Postialalle neuvottelutulos

02.12.2015 - 16:30
(updated: 17.12.2015 - 16:27)

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ja Palvelualojen työnantajat PALTA hyväksyivät viikon alussa valtakunnansovittelija Minna Helteen tekemän sovintoesityksen. Esityksen mukaan Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehdot säilyvät ennallaan. Posti-työnantajan  vaatimukset palkkojen ja työehtojen leikkaamisesta torjuttiin. Palkankorotuksissa noudatetaan työllisyys- ja kasvusopimuksen mukaista linjaa. Sopimuskauden pituus on yksitoista kuukautta.

Helsinkiläinen PAU-aktiivi Toivo Saksala pitää myönteisenä sitä, että palkan lisiä ei menetetty eivätkä työntekijöiden työajat muuttuneet mielivaltaisiksi. Sen sijaan postilaiset menettivät muutosturvan, joka oli maan paras ja takasi irtisanotuille jonkun kuukauden lisää pelivaraa hankkia uusityöpaikka tai koulutuspaikka.

– Hyvä asia oli ennen kaikkea ay-liikkeen solidaarisuus, aina liittojen johdosta ruohonjuuritasolle, toteaa Saksala.

Postilaiset koekaniineina

Saksalan mielestä opettavaista oli myös työnantajan käytös ja into murtaa laillinen työtaistelu. Siinä ei rahaa säästelty eikä asiakaslupauksesta piitattu.

– Perinteisen pikku pelottelun ja uhkailun sekä olan takaa PAU:ta mollanneen A4-saastekampanjan lisäksi käytössä oli tukku härskejä keinoja, kuten vuokratyövoiman käyttö. Työpaikoille marssitettiin heti työtaistelun alkuvaiheessa satoja henkilöitä tekemään olematonta työtä. Kustannuksia voi vain arvella. Postilaisia määrättiin tekemään työtaistelun alaisia töitä ja estettiin tekemästä omia töitä, vaikka niitä olisi ollut, listaa Saksala.

Asiakkaat kärsivät, kun sadat ja tuhannet yritykset ja yksityisasiakkaat jäivät ilman postin palveluja.

– Kirsikkana kakun päällä oli urheiluseuran talkoolaiset juuri kun Minna Helle kertoi merkittävästä lähentymisestä. Tämä johti ulosmarssiin.

Saksala huomauttaa, että omistajaohjausministeri Juha Sipilä ei juurikaan ollut huolestunut työtaistelun yhteiskunnallisista seurauksista.

– Kuten jo kokoomuslaisetkin myöntävät, meillä tehtiin ihmiskoe, jonka kokemuksia työnantajat käyttää syksyllä 2016, arvioi Saksala.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Lue myös

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.