Raumalainen Tanja Tanner-Virtanen: Köyhyys virittää aikapommeja

15.12.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 46/2006.

SKP:n raumalaista eduskuntavaaliehdokasta Tanja Tanner-Virtasta huolettaa suomalaisessa köyhyydessä etenkin lapsiperheiden ja lasten kasvava köyhyys. Tämä näkyy myös tilastokeskuksen statistiikassa: kun lapsiköyhyysaste oli vuonna 1990 4,9 prosenttia, nyt lapsista 15 prosenttia elää köyhyydessä. Toimeentulotukea sai viime vuonna lähes 240 000 perhettä. Kun köyhyys tuo tullessaan useimmiten muitakin ongelmia, kuten sosiaalista eriarvoisuutta, perheiden hajoamista, huostaanottoja ja syrjäytymistä, Tanja kiteyttää köyhyyden virittävän aikapommeja. Niiden räjähtäessä, yhteiskunnalla on laskujen maksun paikka.


– Laskuja voidaan toki loiventaa parantamalla lapsiperheiden taloudellista asemaa nostamalla reilusti lapsilisiä, äitiyspäivärahoja ja kodinhoitotukea. Korotukset voidaan rahoittaa rikkaiden verotusta kiristämällä, esimerkiksi verottamalla pääomatuloja samalla tavalla kuin palkkoja. Kysymys on vain poliittisesta tahdosta, Tanja muistuttaa.
Vanhusten ja eläkeläisten asemaa parannettavaMoni vanhus ja eläkeläinen elää myös köyhyydessä. Vaikka useimmat heistä ovat tehneet koko elämänsä raskasta työtä, he joutuvat kituuttamaan pienellä eläkkeellä. Tanjan mukaan eläkkeiden korotukset ovat olleet pilkantekoa, kuten taannoinen kansaneläkkeiden viiden euron korotus. Vanhusten laitoshoidon taso on useimmiten myös luvattoman heikkoa.


– Tämä johtuu paljolti siitä, ettei palkata riittävästi hoitohenkilökuntaa ja makseta heille kunnon palkkoja. Hoitajat tekevät töitä äärirajoillaan, työjaksamisensa kustannuksella, hän muistuttaa.


Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n raportinkin mukaan suomalaisen terveydenhuollon halpuus johtuu hoitohenkilökunnan palkkatasosta, joka on vain noin 83 prosenttia OECD-maiden keskitasosta.


Tanjan mielestä Suomen pitäisi olla kansainvälisesti aktiivisempi ekologisten ja ihmisoikeusaloitteiden tekijänä. Suomi voi esimerkiksi viedä ammattiyhdistystietouttaan vauhdilla teollistuviin kehitysmaihin, joissa työläiset ahertavat pienellä palkalla, jopa orjatyövoimana, ja ay-toiminta on tuskin lapsenkengissäkään. Näiden maiden työehdot on nostettava vähintään YK:n työjärjestön ILO :n suositusten tasolle.


– Niitä ovat mm. järjestäytymisoikeus, oikeus työehtosopimukseen sekä lapsityön kielto. Kehitys- ja uusien teollisuusmaiden työolojen parantuminen hidastaisi myös suomalaisen työn maastavientiä, Tanja korostaa.
SKP - ainoa työväenpuolue!Tanjalle SKP oli varma valinta, koska puolueella on hänen mielestään kokonaisvaltainen ja ekologinen näkemys maailmasta: SKP:n punavihreä linja on selkeä arjen ekologiasta globaaleihin kysymyksiin saakka. Eivätkä kommunistit ole yhteiskunnallisista epäkohdista vain huolissaan, vaan he etsivät niihin myös ekologisesti kestäviä ratkaisuja sekä toimivat aktiivisesti niiden puolesta.


– SKP on mielestäni Suomen ainoa todellinen työväenpuolue. Kun sain Varpu-tyttäreni, halusin lähteä mukaan kehittämän maailma paremmaksi paikaksi hänen elää ja asua. Siksi olen SKP:n eduskuntavaaliehdokkaana, Tanja tiivistää.


27 -vuotiaalle raumalaisehdokkaalle on myös rauhan puolustaminen tärkeätä. Hän torjuu jyrkästi esimerkiksi Paavo Lipposen taannoiset puheet Suomen osallistumisesta Naton nopean toiminnan joukkojen toimintaan. Vaikka sosionomiksi valmistunut ja kymmenkuista Varpu-tyttöään hoitava Tanja siirtyy joulun jälkeen äitiyslomalta kodinhoitotuelle, hän etsii kokoajan alansa töitä. Perheen Jonni-isä työskentelee metallialalla.
Vihdoinkin naisehdokas!SKP:n Satakunnan seudun piirisihteeri Jouko Vuorio huokaisee helpotuksesta. Piirin ehdokaslista täydentyi Tanja Tanner-Virtasen myötä kauan kaivatulla naisehdokkaalla. SKP:llä on Satakunnassa eduskuntavaaliehdokkaita tällä haavaa kahdeksan. Mutta ehdokashaku on päällä ja tavoitteena täysi lista.


Joulun jälkeen ehdokkaat jalkautuvat eri puolille maakuntaa. Lähtölaukaus on tammikuun 13. päivä Porissa. Vuorion mukaan tarkoitus on kiertää "kommariteltalla" satakuntalaiskunnissa toreilla, markkinoilla ja eri tapahtumissa levittämässä Tiedonantajaa, piirin uutta vaalilehteä Punaista Satakuntaa ja muuta vaalimateriaalia.


– Olemme liikkeellä joka viikko vaaleihin saakka vaaliteemoinamme mm. SKP:n perusturva-aloitteeseen sekä ohjelmaluonnokseen Jako uusiksi – oikeutta kaikille! liittyvät asiat. Myös SKP:n kritiikki Vanhasen hallituksen käynnistämä kunta- ja palvelurakennehanketta vastaan sekä työllisyys-, ympäristö- ja rauhankysymykset ovat esillä, Vuorio summaa.JOUKO KAHILA

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli