SKP lähtee EU-vaaliin

27.02.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 8 /27.2.2009

Suomen kommunistinen puolue on päättänyt osallistua europarlamentin vaaliin, jotta äänestäjillä on mahdollisuus vastustaa Euroopan unionia ja vaatia toisenlaista Eurooppaa, jossa ihmisen ja luonnon hyvinvointi on tärkeämpää kuin liikevoitot ja pörssikurssit. Vaaleista on syytä tehdä vastalause pääoman etuja ajavaa euroeliittiä ja myös rasismia vastaan.


SKP tuo vaaleihin vaihtoehdon valtapuolueiden edustamalle EU-komentoon alistamiselle ja perussuomalaisten levittämälle maahanmuuttajavastaisuudelle.


SKP on ainoana puolueena Suomesta mukana myös Euroopan vasemmiston yhteisessä vaaliohjelmassa sekä EU-maiden kommunististen ja vasemmistopuolueiden vaaliyhteistyössä.




Johtopäätökset talouskriisistä



Kommunistit vastustavat EU:n ajamaa pääoman ja keinottelun vapautta, jonka tuhoisat seuraukset näkyvät nykyisessä talouskriisissä ja sen laskujen maksattamisessa työntekijöillä ja vähävaraisilla. EU ei ole tuonut luvattua vakautta ja hyvinvointia vaan lisää köyhyyttä, työttömyyttä, työehtosopimusturvan murentamista ja eriarvoisuutta.


SKP vaatii kansanäänestystä EU:n perussopimuksista ja Lissabonin sopimuksen hylkäämistä. EU:n taistelujoukkojen ja Natoon kytkemisen sijasta SKP haluaa rakentaa rauhanomaista ja solidaarista Eurooppaa.




Ensimmäiset kymmenen ehdokasta



SKP:n poliittinen toimikunta päätti vaaleihin osallistumisesta sen jälkeen kun puolueen keskuskomiteassa ja piirijärjestöissä oli käsitelty asiaa ja suositeltu vaaleihin osallistumista.


Tässä vaiheessa puolueen ehdokkaaksi asetettiin SKP:n varapuheenjohtaja, tutkija Lena Huldén Vantaalta, poliittisen toimikunnan jäsen, käsitetaiteilija Juha-Pekka Väisänen Helsingistä, rock-muusikko Kari Peitsamo Helsingistä (sitoutumaton), opiskelija Lauri Alhojärvi Helsingistä, varastotyöntekijä Hanna Era Jyväskylästä, opiskelija Aaro Kare Turusta, opettaja ja muusikko Tommi Lievemaa Espoosta, hitsaaja Minna Luomala Pietarsaaresta, paperityöläinen Jarmo Muhonen Tampereelta ja opiskelija Aapo Toivanen Torniosta.


Europarlamentin vaalissa koko maa on yksi vaalipiiri ja ehdokkaita saa asettaa kaikkiaan 20. SKP täydentää ehdokaslistaa maaliskuun lopussa pidettävässä keskuskomitean kokouksessa, jossa päätetään myös EU-vaaliohjelma. (TA)



* EU-vaali on 7. kesäkuuta ja ennakkoäänestys alkaa 27. toukokuuta.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!