Sisällissodan tapahtumat merkittävästi esillä Tampereella ensi vuonna

03.05.2017 - 12:45

Ensi vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta vuoden 1918 sisällissodan tapahtumista Tampereella. Tampereen neljä suurta kulttuuritaloa – Tampereen Teatteri, Tampereen Työväen Teatteri, Tampere-talo ja museokeskus Vapriikki – tuottavat muistovuonna merkittävät produktiot. Tarjolla on kolme kotimaista kantaesitystä ja aiheeseen perehdyttävä näyttely. Tämän kevään aikana myyntiin on tulossa yhteislippu.

Talot järjestävät lisäksi sotatematiikkaa käsittelevän seminaarin Tampereella 27. tammikuuta 2018 ja harjoitussuunnistuksen 9. tammikuuta 2018, jossa yleisöllä on mahdollisuus käydä tutustumassa kaikkiin näyttämöteoksiin ennakkoon. Tamperelaiset kulttuuritalot tekevät ensi kertaa näin laajaa yhteistyötä.

Tulossa on kaksi näyttämöteosta: Tampereen Teatteri tekee draaman 1918 Teatteri taistelussa ja Tampereen Työväen Teatteri tuottaa musikaalin Tytöt 1918. Tampere-talossa tulee ensi-iltaan oopperateos, Tampereen Oopperan Veljeni vartija. Museokeskus Vapriikki uudistaa suosittua Tampere 1918 -näyttelyään.

1918 Teatteri taistelussa

Tampereen Teatterin pääohjaaja Anna-Elina Lyytikäinen kirjoittaa ja ohjaa näytelmän 1918 Teatteri taistelussa. Se saa kantaesityksen päänäyttämöllä 27. tammikuuta 2018, jolloin traagisen sisällissodan alkamisesta tulee kuluneeksi 100 vuotta. Viimeinen esitys nähdään Tampereen antautumisen vuosipäivänä 6. huhtikuuta 2018.

Näytelmässä seurataan ihmiskohtaloita, jotka liittyivät Tampereen Teatteriin sisällissodan aikana.

Historiallisiin faktoihin, kirjeisiin ja muistelmiin pohjautuvan draaman keskiössä on Tampereen Teatteri, joka toimi Tampereen taisteluiden strategisesti merkittävänä näyttämönä. Näytelmässä seurataan ihmiskohtaloita, jotka liittyivät Tampereen Teatteriin sisällissodan aikana. Kohtaukset levittäytyvät ympäri teatteritaloa, sen käytäville, auloihin ja kellareihin. Joka esityksessä 20 katsojalla on mahdollisuus seurata esitystä näyttelijäryhmän mukana kiertäen ympäri teatteria.

Esitykseen osallistuu koko Tampereen Teatterin ensemble, lisäksi mukana on Tampereen yhteiskoulun lukion oppilaita. Näytelmä on Anna-Elina Lyytikäisen neljäs näytelmäkäsikirjoitus. Lipunmyynti on jo käynnissä.

Tytöt 1918

Tampereen Työväen Teatterin Suurella näyttämöllä saa 25. tammikuuta 2018 kantaesityksensä Tytöt 1918. Musikaali nuoruudesta, raivosta ja rakkaudesta kertoo vuonna 1918 Tampereella toimineen naiskaartin tyttöjen tarinan. Tekijöinä ovat suomalaisen musikaaliteatterin huiput. Musikaalin käsikirjoittaa ja ohjaa Sirkku Peltola, musiikin säveltää Eeva Kontu ja laulujen sanat kirjoittaa Heikki Salo, lavastaja on Hannu Lindholm ja pukusuunnittelija Marjaana Mutanen. Mukaan on saatu myös ansioitunut koreografi Marjo Kuusela.

Musikaali nuoruudesta, raivosta ja rakkaudesta kertoo vuonna 1918 Tampereella toimineen naiskaartin tyttöjen tarinan.

Tarina pohjautuu Anneli Kannon romaaniin Veriruusut (2008) ja tutkimuslähteisiin. Näyttämöllä on kaikkiaan liki viisikymmentä henkilöä, rooleissa TTT:n taitavat musikaalinäyttelijät vahvistettuna muun muassa Tanssiteatteri Tsuumin tanssijoilla ja Pirkanmaan musiikkiopiston Nuorisokuoro Sympaatilla.

Tytöt 1918 on mukana Suomen Kulttuurirahaston Taidetestaajat-suurhankkeessa. Musikaalin lipunmyynti alkaa tänään.

Veljeni vartija

Tampereen Oopperan suurtuotanto, Olli Kortekankaan säveltämä Veljeni vartija, kantaesitetään helmikuussa Tampere-talossa. Kyseessä on Tampereen Oopperan 70-vuotisen historian merkittävin tilausteos, joka kuvaa vuoden 1918 Suomea ja sisällissodan dramaattisia tapahtumia Tampereella.

Veljeni vartija on Tampereen Oopperan 70-vuotisen historian merkittävin tilausteos.

Teos sai alkusysäyksen jo vuonna 2009, kun sävellys tilattiin Kortekankaalta ja libretistiksi kiinnitettiin Tuomas Parkkinen. Parkkinen vastaa myös ohjauksesta.

Ooppera kertoo kahden eri puolille ajautuvan sisaruksen, Eemil ja Amanda Rossin tarinan. Päärooleissa ovat sopraano Tuuli Takala ja baritoni Ville Rusanen. Tampere Filharmoniaa johtaa orkesterin ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali.

Oopperan lipunmyynti alkoi tämän vuoden helmikuussa. Oopperan tuotannosta vastaa Tampere-talo. 

Vapriikin Tampere 1918 –näyttely

Vapriikin suosittu Tampere 1918 -näyttely täyttää pian kymmenen vuotta. Loppusyksystä 2017 näyttely suljetaan uudistusten ajaksi, ja avataan entistä ehompana 26.1.2018. Näyttely kertoo, mitä Tampereella tapahtui keväällä 1918. Näkökulmia tarjoavat kummankin osapuolen taistelijat, mutta myös siviilit ja sivustakatsojat.

Näyttely tuo esille laajan ihmiskirjon lapsista vanhuksiin ja työläisistä tehtaanjohtajiin. Esillä on Tampereen museoiden omiin kokoelmiin kuuluva todistusvoimainen kokonaisuus keväällä 1918 taistelupaikoilta ja kaupungin kaduilta kerättyä esineistöä. Näyttely on laadittu yhteistyössä Tampereen yliopiston historiatieteen laitoksen kanssa.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.