Sarjakuvia kaikesta ärsyttävästä

13.04.2018 - 13:30
(updated: 11.06.2018 - 13:01)
Outi Mentula piirtää sarjakuvastrippejä, joissa oikeistohallitus saa kyytiä

Räikeän värisiä hahmoja, satiirista ironiaa ja vimmaista piirrosjälkeä - siitä on tehty Epäluottamusmies, somessa ja netissä ilmestyvä strippisarjakuva, joka kommentoi politiikkaa ja ajankohtaisia aiheita. Sarjakuvassa saa kyytiä niin hallitus kuin poliitikotkin, mutta myös omaa etuaan ymmärtämätön, massahurmoksessa huutava kansalainen saa osansa. 

- Vallitseva hegemonia on vallalla vaan niin kauan, kun ihmiset lähtevät siihen mukaan, sanoo sarjakuvataiteilija Outi Mentula, Epäluottamusmiehen tekijä. 

- Monia asioita pidetään itsestäänselvyyksinä, mutta usein on kysymys jonkun tahon taloudellisista eduista, joita yleinen mielipide tukee. Asiat voivat muuttua, jos ihmiset suostuvat ajattelemaan toisin. 

"Vallitseva hegemonia on vallalla vaan niin kauan, kun ihmiset lähtevät siihen mukaan"

 

Kuvan voima

Elämme nykyään hyvin visuaalisessa maailmassa. Kuvallinen viestintä ympäröi meitä kaikkialla, ja harvoin kiinnittämme siihen suurtakaan tietoista huomiota. 

- Visuaalinen viesti iskee suoraan oikeaan aivopuoliskoon ja ihmisten tunnekeskukseen. Nykyään kuvallisen viestinnän merkitys ja määrä ihmisten arjessa on lisääntynyt huimasti, mikä lisää ihmisten tunneherkkyyttä ja "toimin ennen kuin ajattelen" -reaktioita. Mainokset ja kaupalliset toimijat käyttävät tätä häikäilemättä hyödykseen, ja monet ihmiset suorastaan kieltäytyvät lukemasta pitkiä tekstejä. Mielestäni se on huolestuttavaa, vaikkakin kuvantekijänä minun toki pitäsi olla tästä myös tyytyväinen, Mentula pohtii. Hänen mielestään on tärkeää, että myös kulutusyhteiskunnan vastustajat oivaltavat kuvan roolin nykyajassa.

- Sarjakuva on hyvä keino herätellä ihmisiä huomaamaan asioita, joita he eivät muuten tulisi ajatelleeksi. 

 

Rumaa ja vihaista

Outi Mentula kuvailee Epäluottamusmiestä "rumiksi ja vihaisiksi sarjakuviksi kaikesta ärsyttävästä". 

- Sarjakuva syntyi, kun aloin tehdä sarjakuvayhteisö Seitin blogiin pieniä juttuja asioista, jotka jäivät vaivaamaan mieltäni ja ärsyttämään. Itse en koskaan ole ajatellut että osaisin tehdä strippisarjakuvia tai pilakuvia, mutta nykyään se tuntuu jo hyvin luontevalta, Mentula kertoo. 

Epäluottamuhen piirrostyyli on nopea ja tyylitelty ja tarkoituksellisen rosoinen.

- Piirrosjäljessä pitää korostua liike, dynamiikka ja tunne. Välillä joudun piirtämään jonkun kohdan uudestaan, kun olen epähuomiossa piirtänyt sen liian "hyvin", Mentula naurahtaa. 

Somessa julkaistessa huomaa, mikä ihmisiä kiinnostaa. Eniten huomita saavat työttömyyttä koskevat jutut. 

- Toivoisin enemmän huomita myös eläin -ja ympäristöaiheille sekä tasa-arvolle, sanoo piirtäjä. 

- Etenkin ympäristöasiat koskevat meitä kaikkia.

TA-Tiedon julkaisema Epäluottamusmies: Ihan Epistä -sarjakuvakokoelma ilmestyi Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaaleille maaliskuussa. Kirjasta löytyy sekä uusia strippejä sekä ihan alkuaikojen Seitti-yhteisössä tehtyjä sarjakuvia. Epäluottamusmiestä voi seurata Facebookissa ja Twitterissä sekä Tiedonantajan blogissa. Epis päivittyy kerran tai pari viikossa tilanteen mukaan.

Tilaa kirja Tiedonantajan kaupasta itsellesi tai lahjaksi: www.tiedonantaja.fi/kauppa/tuotteet/ep-luottamusmies-ihan-epist

Seuraa "Epistä" Twitterissä: https://twitter.com/Epaluottamus

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.