Porvarihallituksen työllisyyspolitiikka hakoteillä

06.11.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantajan nro 41 / 6.11.2009 Teoria&Politiikka -liite

Porvarihallituksen ajamassa työllisyyspolitiikassa ei ole mitään järkeä, kommentoi Teemu Kotila, ja mies tietää mistä puhuu. Hän työskenteli parisen vuotta Helsingin Itäkeskuksen työvoimatoimistossa työvoimaneuvojana. Toimenkuvaan kuuluivat kaikki työnvälitykseen ja työttömyysturvaan liittyvät asiat.


Kotila huomasi jo varhaisessa vaiheessa ongelmia työpaikallaan. Ongelmien taustalla kummitteli hallitusohjelma ja siihen kirjattu tuottavuusohjelma, jota ryhdyttiin toden teolla ajamaan parisen vuotta sitten, kun porvarihallitus aloitti valtakautensa.


– Työvoimatoimistossa tehtiin jo silloin töitä äärirajoilla, vaikka taantumasta ei ollut vielä tietoakaan. Itäkeskuksen asiakaskunta on haastavaa, siihen kuuluu runsaasti esimerkiksi maahanmuuttajia ja syrjäytettyjä, joten työmaata kyllä riitti, huomauttaa Kotila.


Tuottavuusohjelma kiristi ilmapiiriä ja toi lisää jännitteitä työpaikalle. Moni oli epävarma työpaikkansa tulevaisuudesta, vaikka hallitus lupasikin, ettei tuottavuusohjelman takia tarvita irtisanomisia.




Irtisanominen tuotannollis-taloudellisista syistä



Teemu Kotila irtisanottiin viime vuonna työvoimaneuvojan pestistä. Syyksi ilmoitettiin määräaikaisuuden loppuminen. Työsopimukseen ei kuitenkaan oltu kirjattu työn määräaikaisuudelle mitään perustetta, joka lain mukaan täytyy sopimuksesta löytyä. Tämän vuoksi Kotilan työsuhde pitäisi rinnastaa jatkuvaan, kokoaikaiseen työsuhteeseen. Tästä tulkinnasta hän on nyt vääntänyt kättä ex-työnantajansa kanssa, ja asia on tällä hetkellä virkamieslautakunnan käsittelyssä.


Kotilan ammattiliitto Pardia vaatii hänelle kahden vuoden palkkaa korvauksena tarpeettomasta irtisanomisesta. Kotila itse ei niinkään halua irtisanomisestaan rahallista korvausta. Hän edellyttää vain, että irtisanomisen perusteeksi kirjataan "tuotannollis-taloudelliset syyt". Tämä olisi ennakkotapaus, jolla olisi kauaskantoisia seurauksia valtion kannalta.


– Jos valtio myöntää, että minut on tuottavuusohjelman takia irtisanottu tuotannollisista ja taloudellisista syistä, joutuisi valtio lain mukaan luopumaan tukityöllistettävistä sekä palkkaamaan minut takaisin, mikäli uutta työtä ilmenee yhdeksän kuukauden sisällä työsuhteen päättämisestä, selvittää Kotila työsopimuslain sisältöä.




Ulkoistaminen maksaa



Teemu Kotila toteaa, että häntä suorastaan hävetti vihreiden ex-työministeri Tarja Cronberg.


– Cronberg moitti useaan kertaan julkisesti meitä alaisiaan ja moitti meitä epäpäteviksi vaikka työministerin oma osaaminen jätti paljon toivomisen varaa.


Hallitusohjelmaan kirjattu työllisyyspolitiikka on Kotilan mukaan ollut naurettavaa rahan tuhlausta.


– Isolla rahalla on tehty isoja selvityksiä, joilla ei ole ollut suurta merkitystä. Ulkoistettujen palvelujen ostamiseen käytetään suuria summia, vaikka kyseessä on työvoimaviraston omalle vastuulle kuuluvaa perustoimintaa. Säästöjä ei sellaisesta ainakaan synny, toteaa Kotila. Ulkoistettuja työvoimapalveluja Helsingissä ovat muun muassa ammatinvalinnan ja kuntoutuksen ohjaukset.


Yhteistyö ja kommunikointi eri sidosryhmien kanssa takkuili pahasti. Esimerkiksi työvoimaviranomaisten Helsingin kaupungin kanssa tekemiä sopimuksia ei noudatettu. Kotila kertoo, miten työttömien aktivointisuunnitelmien teko oli käytännössä kielletty.


Myös työllistämiseen varatut rahat olivat lopussa loppukesästä ja alkusyksystä.


– Se tarkoitti käytännössä, ettei työllistämishakemuksia saanut hyväksyä eikä kertoa asiakkaille todellista syytä eli rahojen puuttumista. Sanottiin, että keksikää mikä tahansa syy kielteisille päätöksille.




Työpaikkoja tuhoava tuottavuusohjelma



Tällä hetkellä Teemu Kotila työskentelee Helsingin kaupungilla sosiaalineuvojana ja tekee käytännössä sitä mitä aikaisemminkin: yrittää löytää ihmisille työpaikkoja ja saattaa heitä taas elämänsyrjään kiinni.


Hänen mielestään hallituksen ajama tuottavuusohjelma on tekosyy potkia ihmisiä pihalle ja supistaa valtion toimintaa.


– Suurten tehtaiden lomautukset ja irtisanomiset saavat runsaasti julkisuutta ja myötätuntoa. Samaan aikaan hallitus saa rauhassa toteuttaa järjetöntä tuottavuusohjelmaa, joka vie työpaikan tuhansilta julkisen sektorin työntekijöiltä, tuumii Teemu Kotila.



MARKO KORVELA

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli