Selvä enemmistö sanoo "ei" Natolle

12.12.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 46 / 12.12.2008

Suomalaisten kantaa maamme Nato-jäsenyyteen on mitattu kahdessa tuoreessa mielipidekyselyssä. Niitä on edeltänyt ponteva ettemme sanoisi raivokas Venäjällä pelottelu ja mielipidemuokkaus Naton hyväksi.


Ilta-Sanomien TNS Gallupilla teettämässä kyselyssä mitattiin, onko suhtautuminen Natoon muuttunut myönteisemmäksi sen jälkeen, kun Barack Obama valittiin USA:n presidentiksi. Joka viides suomalainen suhtautuu Natoon aiempaa myönteisemmin Obaman ansiosta. Kuudenkymmenenyhden prosentin mielipidettä Omaban valinta ei muuta millään tavalla.


Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan MTS:n kyselyn mukaan 60 prosenttia vastanneista vastustaa edelleen Nato-jäsenyyttä ja 28 prosenttia kannattaa. Vuosi sitten liittymistä kannattavia oli samassa tutkimuksessa 26 prosenttia.


Niiden määrä, jotka vastustavat Natoon liittymistä, on kuitenkin vähentynyt viime vuodesta yhdeksän prosenttia, ja epätietoisten osuus taas on kasvanut. Jäsenyyden vastustajista on siirrytty tarkkailuasemiin ja tulevaisuudessa ollaan ehkä kannattajia, Helsingin Sanomat valisti


Demarikin julkaisi uutisen MTS:n kyselystä otsikolla "Suomalaisten Nato-vastaisuus hiipumassa". MTS:n tutkimusjaoston asiantuntijajäsen Unto Vesa katsoi tarpeelliseksi kommentoida. Samalla tuli kommentoitua Helsingin Sanomienkin uutista.


"Kyse on parin prosentin muutoksesta verrattuna viimevuotiseen", Vesa muistutti. "Suhtautumisessa jäsenyyden mahdollisuuteen on vuosien ajan ollut pientä aaltoliikettä suuntaan ja toiseen, mutta ei lainkaan merkittäviä muutoksia. MTS:n tuoreimmasta raportistakin käy ilmi – ja se todettiin myös tiedotustilaisuudessa – että tämänvuotinen jakauma myönteisten, kielteisten ja epätietoisten osalta on lähes identtinen vuoden 2005 lukemien kanssa."


Kun asiaa kysyttiin puoluekannan mukaan, kaikkien muiden kyselyyn otettujen puolueiden paitsi kokoomuksen äänestäjät olivat ylivoimaisesti Nato-jäsenyyden vastustajia. Ja suurelta osin jäsenyyden kannattajien 28 prosentin osuus johtui juuri kokoomuslaisten 62 prosentin kannatuksesta.


Jos Nato-gallupeissa tapahtuu vastaisuudessakin niin vähän muutoksia kuin tähän saakka, Nato-intoilijoiden pitänee keksiä uusi laskentatapa: esimerkiksi laskea kannattajien ja epätietoisten osuus yhteen ja odottaa milloin tämä blokki nousee tasatilanteeseen vastustajien osuuden kanssa. Nyt MTS:n tutkimuksessa vastustajilla oli 20 prosenttiyksikön etumatka suhteessa kannattajien ja epätietoisten yhteenlaskettuun osuuteen.



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli