PAM ja kiinteistötyönantajat tuomitsevat siivousalalla tapahtuvat rikkomukset

13.08.2020 - 13:00
(updated: 22.08.2020 - 10:46)

Siivousalan epäkohdat ovat nousseet viimeaikoina julkisuuteen muun muassa Helsingin sanomissa. Alalla toimiville tämä ei tullut yllätyksenä. Ongelma on ollut tiedossa ja siihen myös halutaan puuttua.

- Emme hyväksy työperäistä hyväksikäyttöä millään muotoa. Hyvä, että epäkohdat tulevat esiin, jotta niihin voidaan määrätietoisesti puuttua, toteavat Kiinteistötyönantajien toimitusjohtaja Pia Gramén ja PAMin edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo.

Veronumerokäyttöön koko alalle

Kiinteistötyönantajat ja PAM ovat esittäneet jo vuonna 2013 veronumeroa koskevan lainsäädännön laajentamista koko kiinteistöpalvelualalle. Tämä tulee toteuttaa.

- Työsuojelun resurssien ja toimivallan kasvattaminen tuntuvin hallinnollisin sanktioin auttaisi myös viranomaisia, Ylitalo toteaa.

Samaa mieltä on myös Gramén, joka on jo aiemmin todennut, että lakia ja työehtosopimuksia rikkoville yrityksille pitäisi voida antaa rikkomuksistaan tuntuva sanktio. Oikeus tähän tulisi olla työsuojeluviranomaisilla.

lakia ja työehtosopimuksia rikkoville yrityksille pitäisi voida antaa rikkomuksistaan tuntuva sanktio. Oikeus tähän tulisi olla työsuojeluviranomaisilla.

Alihankintaa käyttävillä toimialoilla työperäistä hyväksikäyttöä voidaan kitkeä lisäksi lisäämällä tilaajan tai ostajan vastuuta siitä, että alihankintayritys hoitaa palkka- ja muut velvoitteensa työntekijöitä kohtaan.

- Lakia tulisikin kehittää tilaajan sopimuksenaikaisen vastuun suuntaan niin, että tilaaja olisi viime kädessä vastuussa ainakin välittömän sopimuskumppaninsa työnantajavelvoitteiden laiminlyönneistä ja palkan maksamisesta, sanovat PAMin Ylitalo ja Kiinteistötyönantajien Gramén.

Siivousalaa ei pidä leimata

Suurin osa yksityisen kiinteistöpalvelualan työntekijöistä työskentelee järjestäytyneiden ja vastuullisesti toimivien yritysten palveluksessa. Tämä tuotiin selvästi esiin myös Helsingin Sanomien artikkelissa.

Silti alalla tunnistetaan myös se, että se on maahanmuuttajavaltaisena altis väärinkäytöksille. Läheskään kaikki siivoustyötätekevät eivät ole selvillä oikeuksistaan. Lisäksi siivouspalveluja tarjoavan yrityksen perustamiskynnys on suhteellisen matala, ja alalla toimii tuhansia järjestäytymättömiä toimijoita. Myös siivousyritysten vaihtuvuus on suurta, mikä johtuu alan kilpailutilanteesta. Kiusaus parantaa yrityksen voittoja työntekijöiden kustannuksella on kiistatta olemassa.

Ylitalon mukaan yksi tapa vähentää ulkoistettujen palveluiden epäkohtia olisi muuttaa hankintalakia niin, että työsuhteeseen palkkaamisen kriteerit otettaisiin huomioon hankinnoista päätettäessä. Juuri ketjutettujen sopimusten ja alihankkijoiden taakse kätkeytyvää hyväksikäyttöä on vaikea havaita.

- Kiinteistötyönantajien jäsenyritykset ovat velvoitettuja rekisteröitymään Tilaajavastuu.fi-palvelun Luotettava kumppani -ohjelmaan ja jäsenyritysten tulee varmistaa, että myös heidän alihankkijansa rekisteröityvät kyseiseen ohjelmaan, kertoo Gramén.

Valvontajärjestelmän automatisointi on tietenkin hyvä askel oikeaan suuntaan, mutta ilman konkreettisia työsuojelutoimenpiteitä ja valvontaa se ei yksi riitä ongelmaa ratkaisemaan.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.