Ruokailun ulkoistamisesta vääntöä Helsingissä

11.09.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 33/11.9.2009

Lasten päiväkotien ja Kustaankartanon vanhustenkeskuksen omien keittiöiden lopettaminen ja ruokapalvelujen ulkoistaminen kaupungin liikelaitos Palmialle sai Helsingin kaupunginvaltuuston käymään pitkän ja kiihkeän keskustelun viime keskiviikkona.


Kokouksen alla päiväkotilasten vanhempien, keittiötyöntekijöiden ja ammattijärjestöjen lähetystöt toivat omat terveisensä päättäjille. Lähetystöt vastustivat yksissä tuumin ulkoistamishanketta.


Kaija-Liisa Seppälä on Munkkivuoren päiväkodin vanhempain toimikunnan puheenjohtaja. Hänellä itsellään on kaksi alle kouluikäistä lasta.


– Tiedämme kyllä taloudellisen tilanteen, mutta lapsia ei saa jättää laman laskujen maksajaksi, totesi Seppälä.


Hän oli huolestunut siitä, mitä päiväkotiruokailun ulkoistaminen merkitsee lapsen näkökulmasta.


– Ruokailu ei ole pelkkää kaurapuuroa lautasella vaan kasvatustapahtuma. Päiväkodin yhteisöllisyys kärsii ulkoistamisesta. Nykyinen tilanne on mielestäni toimiva ja myös kustannustehokas. Päiväkodin henkilökunta tuntee lapset ja osaa ottaa huomioon erityisruokavalion ynnä muut erityistarpeet paremmin kuin liikelaitos, huomautti Seppälä.


JHL:n pääluottamusmies Eila Pelttari esitti omat kysymyksensä valtuustolle. Pelttari ihmetteli, mistä ulkoistamisen kautta saavutettavia, jopa kahden miljoonan euron säästöjä oikein on tarkoitus repiä. Samoin ulkoistamisen hoppu ja salailu suututtivat Pelttaria.


– Henkilöstö sai tietää asiasta vasta tiedotusvälineistä, vaikka yhteistoimintalaki edellyttää että henkilöstöä koskevat asiat tuotaisiin jo valmisteluvaiheessa henkilöstön käsittelyyn.




Valtuuston enemmistö ulkoistamisen taakse



Valtuustokeskustelussa SKP:n ja Helsinki-listojen Yrjö Hakanen arvosteli sitä, että hankkeella pyritään "säästämään" lasten, vanhusten ja pienipalkkaisten työntekijöiden kustannuksella. Hän syytti kaupungin johto myös yhteistoimintalain rikkomisesta, kun esityksestä ei ole edes informoitu henkilöstötoimikuntaa puhumattakaan työntekijöistä, jotka siirretään toisen laitoksen alaisuuteen.


Kaupunginjohtaja Jussi Pajusen ja kokoomuksen ajama päiväkotien ja vanhustenkeskuksen ruokapalvelujen siirtäminen kaupungin liikelaitos Palmiaan hyväksyttiin äänin 50 – 35. Vastaan äänestivät VAS, RKP, KD, PersS, SKP ja Helsinki-listat sekä osa demareista ja vihreistä.


Osa demareista oli saatu tukemaan esitystä sillä, että näin varmistetaan Palmian säilyminen kaupungin liikelaitoksena. Lupaukset osoittautuivat kuitenkin tyhjiksi kun valtuuston enemmistö kaatoi demareiden ponnen, jossa edellytettiin Palmian säilyttämistä kaupungin omana liikelaitoksena. (TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli