Keywords:
Pentagon on maailman suurin ilmansaastuttaja
Helsingin yliopiston ekologisen ympäristönsuojelun dosentin Heikki Tervahatun mukaan ilmastonmuutos haastaa sivilisaation tervehdyttämiseen, mutta sotilaallisen toiminnan päästöt eivät kuulu ilmastoneuvotteluiden piiriin.
– Jo vuonna 1997 Kioton sopimusneuvotteluissa Yhdysvallat vapautettiin kaikista kasvihuonekaasujen mittaamisista ja rajoituksista sen sotilaallisen toiminnan osalta. Sama linja jatkui myös Kööpenhaminassa 2009, eikä tähän räikeään erivapauteen ole myöhemminkään puututtu.
– Yhdysvallat uhkasi kieltäytyvänsä kaikista sopimuksista, ellei heitä vapautettaisi sotilaallisten toimintojen osalta kasvihuonekaasujen mittaamisesta ja myöhemmin kaikki muutkin maat vapautettiin siitä.
Tervahattu luennoi YK:n rauhanpäivänä ilmastopoliittisista kysymyksistä.
Tervahatun mukaan myös kaikki muut sotilaallisesta toiminnasta aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt, kuten esimerkiksi joukkojen ja kaluston kenttätoimet, sotaharjoitukset, sekä aseiden ja räjähteiden valmistus ovat kansainvälisen kontrollin ulkopuolella.
Pentagonin päästöt eivät mukana tilastoissa
Tervahatun mukaan Yhdysvaltain sotaministeriö Pentagon on maailman suurin kasvihuonekaasujen ja muiden haitallisten päästöjen levittäjä.
– Se tuottaa viisi prosenttia maapallon kaikista hiilidioksidipäästöistä, mutta ne eivät sisälly mihinkään kansainvälisiin tilastoihin.
Sotilastukikohdat eivät ole pieniä mökkikyliä.
Vuonna 2003 Pentagon omisti virallisesti 702 sotilastukikohtaa noin 130 maassa ja tämän lisäksi sillä oli 6 000 sotilastukikohtaa omilla alueillaan.
– Tällä hetkellä ulkomaisten tukikohtien määrä lienee yli 800.
Sotilastukikohdat eivät ole pieniä mökkikyliä.
– Ulkomaisissa sotilastukikohdissa työskentelee puoli miljoonaa ihmistä ja niissä on 50000 rakennusta. Tämän lisäksi imperialistisen vallan tukipilareihin kuuluu 38 valtavan suurta ilma- ja merivoimien tukialusta, jotka seilaavat ympäri maapalloa kaikilla merillä.
Tervahatun mukaan esimerkiksi B-52 pommikone kuluttaa normaalilennossa polttoainetta lähes 2000 litraa minuutissa ja noin 12500 litraa tunnissa.
Lue lisää perjantaina 6. marraskuuta ilmestyvästä Tiedonantajasta.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Urheilu ei ole yhteiskunnasta irrallinen saareke. Jalkapallon mestaruusmittelön alkaessa Tiedonantaja kertoo futisfaneille kisojen poliittisesta historiasta.
Aktiivimallissa työttömillä tehdään ihmiskokeita, toteaa jyväskyläläinen Minna Koponen. Koponen on ollut kirjastoissa, toreilla ja turuilla keräämässä nimiä mallin kumoamista vaativaan kansalaisaloitteeseen.
Vilho Sohkasen klassikkoteosta sarjakuvaksi muokkaava Viljami Vaskonen sanoo, että päiväkirjan ajankohtaisuus ei rajoitu vuoden 1918 tapahtumien merkkivuoteen.
- 1 / 30
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Ulkomaat
Caracasissa pidetty antifasistinen konferenssi kokosi yli tuhat aktivistia 76 maasta ja päättyi uuden kansainvälisen vallankumouksellisen verkoston perustamiseen. Liike, joka puolustaa työväenluokan oikeuksia, osallistavaa demokratiaa ja rauhaa, tavoittelee fasismin, uusfasismin, rasismin, kolonialismin ja imperialismin kaikista muodoista vapautumista.
Retoriikan ja psykologisen profiloinnin lisäksi meidän on ymmärrettävä syvällisemmin niitä yhteiskunnallisia voimia, jotka tukevat romanialaista äärioikeistolaista poliitikko Călin Georgescua ja hyötyvät hänen nousustaan. Tässä poliittista valtaa tavoittelevien ja oikeuksiaan menettäneiden eliittien liitossa on nationalistisen oikeiston poliittisen hankkeen ydin.
Kun uusista EU:n jäsenkandidaateista neuvottelu nostaa sopimusten uudistamisen poliittiselle agendalle, on päättäjillä se käsitys, että laajentumista tulisi lähestyä “geopoliittisena strategisena investointina”. Eurooppalaisen vasemmiston tulisi kuitenkin kyetä vastaamaan vaihtoehtoisen vision esittämisen haasteeseen.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.