Palmiaa ei pidä myydä – peruspalvelut ja työntekijät eivät ole kauppatavaraa

26.01.2022 - 17:30
(updated: 10.02.2022 - 14:08)
Palmia tuottaa mm. Helsingin kaupunkin ruokapalveluja. Kuvituskuva Pixabay

Pormestari Juhana Vartiaisen mukaan Helsingin kaupunginhallituksen ryhmät ovat yksissä tuumin myymässä kaupungin ruoka-, siivous-, kiinteistö- ja turvapalveluja järjestävän Palmian. Pormestarin mukaan Palmian omistamiselle ei ole kaupungin strategiaan perustuvaa tarkoitusta.

Eikö koulujen, päiväkotien, hoivakotien, palvelukeskusten, sairaaloiden ja muiden kaupungin palvelujen ruokahuolto, siivous, kiinteistöhuolto, turvallisuus tai vaikka järjestyksenvalvonta ole kaupungin strategian mukaisia tehtäviä? Ovatko valtuuston kaupunkistrategiaan kirjaamat tavoitteet muun muassa lasten, nuorten ja vanhusten hyvinvoinnista sekä terveellisistä ja turvallisista tiloista vain tyhjiä lupauksia?

Kun kaupungin liikelaitoksena toiminut Palmia yhtiöitettiin vuonna 2014, sitä perusteltiin kilpailuttamisen tuomilla hyödyillä ja säästöillä, joita tavoiteltiin muun muassa siirtymällä työnantajalle edullisempaan työehtosopimukseen. Silloin vihreät ratkaisivat kokoomuksen ajaman yhtiöittämisen läpimenon valtuustossa äänin 43-41.

Palmia oli ennen yhtiöittämistä kannattava kunnallinen liikelaitos. Suuret yksityiset yritykset halusivat saada osan niistä rahoista, joilla Palmia järjesti palveluja. Kilpailuttamisen laajentaminen on vienyt osan Palmian tuottamista palveluista yksityisille markkinoille. Toisaalta Palmian toimintaa on laajennettu eri puolille maata. Kilpailuttaminen, huono johtaminen ja omistajan haluttomuus panostaa Palmian kehittämiseen ovat tuottaneet huonoa tulosta.

Nyt kaupungin johto aikoo siirtää koko Palmian yksityisiin käsiin. Kaiken lisäksi uusille omistajille luvataan kaupungilta laajoja palvelujen ostosopimuksia. Samalla kaupitellaan yli 2 000 osaavaa työntekijää ja laajaa palveluverkkoa.

 

Haloo vasemmisto?

Miksi kaupunginhallituksen konsernijaosto on päättänyt ryhtyä toteuttamaan tätä kokoomuksen ja Palmian isojen kilpailijoiden pitkään tavoittelemaa Palmian myymistä? Ovatko valtuustoryhmät hurahtaneet markkinauskoon – samaan aikaan kun koronapandemia on korostanut julkisten palvelujen merkitystä?

Erityisesti SDP:n ja Vasemmistoliiton tuki Palmian myymiselle ihmetyttää. Ilmeisesti kaupunginhallituksessa ei ole kukaan edes esittänyt Palmian talouden vahvistamista vähentämällä ruoka-, siivous- ja muiden palvelujen kilpailuttamista ja Palmian levittäytymistä kilpailemaan muualle maahan.

Kaupungin johto on samaan aikaan ulkoistamassa ja yksityistämässä myös työterveydenhuoltoa, pilkkomassa rakennuspalveluliikelaitos Staraa, siirtänyt kaksi terveysasemaa yksityiseksi bisnekseksi, yhtiöittämässä ja pilkkomassa HKL:n jne. – Haloo vasemmisto, missä nyt mennään?

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa