotuksen perusvähennyksen nostamista merkittävänä pienituloisille, se osoittaa, miten kauas todellisuudesta he ovat erkaantuneet. Perusvähennys tulee olemaan noin 50 senttiä päivässä. Kaikkein pienituloisimmat eivät saa sitäkään.


Niille, jotka eivät nähneet viime maanantaina TV1:ssä esitettyä MOT-ohjelmaa "Lisää rahaa Amerikan rikkaille", kerrottakoon, että juuri tällaisella–totta kai vielä häikäilemättömämmällä– politiikalla USA:ssa räjäytettiin rikkaiden ja köyhien tuloerot hurjaan nousuun ja suistettiin maa syvään talouskriisiin. Toisessa osassa "Lisää rahaa Suomen rikkaille" ensi maanantaina kerrotaan, miten Suomen porvarit ja suurpääoma "vasemmistolaisine" apureineen ovat seuranneet Amerikan mallia. Älkää jättäkö katsomatta. Vielä parempi, jos tallennatte ohjelman poliittista silmienaukaisutyötä varten.



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli