Sunnuntaista tehdään arkea

28.11.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 44 / 28.11.2008

Hallituksen kaavailema kauppojen aukiolon laajentaminen vaikuttaa laajasti suomalaiseen yhteiskuntaan. Kyse ei suinkaan ole vain kaupan alan työntekijöiden työajoista tai shoppailumahdollisuuksien lisääntymisestä.


Turun yliopiston sosiologian laitoksen tutkija Liisa Lähteenmäki on tutkinut vuokratyötä sekä tapoja, miten perheet kokevat arjen ja työn yhteensovittamisen. Hän arvioi, että aukioloaikojen laajentaminen jakaa kauppojen henkilökunnan mielipiteitä.


– Sunnuntai on perinteisesti ollut se perheen yhdessä olon aika, mutta toisaalta monet opiskelijat varmasti mielellään tekisivät töitä sunnuntaisin, sanoo Lähteenmäki.


Sunnuntaiaukiolo tulee työnantajalle kalliiksi, joten kauppaa pyöritetään minimivahvuudella. Tämä tulee Lähteenmäen mukaan lisäämään työntekijöiden työtaakkaa.




Viikonlopun merkitys vähenee



Mikäli aukioloajat vapautetaan, tarkoittaa se Liisa Lähteenmäen mielestä myös viikonlopun merkityksen asteittaista vähentämistä.


– Sunnuntai arkipäiväistetään ja samalla tulee kyseenalaiseksi, miksi pitäisi maksaa palkkojen pyhälisiä, pohtii Lähteenmäki.


Alle 400 neliön kaupoille markkinoitu mahdollisuus ympärivuorokautiseen aukioloaikaan kasvattaa kauppatyön riskejä. Kyseessä on pitkälle naisvaltainen ala, ja töissä ollaan yksin. Kuka kantaa vastuun työntekijän turvallisuudesta yön myöhäisinä tunteita?


Lähteenmäen mukaan jääkin paljolti työntekijän ja -antajan välisen sopimuksen varaan, miten työvuoroista sovitaan ja kuinka työntekijöiden turvallisuus hoidetaan. Vastuuta siirretään työpaikkatasolle.


Liisa Lähteenmäki haluaa muistuttaa, että asiakas voi aina äänestää jaloillaan eikä kenenkään ole pakko mennä sunnuntaina kauppaan. Jos kauppa ei käy, ei kauppiaskaan pidä liikettään auki.




Ruuan hinta nousee



Suomen Elintarviketyöläisten Liiton SEL ry:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen ennustaa, että kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen merkitsee ruuan hinnan kallistumista.


– Ruuan arvonlisäveron alennuksia on perusteltu oikeutetusti sosiaalisella oikeudenmukaisuudella. Jos kauppojen aukioloajat vapautetaan, hinnanalennukset vaihtuvat korotuspaineisiin, sanoo Kuntonen.


Hän muistuttaa, että kaupan aukiolo sunnuntaina tai yöaikaan maksaa enemmän kuin arkena. Samoin tapahtuu kaikessa elintarvikkeiden tuoretuotannossa sekä tavarakuljetuksissa. Kuntosen mukaan on kohtuutonta maksattaa kohonneet kustannukset kaikilla asiakkailla.


Kuntonen arvioi, että kustannukset kohoaisivat eniten juuri kotimaisessa elintarviketeollisuudessa, mikä haittaisi kotimaisten tuotteiden menekkiä.


– Ruokaa tuskin tulevaisuudessa syödään nykyistä enempää, oli kauppa sunnuntaina auki tai ei, sanoo Kuntonen.




Päivähoitoon pyhisin



Aukioloaikojen laajentaminen on pyhänä tai öisin töihin joutuvan vanhemman lapselle kamala asia, sanoo Helsingin kaupungin alueellisena erityislastentarhanopettajana työskentelevä Hannele Salava. Se pirstoo perheiden yhdessäoloaikaa ja rikkoo tutun viikkorytmin.


– Aukioloaikojen laajentaminen lisää perheiden muutenkin kiireisen arjen rauhattomuutta, huomauttaa Salava. Hän myös muistuttaa, että kaupoissa työskentelee paljon yksinhuoltajaäitejä.


Viikonloppuisin ja sunnuntaisin päivähoito on kalliimpaa. Niinpä päivähoidon tarpeiden kasvun kustannukset peritään kaikilta veronmaksajilta - niiltäkin, joilla ei ole lapsia tai jotka eivät tarvitse sunnuntaisin kauppapalveluja.



MARKO KORVELA

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli