Punkkia ja rappia yhdistää tapa tehdä musiikkia

09.04.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 14 / 9.4.2009

"Ei tää lama mun päähän käy", lauloi Tumppi Varosen luotsaama Problems?-punkrock-yhtye jo vuonna 1977. Elettiin öljykriisin jälkeistä lama-aikaa, ja Suomea vaivasivat suurtyöttömyys ja vauhdikas inflaatio.


Seppo Lampela alias rap-artisti Steen1 rykäisi ensimmäiset riimit nauhalle 1990-luvun alussa. Suomi oli taas vaihteeksi lamassa, Neuvostoliitto oli romahtanut ja Suomea vaivasi suurtyöttömyys.


Tumppi Varonen on reilun 30 vuoden aikana tehdä sekä Problemsin kanssa että muissa kokoonpanoissa useammankin levyn ja valtavan määrän keikkoja. Steen1:ltä on juuri ilmestynyt kolmas pitkäsoitto, Runoja kontrollihuoneesta, joka on mediassa saanut ylistäviä arvioita.


Nyt, huhtikuussa 2009, Suomi on yllättäen taas lamassa ja työttömyys kovassa kasvussa. On siis juuri oikea hetki istuttaa kahta eri sukupolvea edustavat muusikot saman pöydän ääreen Maanantaiklubilla.




Sydän on vasemmalla



Sekä punkkiin että rappiin yhdistetään yhteiskunnallisuus. Tumppi Varonen ja Steen1 hieman toppuuttelivat ylenpalttista yhteiskunnallisuuden korostamista.


Steen1:n mukaan musiikissa on ennen kaikkea kyse ilmaisunvapaudesta ja hauskanpidosta. Jos musiikista saa irti jotain muuta niin hyvä niin.


Tumppi korosti, että samaan tapaan kuin ensimmäiset blues- ja rock-miehet, myös punkkarit ja rap-muusikot olivat kotoisin vaatimattomista oloista, mikä toi musiikkiin automaattisesti tietyn yhteiskuntakriittisen vireen.


– Sitä paitsi todellinen musiikki lähtee sydämestä, ja sydänhän on vasemmalla, tuumi Tumppi Varonen.


Muusikkokaksikko pohti, miten punkkia ja rap-musiikkia yhdistää tapa tehdä musiikkia. Kuka tahansa voi haalia kokoon porukan ja perustaa punk-bändin, eikä soittotaidon perään hirveästi kysellä. Samoin rap-musiikin tekemiseen ei tarvita kuin kotitietokone ja kasa maksuttomia ohjelmia, joita löytää tietoverkoista. Tee se itse -periaate ja epäkaupallisuus ovat jo sinällään kapinaa ultrakaupallisuuden ja suurten viihdejättien aikakaudella.


Viime aikoina on paljon puhuttu tekijänoikeuksista ja musiikin luvattomasta leviämisestä netin kautta. Sekä Tumpin että Steen1:n mielestä nykyinen Teosto-vetoinen järjestelmä on liian jäykkä. Taiteilija ansaitsee työstään korvauksen, mutta miten se nykypäivänä toteutetaan, siinä on vielä paljon hakemista.


Tumppi kertoi, että Problems aikookin julkaista uutta materiaalia omakustanteena vapaaseen jakeluun ilman levy-yhtiö- tai tekijänoikeushässäköitä.




Kaupunginvaltuutetut



Sekä Tumppi Varonen että Seppo Lampela olivat ehdolla viime syksyn kuntavaaleissa Helsingissä. Tumppi ponkaisi demareiden listalla suoraan valtuustoon, Seppo Lampela puolestaan on Helsinki-listojen varavaltuutettu. Politiikka ja musiikki ovat miesten mielestä yhteen sovitettavissa sangen kivuttomasti.


– Eihän se ole sen kummempaa kuin että onhan lähihoitajiakin poliittisissa tehtävissä, sanoi Tumppi, joka muuten sattumalta on siviiliammatiltaan hoitaja.


Maanantaiklubin päätteeksi kuultiin tietysti musiikkia molemmilta artisteilta. Steen1:n uusi materiaali tuntuu olevan aiempaa rankempaa ja monipuolisempaa. Tumppi esitti muun muassa Problemsin uuden kappaleen "Onko politiikalla?", jossa pääkritiikki kohdistuu kotimaisen politiikan epädemokraattisuuteen.


Esityksistä voi päätellä, että sekä suomalainen rap että punk ovat tämänkin laman aikana elinvoimaisia.



MARKO KORVELA



* www.steen1.com


* www.tumppivaronen.net

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli