PAM: Kiinteistöpalvelualalla usko oman taloustilanteen paranemiseen romahtanut

05.02.2018 - 15:00

Palvelualojen ammattiliitto PAMin suhdannebarometri kertoo, että joka neljäs palvelualan työntekijä epäilee oman taloutensa heikkenevän vuoden sisällä. Kyselyyn vastanneiden mielestä työnantajayritysten taloustilanne on vahva ja lisää kasvua on luvassa. Se ei kuitenkaan hälvennä työntekijöiden omaan toimeentuloon liittyviä huolia.

Palvelualoilla näkymät keskimääräistä synkempiä

Palvelualojen ammattiliitto PAM julkaisee neljännesvuosittain suhdannebarometrin, jossa selvitetään alan työntekijöiden näkemyksiä taloustilanteesta. Viimeisen kolmen kuukauden aikana palvelualojen työntekijöiden huoli omasta taloudesta on lisääntynyt.

– Vastaajista joka neljäs uskoo taloustilanteensa myös heikkenevän edelleen tulevan 12 kuukauden kuluessa. Kiinteistöpalvelualalla näkymien muutos on dramaattinen. Vielä kolme kuukautta sitten 34 prosenttia kyselyyn vastanneista alan työntekijöistä uskoi tilanteensa olevan paranemaan päin. Nyt tuo luku on puolittunut 17 prosenttiin, kertoo PAMin ekonomisti Olli Toivanen.

Tuoreessa Tilastokeskuksen kuluttajabarometrissä vain 8 % suomalaisista pelkäsi taloustilanteensa heikkenevän tulevan vuoden kuluessa.

– Tähän verrattuna palvelualojen työntekijät kokevat tilanteensa selvästi keskimääräistä synkempänä, Toivanen huomauttaa.

Toimeentulon riittämättömyys huolettaa

Työnantajayritysten tilanne nähdään kyselyssä valoisampana. Edellisen kolmen kuukauden aikana työnantajan taloustilanteen kertoo parantuneen 28 % ja heikentyneen 13 % vastanneista. Tulevan vuoden aikana työnantajayritysten talouden uskoo paranevan edelleen jopa 36 % ja heikentyvän vain 10 % vastaajista.

Vaikka toimeentulon riittämättömyys huolettaa, yhä useampi kokeekin työpaikkansa suhteellisen pysyväksi.

– Melkein puolet vastaajista ei koe lainkaan työttömyyden uhkaa. Vastaava luku jäi vielä vuosi sitten 34 prosenttiin. Vaikka oman työpaikan koetaan olevan turvattu, vastaajat ovat huolissaan toimeentulonsa riittävyydestä, Toivanen toteaa.

Hän epäilee, että yksi syy toimeentulon riittämättömyyden tunteen lisääntymiseen voi olla, ettei työtunteja ole tarjolla riittävästi.

– Kokonaisuutena kyse on kuitenkin siitä, ettei ansiotaso ole seurannut kohonneita elinkustannuksia, Toivanen huomauttaa.

Joka viides uskoo ettei saa uutta työpaikkaa

Kyselyssä tiedusteltiin ensimmäistä kertaa myös vastaajien arviota siitä, kuinka kauan heillä kestäisi saada uusi työpaikka, mikäli he nyt jäisivät työttömiksi.

Melkein joka viides kyselyyn vastanneista uskoo, ettei saa enää uutta työpaikkaa nykyisen työsuhteen päätyttyä. Vaihtelu eri toimialojen välillä on kuitenkin huomattavaa.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Lue myös

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.