SKP:n pääsihteeri
Tiedonantajan toimituskunnan jäsen
Keywords:
Solidaarisuus on kaikkien etu
Samat oikeudet sai alkunsa kun SKP:n keskuskomitea saapui Tallinnaan pitämään kokoustaan tammikuussa 2014 ja kokouksen yhteydessä järjestettiin tapaaminen Viron yhtyneen vasemmiston kanssa. Nyt joulukuussa käytiin hieman pienemmällä joukolla Maardussa läpi kampanjan tilannetta.
Maardu valittiin kokouspaikaksi, sillä se on Viron yhtyneen vasemmiston vankinta aluetta. Tapaamiseen osallistunut puolueen puheenjohtaja Valev Kald on juuri joulun alla aloittamassa Maardun kaupunginjohtajana.
Puolueiden edustajien keskustelussa käytiin läpi molempien maiden poliittista tilannetta ja sen kehitystä, mutta myös konkreettisempia asioita. Yksi tärkeimmistä on virolaisten siirtotyöläisten asema Suomessa. Meille saapuvista työntekijöistä hyvin moni ajautuu tekemään pimeitä töitä. Monelle on jopa suoraan todettu, ettei työ verokortilla tule kyseeseen. Ota tai jätä - tilanteessa moni tietenkin valitsee pimeän työn, onhan virolainen minimipalkka vain 390 euroa kuussa. Sen yli pääsee Suomessa helposti huonommallakin sopimuksella.
Tiedon löytäminen ongelmana
Suomessa on toimiva ay-järjestökenttä. Vaikka se ei vielä aivan kaikilla aloilla ole ottanut siirtotyöläisten asiaa omakseen, ovat suurimmat liitot kuitenkin olleet jo pitkään liikkeellä. Esimerkiksi SAK:n, jonka liittojen alle suurin osa Suomeen tulevista virolaisista työpaikkojensa perusteella kuuluu, ja sen suurimpien liittojen toimesta on luotu kattavat neuvontapalvelut.
Kun kenelläkään ei olisi intressiä työnsä polkumyyntiin, ei työnantaja voisi peluuttaa duunareita toisiaan vastaan.
Jos virolaiset työntekijät saataisiin laajamittaisemmin ottamaan yhteyttä liittoihin ja jopa liittymään niiden jäseniksi, se parantaisi paitsi heidän asemaansa, myös kaikkien Suomessa työskentelevien asemaa. Kun kenelläkään ei olisi intressiä työnsä polkumyyntiin, ei työnantaja voisi peluuttaa duunareita toisiaan vastaan.
SAK:n ja sen jäsenjärjestöjen sivuilla on saatavilla paljon materiaalia työntekijöiden oikeuksista ja siitä, miten voi itse lähteä ajamaan oikeuksiaan, jos epäilee tulleensa kaltoin kohdelluksi. Koska vieraalla, vaikkakin tutun kuuloisella, kielellä on raskasta ja vaikeaa etsiä tietoa oikeuksistaan, on kampanjan puitteissa luotu nettisivuston, jonne kerätään linkkejä suurimpien ammattiliittojen materiaaleihin ja yhteystietoihin. Näin ne on saatu yhdelle sivulle, jolloin riittää, että tietoa etsivä osaa suunnata sivulle samatoikeudet.wordpress.com.
Vuonna 2016 tulemme jatkamaan kampanjaa ja jalkautumaan mm. Maailma Kylään.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Laajassa Kansainvälisen naistenpäivän artikkelissa Tiina Sandberg käsittelee Suomessa vallitsevaa tilannetta naisiin kohdistuvan väkivallan suhteen sekä kysymystä militarismista ja naisiin kohdistuvasta väkivallasta. Suomen tilanne on paljon huonompi, kuin voisi kuvitella. Tasa-arvon mallimaassa naiset joutuvat erittäin usein väkivallan uhreiksi.
Tokion yliopistossa apulaisprofessorina toimiva filosofi Kohei Saito kertoi Helsingin yliopiston Post-Fossil and Post-Capitalist Futures -tapahtumassa siitä, miten hän näkee ihmiskunnan tulevaisuuden rakentuvan sosialismin pohjalta ja perustuvan niukkuuteen. Parasta hänen visiossaan on, ettei se pidä sisällään vaatimuksia epävarmoille teknologisille läpimurroille tai muille Deus ex Machina ratkaisuille, joihin monet muut tarttuvat.
Turkin kommunistisen puolueen pääsihteeri Kemal Okuyan avaa poliittisen Islamin merkitystä poliittisena voimana. Palestiinalaisten vastarinnan pelkistäminen pelkkään Hamasiin on vakava virhe. Sekulaari yhteiskunta on välttämätön edellytys edistykselle myös Islamilaisessa maailmassa.
- 1 / 20
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Ulkomaat
Kun asevarusteluun virtaa miljardeja, leikataan koulutuksesta, sosiaaliturvasta ja ilmastotoimista – kenen turvallisuutta oikein puolustetaan? Tiedonantajan bloggaaja Hannu Ketoharju pohtii uusimmassa kirjoituksessaan, kuinka asevarustelun kiihtyminen Euroopassa – erityisesti Naton viiden prosentin BKT-tavoitteen varjolla – hyödyttää ase- ja energiayhtiöitä samalla kun työväenluokkaa kuritetaan leikkauksin. Manifesti saksalaisten sosialidemokraattien johdolla vaatii suunnanmuutosta: diplomatiaa, aseistariisuntaa ja resurssien ohjaamista yhteiseen hyvinvointiin. Kriittinen kysymys kuuluu: rakentuuko turvallisuus aseista vai oikeudenmukaisuudesta?
Mitä tapahtuu, kun hoitajat, opettajat ja matalapalkkaiset työläiset nousevat kapitalistisen järjestelmän marginaalista politiikan keskiöön? Chilessä vastataan nyt: kommunisti Jeannette Jara voitti vasemmiston esivaalit ja tavoittelee marraskuussa maan presidenttiyttä. Hänen kampanjansa ei nojaa suurpääoman lahjoituksiin, vaan työväenluokan vaatimuksiin – elämiseen riittävään palkkaan, julkiseen terveydenhuoltoon ja demokratiaan, ei diktaattorien perintöön. Kun vanhan vallan edustajat pyrkivät palauttamaan Pinochetin aikaisen järjestyksen, Jaran ehdokkuus on muistutus siitä, että historiaa ei tarvitse toistaa – sen voi myös murtaa. Tämä ei ole vain Chilen, vaan koko työväenliikkeen taistelun paikka.
Euroopan puolustusteollisuus kamppailee aseiden, raaka-aineiden, tuotantokapasiteetin ja teknologisen ylivoiman puutteessa samalla, kun konfliktien määrä maailmassa kasvaa. Suomi on nostettu mallimaaksi, jossa puolustusteknologia, tekoäly ja metaversumi yhdistyvät yhä tiiviimmin siviilielämään. Tämä muutos ei ole yksittäinen kehityskulku, vaan osa laajempaa rakennemuutosta, jossa turvallisuuslogiikka tunkeutuu osaksi jokapäiväistä elämäämme – koulutuksesta liikenteeseen ja energiainfrastruktuurista viestintään.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.