SKP tiivistää Eurooppa-yhteistyötä

14.08.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 29/14.8.2009

Viikon kuluttua kokoontuva SKP:n keskuskomitea käsittelee ajankohtaisen tilanteen ohella puolueen kansainvälisen toiminnan kehittämistä, tasa-arvopolitiikkaa sekä SKP:n omaa tilaa ja sen kehittämistä. Esillä on myös valmistautuminen Tiedonantajan 40-vuotistapahtumaan 26.syyskuuta Tampereella.


Työväenliike on periaatteiltaan ja olemukseltaan kansainvälinen, mutta sen kansainvälisyys on jäänyt jälkeen globalisaation ja pääoman kansainvälisyyden vauhdista. SKP:n piirijärjestöjen käsittelyssä on ollut muistio siitä, miten puolue osallistuu aktiivisemmin kommunististen ja muiden vasemmistovoimien yhteistyön kehittämiseen. Asia oli esillä myös EU-vaaleissa.




Kommunistpuolueiden kansainvälinen tapaaminen



SKP osallistuu ainoana suomalaisena puolueena aktiivisesti kommunististen puolueiden kansainväliseen yhteistyöhön. Tätä yhteistyötä linjataan parin vuoden välein pidettävissä kommunististen ja työväenpuolueiden tapaamisissa.


Syyskuun lopulla pidetään näiden puolueiden ylimääräinen kansainvälinen tapaaminen Syyriassa Lähi-idän tilanteesta. SKP:n edustajana siihen osallistuu varapuheenjohtaja Lena Huldén. Marraskuussa on tulossa seuraava kansainvälinen tapaaminen, tässä kertaa Intiassa.




Täysjäseneksi Euroopan vasemmistoon?



Euroopassa merkittävimmäksi kapitalisminvastaisten vasemmistopuolueiden yhteistyön foorumiksi on muodostunut vuonna 2004 perustettu Euroopan vasemmisto (European Left). Siihen kuuluu jäsenenä 19 puoluetta ja tarkkailijajäsenenä 11 puoluetta. EU:n parlamentissa nämä puolueet ovat mukana laajemmassa Yhtyneen vasemmiston ja Pohjoismaisen vihreän vasemmiston ryhmässä.


SKP on osallistunut alusta alkaen Euroopan vasemmiston toimintaan tarkkailijajäsenenä. Saatujen kokemusten ja yhteistyön kasvavien tarpeiden perusteella on nyt harkittavana liittyminen täysjäseneksi. Poliittisen toimikunnan mielestä se antaisi lisää mahdollisuuksia kehittää kansainvälistä yhteistyötä ja myös puolueen omaa toimintaa.




Tapaaminen Berliinissä



SKP:n ja Euroopan vasemmiston yhteyksien tiivistämisestä keskusteltiin heinäkuussa puheenjohtaja Yrjö Hakasen vieraillessa Berliinissä. Esillä olivat myös konkreettiset yhteistyömahdollisuudet muun muassa Euroopan vasemmiston ay-verkoston, naisverkoston, Kööpenhaminan ilmastokokouksen, Naton vastaisen toiminnan ja tutkimustoiminnan aloilla.


Hakasen mukaan SKP haluaa omalta osaltaan edistää Euroopan vasemmiston kehitystä kaikille eurooppalaisille kommunistille, vasemmistolaisille ja punavihreille puolueille avoimena yhteistyöverkostona, joka voimistaa kamppailua uusiliberalismia ja kapitalismia vastaan. Samalla jatketaan kommunististen puolueiden yhteistyön tiivistämistä. (TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!