SKP ja VAS jäseneksi Euroopan vasemmistoon

30.10.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 40 / 30.10.2009

Geneve tunnetaan monien kansainvälisten järjestöjen ja konferenssien pitopaikkana. Viime viikon lopulla siellä pidettiin Euroopan vasemmiston hallituksen kokous. Eteneminen Saksan, Kreikan ja Portugalin vaaleissa toi kokoukseen positiivisia näköaloja.


Suomalaisittain kokous oli historiallinen, sillä Suomen kommunistinen puolue ja Vasemmistoliitto hyväksyttiin Euroopan vasemmiston jäseneksi.


Euroopan vasemmistoon kuuluu nyt 24 vasemmistososialistista, kommunistista ja punavihreää puoluetta. Lisäksi 10 puoluetta on tarkkailijajäsenenä tässä viisi vuotta sitten perustetussa yhteistyöverkostossa.


SKP osallistui jo Euroopan vasemmiston perustamiseen ja on ollut tähän asti tarkkailijajäsen. Täysjäseneksi liittymällä SKP haluaa tiivistää yhteistyötä ja edistää kaikille kommunistisille, muille vasemmistolaisille ja punavihreille puolueille avointa yhteistoimintaa uusliberalismia ja kapitalismia vastaan.


SKP:n ja Vasemmistoliiton jäsenyys Euroopan vasemmistossa edesauttaa toivottavasti puolueiden yhteistyötä myös täällä Suomessa.




Talouskriisi on systeemin kriisi



Vähän aiemmin Genevessä kokoontui 30000 työläistä ja työtöntä mielenosoitukseen Sveitsin hallituksen kriisipolitiikkaa vastaan. Talouskriisistä puhuttiin myös Euroopan vasemmiston kokouksessa.


– Uusliberalistit käsittelevät kriisiä vain jonain virheenä systeemin toiminnassa, mutta kapitalistinen systeemi itse on virhe, totesi Euroopan vasemmiston puheenjohtaja Lothar Bisky.


Jatkokeskustelun pohjaksi hyväksytyissä teeseissä Euroopan vasemmisto syyttää EU:ta innokkaimmaksi uusliberalismin tukijaksi maailmassa. Teeseissä korostetaan tarvetta toisenlaiseen kehitykseen, joka vähentää eriarvoisuutta tulonjaossa ja päätöksenteossa, on ekologisesti kestävää ja vapauttaa resursseja asevarustelusta hyvinvointiin.




Afganistanin sotaa ja Natoa vastaan



Euroopan vasemmisto on mukana Berliinissä aiemmin tänä syksynä perustetussa Naton vastaisessa kansainvälisessä verkostossa. Se vaatii USA:n ja Naton joukkojen vetämistä Afganistanista. Geneven kokous ilmaisi myös tukensa Moldovan kommunistien kamppailulle demokraattisten oikeuksien puolesta.


Keväällä on edessä EU:n ja Latinalaisen Amerikan maiden huippukokoukseen liittyvä "kansojen huippukokous" Barcelonassa.




Kööpenhaminan ilmastokokous



Genevessä sovittiin osallistumisesta Kööpenhaminan ilmastokokoukseen liittyvään kansainväliseen mielenosoitukseen 12.joulukuuta. Tanskan punavihreän Enhedslistenin Inger Johansen oli huolestunut siitä, että sitovista toimista päästöjen vähentämiseksi ei ehkä päästä sopuun ja rikkaat maat kiertävät vastuutaan päästökaupalla.


Esillä oli myös valmistautuminen Euroopan vasemmiston kongressiin, joka pidetään ensi vuoden lopulla. Heinäkuussa järjestetään yhteistyössä Transform!-verkoston kanssa kesäyliopisto.




Myös kommunistit yhteistyössä



SKP on mukana myös kommunististen puolueiden kansainvälisen yhteistyössä. Kesällä SKP osallistui Altassa pidettyyn kalottialueen kommunistien tapaamiseen ja syyskuussa Syyriassa pidettyyn Palestiina-konferenssiin. Marraskuussa SKP:n edustajat osallistuvat Kommunististen ja työväenpuolueiden kansainväliseen tapaamiseen Intiassa, Etelä-Afrikan kommunistisen puolueen konferenssiin ja Lokakuun vallankumouspäivän tapahtumiin Pietarissa.



YRJÖ HAKANEN


Kirjoittaja osallistui SKP:n puheenjohtajana Euroopan vasemmiston kokoukseen.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli