Pohjola-yhteistyö ja Nato-kytkentä

25.01.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 4/2008

Jo pitkään on ollut havaittavissa, että Suomea Nato-jäseneksi havittelevat käyttävät hankkeen esiliinana myös viattomalta tuntuvaa Pohjoismaiden sotilaallista yhteistyötä. Ovathan Norja ja Tanska (kuten myös Islanti) Naton jäseniä. Ruotsin oikeistohallitus puolestaan on muuten vain Nato-myönteinen.


Suomalaiset Nato-piirit laskevat esimerkiksi paljon sen varaan, että Ruotsi päättää osallistua Naton nopean toiminnan joukkojen operaatioihin, jolloin maamme on helpompi peesata perässä.


Puolustusvoimien komentaja, amiraali Juhani Kaskeala julisti viime maanantaina maanpuolustuskurssin avajaisissa, ettei Suomen, Ruotsin ja Norjan yhteiselle ilmavalvonnalle ole esteitä. Norjalla ei ole lainkaan kansallista ilmavalvontaa, joten Ruotsin ja Suomen olisi sen vuoksi liityttävä Naton yhteiseen ilmavalvontajärjestelmään. Kaskeala ei pitänyt järjestelmään liittymistä ongelmana, koska siihen kuuluvat Nato-maiden lisäksi myös puolueettomat Itävalta ja Sveitsi. Hänen mielestään on Ruotsin ja Suomen oma asia, missä laajuudessa ilmatilannekuvaa halutaan Naton kanssa vaihtaa.


Itävallan ja Sveitsin puolueettomuudesta huolimatta on erikoista käyttää niiden kuulumista Naton ilmavalvontajärjestelmään perusteluna Suomen liittymisen ongelmattomuudelle. Itävallalla ja Sveitsillä toisin kuin Suomella ei ole yli tuhannen kilometrin pituista yhteistä rajaa Venäjän kanssa, ei yhteistä rajaa lainkaan. Kumpikin maa on lähes täysin Nato-maiden ympäröimä, ja Sveitsi muutenkin oma lukunsa.


Myös Kaskealan huoleton väite, että Suomi voisi Naton ilmavalvontajärjestelmän jäsenenä itse päättää mitä ilmatilannekuvia se Naton kanssa vaihtaa, tuntuu stetsonista vetäistyltä. Ja se on ainakin varmaa, että näin ei olisi, jos Suomi vietäisiin Natoon


Aivan samoin kuin kaiken yksityistäminen maamme Nato-jäsenyyteen vieminen tapahtuu askel askeleelta niin, että sitä tuskin huomaa, kunnes on liian myöhäistä. Kansalaisten on viisasta olla koko ajan valppaina.ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli