Rauhantapahtumia ympäri maata YK-päivänä

26.10.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 39/2007

Aseidenriisuntaviikon ja YK-päivän merkeillä eri puolilla maata järjestettiin keskiviikkona rauhankulkueita ja muita tilaisuuksia.


Kulkueita oli Helsingissä, Turussa, Tampereella Porissa, Jyväskylässä ja Kemissä. Muita tapahtumia, seminaareja, keskustelutilaisuuksia ja iltamia oli ainakin Helsingissä, Lahdessa, Imatralla, Oulussa ja Kemissä. Imatralla laskettiin tilaisuuden jälkeen kynttilät Vuokseen.


Pääkaupungissa rauhanmarssi kulki Kiasman aukiolta Rautatientorille, jossa käyttivät puheenvuoroja Suomen Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro ja PAND Taiteilijat rauhan puolesta ry:n puheenjohtaja Mia Waire


Kiasmalla ennen marssin lähtöä PAND-aktiivi Rauni Salminen luki Venezuelan edustajan, kansleri Nicolas Maduron YK:n 62. yleiskokouksessa 2.10. pitämän puheen, jossa puututtiin laajasti sodan ja rauhan kysymyksiin sekä Venezuelan tavoitteisiin.


Imatralla seurakunnan ja Suomen Rauhanpuolustajien YK-päivän tilaisuudessa puhunut PAND-aktiivi ja SKP:n poliittisen toimikunnan jäsen Juha-Pekka Väisänen korosti välttämättömyyttä estää ydinaseiden leviäminen ja jatkaa aseidenriisuntaa.


Hänen totesi, että Suomessa aseidenriisunnasta ei juuri puhuta:


–Suomessa uusi porvarihallitus on huolissaan armeijan uskottavasta kyvystä puolustaa maatamme sotilaallisesti. Aseidenriisunta sopii varsin huonosti hallituksen uusiin linjauksiin nostaa, melkein tuplata puolustusmäärärahat. Suomi toimii näin itsenäisesti, mutta vastoin YK:n toimintalinjoja. Onko sitten enää mikään ihme, että jokaisen kaupungin torit ja tapahtumapaikat eivät ole täynnä aseidenriisuntaviikon tapahtumia.


Väisänen siteerasi puheensa lopuksi YK:n pääsihteeriä Ban Ki-moonia: "Meidän toimintaamme tulevat arvioimaan tulevaisuuden sukupolvet – saavuttamiemme tulosten perusteella. Sitoutukaamme siis tänään, YK-päivänä, uudestaan saavuttamaan päämäärämme."

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli