Keywords:

Solidaarisuus on kaikkien etu

18.12.2015 - 12:45

Samat oikeudet sai alkunsa kun SKP:n keskuskomitea saapui Tallinnaan pitämään kokoustaan tammikuussa 2014 ja kokouksen yhteydessä järjestettiin tapaaminen Viron yhtyneen vasemmiston kanssa. Nyt joulukuussa käytiin hieman pienemmällä joukolla Maardussa läpi kampanjan tilannetta.

Maardu valittiin kokouspaikaksi, sillä se on Viron yhtyneen vasemmiston vankinta aluetta. Tapaamiseen osallistunut puolueen puheenjohtaja Valev Kald on juuri joulun alla aloittamassa Maardun kaupunginjohtajana.

Puolueiden edustajien keskustelussa käytiin läpi molempien maiden poliittista tilannetta ja sen kehitystä, mutta myös konkreettisempia asioita. Yksi tärkeimmistä on virolaisten siirtotyöläisten asema Suomessa.  Meille saapuvista työntekijöistä hyvin moni ajautuu tekemään pimeitä töitä. Monelle on jopa suoraan todettu, ettei työ verokortilla tule kyseeseen. Ota tai jätä - tilanteessa moni tietenkin valitsee pimeän työn, onhan virolainen minimipalkka vain 390 euroa kuussa. Sen yli pääsee Suomessa helposti huonommallakin sopimuksella.

Tiedon löytäminen ongelmana

Suomessa on toimiva ay-järjestökenttä. Vaikka se ei vielä aivan kaikilla aloilla ole ottanut siirtotyöläisten asiaa omakseen, ovat suurimmat liitot kuitenkin olleet jo pitkään liikkeellä. Esimerkiksi SAK:n, jonka liittojen alle suurin osa Suomeen tulevista virolaisista työpaikkojensa perusteella kuuluu, ja sen suurimpien liittojen toimesta on luotu kattavat neuvontapalvelut.

Kun kenelläkään ei olisi intressiä työnsä polkumyyntiin, ei työnantaja voisi peluuttaa duunareita toisiaan vastaan.

Jos virolaiset työntekijät saataisiin laajamittaisemmin ottamaan yhteyttä liittoihin ja jopa liittymään niiden jäseniksi, se parantaisi paitsi heidän asemaansa, myös kaikkien Suomessa työskentelevien asemaa. Kun kenelläkään ei olisi intressiä työnsä polkumyyntiin, ei työnantaja voisi peluuttaa duunareita toisiaan vastaan.

SAK:n ja sen jäsenjärjestöjen sivuilla on saatavilla paljon materiaalia työntekijöiden oikeuksista ja siitä, miten voi itse lähteä ajamaan oikeuksiaan, jos epäilee tulleensa kaltoin kohdelluksi. Koska vieraalla, vaikkakin tutun kuuloisella, kielellä on raskasta ja vaikeaa etsiä tietoa oikeuksistaan, on kampanjan puitteissa luotu nettisivuston, jonne kerätään linkkejä suurimpien ammattiliittojen materiaaleihin ja yhteystietoihin. Näin ne on saatu yhdelle sivulle, jolloin riittää, että tietoa etsivä osaa suunnata sivulle samatoikeudet.wordpress.com.

Vuonna 2016 tulemme jatkamaan kampanjaa ja jalkautumaan mm. Maailma Kylään.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.