Paremman huomisen puolesta – rasismia vastaan!

19.11.2016 - 16:45

Rasisminvastainen solidaarisuuskonsertti Huominen ilman pelkoa järjestetään tulevana sunnuntaina Helsingin Kansallisteatterissa klo 17 alkaen. Näyttelijä Ritva Sorvali on nainen idean takana.

Valtava työmäärä

Mistä idea rasisminvastaiseen konserttiin lähti liikkeelle?

”Karttusen kuolinuutinen pysäytti ja ajattelin, että nyt on yksinkertaisesti pakko tehdä jotain.”

– Kaikki lähti siitä, kun luin uutisen Suomen vastarintaliikkeen muutaman hengen mielenosoituksesta, jossa Jimi Karttunen pahoinpideltiin ja kuoli myöhemmin saamiinsa vammoihin. Karttusen kuolinuutinen pysäytti ja ajattelin, että nyt on yksinkertaisesti pakko tehdä jotain.

– Kirjoitin facebook-päivityksen, jossa ilmaisin, että eikö olisi aika tehdä jotain konkreettista ja järjestää esimerkiksi solidaarisuuskonsertti. Idea herätti välittömästi kiinnostusta monien taiteilijoiden keskuudessa ja he halusivat lähteä mukaan.

Konsertissa monet mielenkiintoiset taiteilijat nousevat estradille.

– Muun muassa Pelle Miljoona United, Fakta Hommasta tutut likat Pirre ja Hansu; eli Eija Vilpas ja Riitta Havukainen, Jarmo Luttinen; eli taikuri Luttinen, Aulikki Oksanen, Aino Venna, Sianna Hoo, Heidi Herala, Jonna Järnefelt, Ilkka Heiskanen, Klovnit ilman rajoja, Koiton laulu sekä Rocky Horror Show nousevat lavalle.

Sorvali esiintyy myös itse konsertissa.

– Laulan kaksi laulua ja pidän pari puhetta. En pidä yleisön edessä puhumisesta lainkaan ja minua ahdistaa jo nyt, Sorvali nauraa.

– Esiintyjiä on ollut todella helppo saada konserttiin ja monille halukkaille on ollut valitettavasti pakko sanoa, ettei enää yksinkertaisesti mahdu mukaan: konsertista tulee jo nyt vähintään kolmituntinen pläjäys kaikkine puheineen ja esityksineen.

Konsertin järjestäminen on vaatinut suuren työmäärän.

– Olen ollut jalkaleikkauksen takia sairaslomalla. Työaikana en olisi millään kyennyt viemään maaliin tällaista rupeamaa. Vaikka olen lahtelaisen Teatteri Vanhan Jukon perustajajäseniä ja työskentelin kyseisessä teatterissa sekä olin mukana eri hankkeissa, niin solidaarisuuskonsertin järjestelyt ja työmäärä yllättivät täysin. Monet kyllä varoittelivat minua siitä, että näin suuren tapahtuman järjestäminen kahden kuukauden sisällä on aikana liian lyhyt, mutta tässä sitä nyt ollaan, Sorvali nauraa.

– Haluan kuitenkin painottaa sitä, että vaikka idea konsertin järjestämisestä lähti minulta ja minua on luonnehdittu jopa sen äidiksi, niin kiitos sen toteutumisesta kuuluu monille: yksin en olisi onnistunut millään.

Taloudellinen vastuu konsertin onnistumisesta on Sorvalin harteilla.

– Kansallisteatterin vuokra on useita tuhansia euroja ja sen maksaminen on minun vastuullani: mikäli sponsorirahaa tai pääsylipputuloja ei kerry riittävästi, niin puuttuva summa jää maksettavakseni. Näyttelijäyhdistykset ovat lähteneet hienosti mukaan tukemaan konserttia taloudellisesti ja näyttääkin siltä, että vuokrarahat saadaan kasaan.

Konsertin suojelijana toimii presidentti Tarja Halonen.

– Halonen suostui tehtävään heti. Hän on useampaan otteeseen ottanut kriittisesti kantaa rasismin leviämiseen ja vastustanut rasismia julkisesti. Halonen oli yksinkertaisesti luonteva valinta ja on hienoa, että hän suostui. Halonen on valitettavasti matkoilla, eikä pysty osallistumaan konserttiin. Olen myös hyvin tyytyväinen siitä, että piispa Irja Askola saapuu konserttiin puhumaan.

Lisääntynyt rasismi

Suomeen pesiytynyt rajat kiinni mentaliteetti on johtanut rasistisen ajattelutavan lisääntymiseen, se on synnyttänyt suoranaista vihaa sekä suvaitsemattomuutta erilaisia kulttuureja, vähemmistöjä ja sodan runtelemista maista tulevia ihmisiä kohtaan. Monet taiteilijat ovatkin lähteneet innolla mukaan rasisminvastaiseen konserttiin.

– Toki sellaisiakin taiteilijoita löytyy, jotka pitäytyvät taiteen tekemisessä, mutta henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että taiteilijalla on velvollisuus ja vastuu tuoda vaikeita asioita ja epäkohtia julki oman taiteensa kautta.

”Kun ajatellaan fasismin nousua 20- ja 30-luvuilla, niin aika on nyt valitettavan samankaltaista.”

– Monien taiteilijoiden innokkuus ja halu olla mukana vastustamassa rasismia antaa mielestäni hyvän kuvan suomalaisesta taiteilijakentästä: he ovat selvästi ajattelevia ja kantaaottavia ihmisiä sekä kokevat ammattinsa vastuulliseksi.

Mistä se mielestäsi kertoo, että 2010-luvun Suomessa pitää järjestää rasismia vastustava konsertti?

– Kun ajatellaan fasismin nousua 20- ja 30-luvuilla, niin aika on nyt valitettavan samankaltaista. Kaikkein vähävaraisimmat ja heikoimmassa asemassa olevat on ajettu nurkkaan, sivuutettu ja pistetty törkeästi seinää vasten: kaikki otetaan heiltä pois ja tämä on johtanut siihen, että monet sorretut kääntyvät toisiaan vastaan. Yhteiskuntaamme pesiytynyt kasvava eriarvoisuus on luonut populismin, rasismin ja fasismin kasvulle hedelmällisen maaperän, jonka seurauksena maahanmuuttajat ja pakolaiset koetaan joidenkin kantasuomalaisten keskuudessa uhaksi.

– Tulee kuitenkin muistaa se, että kaikista hallituksen hölmöilyistä huolimatta Suomessa asiat ovat huomattavasti paremmassa jamassa kuin niillä, jotka kumiveneillä ja lapset kainalossa yrittävät päästä pakoon omien maittensa kauheuksia ja epäinhimillisiä elinolosuhteita. Suomen velvollisuus ja vastuu on auttaa apua tarvitsevia ja hädässä olevia.

– Ihmisten pitää olla aktiivisesti ja rohkeasti puolustamassa jokaisen oikeutta inhimilliseen elämään. Aivan kuten Martin Luther King aikanaan totesi: ”Pahinta ei ole pahojen ihmisten pahuus, vaan hyvien ihmisten hiljaisuus.” Jari Tervo totesi kirjamessuilla osuvasti, että ”rasismi ei ole mielipide.” Sananvapaus ei tarkoitakaan sitä, että ihmisen perusarvoja loukataan saati sitä, että esimerkiksi maahanmuuttajien ihmisarvoa olisi lupa julkisesti loukata.

Kriittisestä teatterista

Yhteiskunnallisesti ja poliittisesti kantaaottava taide ja teatteri ovat tärkeitä, mutta samalla valitettavan usein sivuutettu taiteenlaji.

– Mielestäni poliittista ja yhteiskunnallisesti kantaaottavaa teatteria pitäisi olla nykyistä enemmän. Huomaan valitettavan usein istuvani katsomossa miettien kysymystä: miksi olen täällä? Olen ollut näyttelijänä onnekas, koska olen enimmäkseen saanut olla mukana produktioissa, joiden takana olen voinut seistä.

Taide on erinomainen keino herättää keskustelua ja nostaa epäkohtia esille.

– Olen usein sanonut, että haluan esimerkiksi tulkitsemieni laulujen kautta saada kuulijat liikahtamaan, jotta he voivat nähdä asioita toisin. Liikuttuminen ja liikahtaminen johtavat parhaimmillaan siihen, että ihminen ryhtyy tekoihin ja puuttumaan epäkohtiin. Taide on tärkeä vaikuttamisen kanava, koska se vaikuttaa vastaanottajaan usein tehokkaammin kuin kuiva virkamiesmäinen jargonia.

– Suuremmissa laitosteattereissa kartellaan usein vahvasti kantaaottavaa sekä poliittiseksi luonnehdittua ohjelmistoa, koska sen pelätään karkottavan yleisön lehtereiltä ja sitä kautta tyrehdyttämään teatterin rahavirrat. Laitosteatterit ovat tilivelvollisia eri instansseille ja jos teatteri ei tuota, niin johto pistetään vastuuseen ja pahimmassa tapauksessa lappu luukulle.

Sorvalin mukaan teatterilla on myös kasvattava rooli.

– Mielestäni yleisöä aliarvioidaan, kun heille tarjotaan ainoastaan hömppää ja perustellaan asiaa sillä, etteivät he iltaisin jaksa työpäivän päätteeksi katsoa mitään vaativampaa. Toki viihdepläjäyksiäkin tulee ohjelmistossa olla, mutta monipuolisuuden vuoksi myös älyllisesti vaativampaa ohjelmistoa pitää olla tarjolla. Taiteen tehtävänä on myös kasvattaa ja vaikuttaa: mitä kevyemmäksi ohjelmisto rakentuu, sitä vaikeampaa ihmiset on saada kokeilemaan jotain erilaista ja toisesta vinkkelistä maailmaa tarkastelevaa teatteria.

”Turkan lapsi” Sorvalin ”valaistuminen” ja Suomen Che Guevara

Sorvali on kotoisin Jyväskylästä, missä myös hänen yhteiskunnallinen tietoisuutensa heräsi.

Jari Ansio työskenteli tuolloin Jyväskylässä ja kutsun häntä Suomen Che Guevaraksi. Tutustuin Jariin Jyväskylän Teiniteatterissa, missä hän opetti meille laulun: Kumman puolen valitset. Kaikki lähti siitä ja liityin muun muassa Nuorisoliittoon. Haaveilin juristin ammatista, koska olisin halunnut ryhtyä työläisten lakimieheksi. Teatteriala vei kuitenkin lopulta voiton ja taiteella oli suuri merkitys yhteiskunnallisessa heräämisessäni.

”Turkka halusi meidän ymmärtävän sen, että koulutus myös velvoittaa näyttelijöitä tekemään kaikkensa ja pistämään itsensä sataprosenttisesti likoon.”

1980-luvulla Sorvali opiskeli legendaarisen Jouko Turkan oppilaana Teatterikorkeakoulussa.

– Turkka painotti usein sitä, että näyttelijäntyön koulutus on Suomen toiseksi kalleinta ja ainoastaan hävittäjälentäjien koulutus on kalliimpaa. Turkka halusi meidän ymmärtävän sen, että koulutus myös velvoittaa näyttelijöitä tekemään kaikkensa ja pistämään itsensä sataprosenttisesti likoon.

– Turkka sanoi usein, että olemme etuoikeutettuja, kun saamme nousta lavalle ja ihmiset vielä maksavat siitä. Silloin on oltava myös jotain sanottavaa, eikä näyttämöllä tule heilua ainoastaan siksi, että on mukava näyttää itseään. Hän aina painotti meille näyttelijöille sitä, ettemme voi näyttää maksavalle yleisölle mitä tahansa paskaa.

– Turkka iskosti oppilaisiinsa korkean työmoraalin ja hänellä on ollut itseeni suuri vaikutus näyttelijänä ja hänen perintönsä elää omassa näyttelijyydessäni. Hän oli ihmisenä äärimmäisen tinkimätön, eikä olisi esimerkiksi sietänyt nykyistä älypuhelinten pläräämistä kesken harjoitusten. Tätä näkee nykyisin valitettavan paljon omankin ammattikunnan keskuudessa. Turkka vaati näyttelijöiltä täydellistä läsnäoloa ja antoi meille samalla hyvin paljon.

Lopuksi

Sorvali toivoo, että Kansallisteatteri on sunnuntaina täynnä väkeä.

– Toivottavasti Sali on täynnä ja olemme kutsuneet paikalle väkeä myös vastaanottokeskuksista. Kukaan esiintyjistä ei ota esiintymisestään palkkiota ja mikäli tilaisuuden taloudellinen puoli jää plussalle, niin varat osoitetaan SPR:n kotimaisten vastaanottokeskusten vapaaehtoistyöntekijöiden työn tukemiseen.

Sorvali osallistuu kevään 2017 kunnallisvaaleihin SKP:n riveissä.

– Olen luvannut lähteä ehdokkaaksi. En tee koskaan vaalityötä, mutta olen saanut kerättyä puolueelle teatteritaustani johtuen hyvin ääniä. Ehdokkuuteni SKP:n listalla on moraalinen kannanotto: olen jääräpää ja SKP ajaa asioita sekä toteuttaa sellaista politiikkaa, jonka takana voin seistä. Olin kesällä SKP:n edustajakokouksessa esiintymässä ja oli hienoa nähdä, kuinka paljon SKP on saanut mukaan nuoria, Sorvali päättää ja toivottaa kaikki tervetulleiksi sunnuntain konserttiin.

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.