Ryhtiä työväenurheiluun ja kansanliikuntaan

06.02.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 5 / 6.2.2009

Äskettäin 70 vuotta täyttänyt työväenurheilun veteraani Teuvo Salonen valittiin loppuvuodesta maineikkaan TUL:n seuran Ylöjärven Ryhdin puheenjohtajaksi. Mutta ei ikä miestä ja seuraa pahenna, sillä ikivireä Salonen on tarttunut nuijaan topakalla kädellä.


– Vastuun kantajia ei löydy helpolla, joten otin homman vastaan kun pyydettiin. Seuran perustoimintojen lisäksi tänä vuonna tärkeä on kesäkuussa Tampereella pidettävä TUL:n liittojuhla. Ylöjärven Ryhti järjestää liittojuhlan voimanostokisat ja Nokialla pidettävät TUL:n avoimet yleisurheilukisat työllistävät myös meitä, Teuvo Salonen sanoo.




Liittojuhla on


koonnut ryhtiläisiä



Liittojuhla on ollut Ryhdille aina yhdistävä ja työllistävä asia. Vuosikymmenten mittaan liittojuhlassa ovat esiintyneet esimerkiksi Ryhdin naisvoimistelijat. Salonen toivoo liittojuhlasta piristystä seuralle yleensäkin, mutta erityisesti yleisurheilulle, joka on hiipunut takavuosien loiston päivistä.


– Meillä on hyvin lupaava juoksijatyttö. Toivottavasti hän jaksaa itse ja myös innostaa muita esimerkillään. Yleisurheilu vaatii harrastajaltaan paljon enemmän verrattuna joukkuelajeihin.


Parhaina päivinään 3 000 jäsentä koonnut seura on nyt vajaan 2 000 jäsenen yhdistys, mutta edelleenkin iso ja merkittävä. Jäsenmäärää on syönyt ikääntymisen ja muiden seuran sisäisten syiden lisäksi yksi uusi ilmiö.


– Sekä TUL:n että SUL:n tamperelaisseurat ovat laajentaneet toimintaansa Ylöjärven puolelle. Ilves ja Tappara ovat tehneet niin jo pitkään, nyt myös KooVee. Rantaperkiön Isku on tuonut naisvoimistelutoimintaansa Ylöjärvelle. Se on toki TUL:n toimintaa, lohduttelee Salonen.


Joskus 1980-luvulla alkanut toiminnan eriytyminen jaostoihin ja niiden itsenäistyminen taloutta myöten on Teuvo Salosen mukaan heikentänyt seuran kokonaisvoimaa. Yhteishenki on hiipunut jaostojen pelatessa omiin pusseihinsa.


– Mutta jalkapallo, lentopallo, salibandy ja hiihto ovat voimissaan. Ja hiihdon harrastajat pyöräilevät kesäisin, joten toimintaa on vuoden ympäri. Uusia nuoria tulee mukaan, mutta myös veteraanijaosto toimii. Toivottavasti saamme porukan veteraanien MM-kisoihin Lahteen, se olisi hieno kokemus.




Liikunnassa pitää


olla vaihtoehto



Teuvo Salonen suuntaa kipakkaa kritiikkiä Ylöjärven kaupunkia kohtaan, sillä Räikän kentän epäonnistunut remontti vei edellytykset kunnon kisojen järjestämiseltä.


– Vuosien väännön jälkeen huoltorakennus luvattiin korjata, mutta toteutuksessa ei kuultu seurojen asiantuntijoita. Niinpä perinteisiä juhannuskisoja ei voitu pitää, ja se on lamannut Ryhdin ja koko Ylöjärven yleisurheilua. On vaarana, että juhannuskisat loppuvat kokonaan, suree Teuvo Salonen.


Mutta arvostelun ohessa Salonen antaa myös tunnustusta Ylöjärven kaupungin liikuntatoimelle Hän on ollut mukana vapaa-aikalautakunnassa, joten kaiken kansan liikuntaharrastukset ja niiden edellytykset ovat tuttuja.


– Urheilutalo ja uimahalli toimivat ja ovat kovassa käytössä, latuverkosto on hieno ja pyöräilyväylät ovat kunnossa moneen suuntaan, kunhan vielä talvikunnossapito saataisiin toimimaan. Mutta koululiikuntaan olisi satsattava nykyistä enemmän, että lapset oppisivat liikunnallisen elämäntavan, sanoo TUL:n veteraani Teuvo Salonen.


Ylöjärvi kasvaa huikeaa vauhtia monella tavalla. Mutta kaupungin harjoittama varakkaiden elämäntavan suosiminen asuntopolitiikassa ei miellytä Teuvo Salosta, joka syksyn kuntavaaleissa oli SKP:n ehdokkaana.


– Suuntaa on muutettava tavallisia kaupunkilaisia suosivaksi. Toivottavasti tätä kaiken kansaa linjaa suositaan myös liikuntatoimessa, eikä lähdetä toteuttamaan suuren rahan kerskahankkeita. TUL:n toiminta on tärkeää paikallisesti ja valtakunnallisesti, että vaihtoehto on ja pysyy liikunnassa, pohtii Teuvo Salonen tulevaisuuteen katsoen.



HANNU OITTINEN

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli