Pentagon on maailman suurin ilmansaastuttaja

03.11.2015 - 12:45
(updated: 17.12.2015 - 16:27)

Helsingin yliopiston ekologisen ympäristönsuojelun dosentin Heikki Tervahatun mukaan ilmastonmuutos haastaa sivilisaation tervehdyttämiseen, mutta sotilaallisen toiminnan päästöt eivät kuulu ilmastoneuvotteluiden piiriin.

– Jo vuonna 1997 Kioton sopimusneuvotteluissa Yhdysvallat vapautettiin kaikista kasvihuonekaasujen mittaamisista ja rajoituksista sen sotilaallisen toiminnan osalta. Sama linja jatkui myös Kööpenhaminassa 2009, eikä tähän räikeään erivapauteen ole myöhemminkään puututtu.

– Yhdysvallat uhkasi kieltäytyvänsä kaikista sopimuksista, ellei heitä vapautettaisi sotilaallisten toimintojen osalta kasvihuonekaasujen mittaamisesta ja myöhemmin kaikki muutkin maat vapautettiin siitä.

Tervahattu luennoi YK:n rauhanpäivänä ilmastopoliittisista kysymyksistä.

Tervahatun mukaan myös kaikki muut sotilaallisesta toiminnasta aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt, kuten esimerkiksi joukkojen ja kaluston kenttätoimet, sotaharjoitukset, sekä aseiden ja räjähteiden valmistus ovat kansainvälisen kontrollin ulkopuolella.

Pentagonin päästöt eivät mukana tilastoissa

Tervahatun mukaan Yhdysvaltain sotaministeriö Pentagon on maailman suurin kasvihuonekaasujen ja muiden haitallisten päästöjen levittäjä.

– Se tuottaa viisi prosenttia maapallon kaikista hiilidioksidipäästöistä, mutta ne eivät sisälly mihinkään kansainvälisiin tilastoihin.

Sotilastukikohdat eivät ole pieniä mökkikyliä.

Vuonna 2003 Pentagon omisti virallisesti 702 sotilastukikohtaa noin 130 maassa ja tämän lisäksi sillä oli 6 000 sotilastukikohtaa omilla alueillaan.

– Tällä hetkellä ulkomaisten tukikohtien määrä lienee yli 800.

Sotilastukikohdat eivät ole pieniä mökkikyliä.

– Ulkomaisissa sotilastukikohdissa työskentelee puoli miljoonaa ihmistä ja niissä on 50000 rakennusta. Tämän lisäksi imperialistisen vallan tukipilareihin kuuluu 38 valtavan suurta ilma- ja merivoimien tukialusta, jotka seilaavat ympäri maapalloa kaikilla merillä.

Tervahatun mukaan esimerkiksi B-52 pommikone kuluttaa normaalilennossa polttoainetta lähes 2000 litraa minuutissa ja noin 12500 litraa tunnissa.

Lue lisää perjantaina 6. marraskuuta ilmestyvästä Tiedonantajasta.

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.