Pohjoisen ja etelän radikaalit kulttuurit kohtasivat

17.02.2016 - 12:45
(updated: 17.02.2016 - 13:02)
Länsi-Saharan elokuvafestivaalin FiSaharan johtaja Omar Abdaleh, SKP:n JP Väisänen ja Suohpanterror-taitelijaryhmän anonyymi jäsen.

Euroopan vasemmiston kulttuuripoliittinen aloite Culture Against Austerity (Kulttuurilla kurjistamista vastaan) yhdisti helmikuun alussa Brysselissä radikaalia kulttuuria ja politiikkaa. Kaksipäiväisen tapahtuman järjestelyissä olivat mukana Vallonian ja Brysselin kommunistinen puolue sekä Josef Jacquemotte –kulttuuriyhdistys. Puheenvuoroja käyttivät muun muassa Euroopan vasemmiston puheenjohtaja Pierre Laurent sekä varapuheenjohtaja Maite Mola.

Eräs tapahtuman teemoista oli keskustelu taiteesta vastarinnan välineenä. Keskustelun aikana kohtasivat  radikaali saamelaisen anonyymin taidekollektiivin Suohpanterrorin ja Länsi-Saharan elokuvafestivaali FiSaharan edustajat.

SKP:n puheenjohtaja JP Väisänen toimi kohtaamisen puuhamiehenä. Väisänen kertoo, että sekä Pohjois-Euroopan saamelaiset – EU:n alueen ainoa alkuperäiskansa – että Länsi-Saharan sahrawit käyvät molemmat omanlaistaan taistelua kulttuuri-identiteetistään.

– Suomessa Sipilän hallituksen ohjelmassa ei ole aikomustakaan käsitellä ILO 169 sopimusta, jolla vahvistettaisiin saamelaisten oikeudet omaan kieleen kulttuuriin ja maankäyttöön. Marokko on miehittänyt Saharan demokraattista arabitasavaltaa viimeiset 40 vuotta.

Väisäsen mukaan tapahtumassa ei vain seurattu taide-esityksiä vaan nyt taide, kulttuuri ja sen tekijät olivat asiasisältönä: kulttuurin ohella tehtiin kulttuuripolitiikkaa.

Pohjoisen ja etelän radikaali kulttuuri käy jatkossakin entistä tiiviimpää dialogia. Esimerkiksi saamelaisia ja sahraweja yhdistävät erilaiset itse järjestetyt festivaalit ja monet teemat, kuten esimerkiksi oikeus omaan kieleen ja kulttuuriin sekä luonnonvarojen hallintaan.

Katso videoita tapahtumasta.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.