Saartorengas kiristyy

07.08.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 28/7.8.2009

Pienessä Moldovan tasavallassa kaikki näyttää sujuvan eräiden aikaisempien USA:n organisoimien "värivallankumousten" tapaan.


Huhtikuussa pidetyissä parlamenttivaaleissa kommunistinen puolue voitti 49,48 prosentin ääniosuudella ja sai 101-jäseniseen parlamenttiin 60 paikkaa. Vaalituloksen selvittyä alkoivat opposition järjestämät mielenosoitukset, mellakat ja vandalismi. EU:n ja Romanian lippuja kantaneet ja Moldovan lippuja alas repineet mielenosoittajat väittivät vaalitulosta väärennetyksi ja vaativat Moldovan liittämistä Romaniaan. Ulkomaisten tarkkailijoiden mukaan vaalit olivat rehelliset.


Seuraavassa vaiheessa oppositio sabotoi parlamentissa uuden presidentin valinnan kautensa päättävän kommunisti Vladimir Voroninin tilalle ja pakotti kommunistit myöntymään uusiin parlamenttivaaleihin.


Heinäkuun 29. päivänä pidetyissä vaaleissa kommunistinen puolue säilyi edelleen ylivoimaisesti suurimpana puolueena 45 prosentin ääniosuudella ja 48 paikalla, mutta neljä oppositiopuoluetta saivat 53 paikkaa ja niukan enemmistön parlamenttiin.


Kommunistien ja tähänastisen opposition on toimittava yhdessä uuden presidentin valitsemiseksi, koska kummallakaan leirillä ei ole tarvittavaa 61 paikkaa. Muussa tapauksessa–jos lakia noudatetaan–tänä vuonna on pidettävä vielä kolmannet parlamenttivaalit.


Kommunistinen puolue ilmoitti vetäytyvänsä oppositioon, jos liberaalipuolueet muodostavat koalition uudessa parlamentissa. "Ei ole muita keinoja vastustaa suunnitelmia talouden, hyvinvoinnin ja Moldovan itsenäisen valtiollisen aseman raunioittamiseksi."


Odotettavissa on, että Moldovassa nyt voimistuu USA:n monien peitejärjestöjen toiminta sekä suuntaus Nato-maa Romaniaan ja länteen, todennäköisesti myös Natoon. Tässä tapauksessa USA ja Nato täyttävät jälleen yhden aukon Venäjän ympärille muodostamassaan saartorenkaassa.


Ja ikään kuin tilanne ei olisi jo tarpeeksi synkkä, monet merkit viittaavat siihen, että Georgia taustavoimineen valmistautuu jälleen uusiin provokaatioihin ja sotilaallisiin toimiin vuoden takaisen sodan näyttämöllä.



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli