Suomi pois Afganistanista!

07.08.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 28/7.8.2009

Joensuu (TA) Varparannan Rauhanakatemia kokosi viime viikonloppuna Joensuuhun reilut 50 rauhasta kiinnostunutta Helsingin seudulta ja Itä-Suomesta.


Tilaisuuden aluksi saatiin tietoa ajankohtaisesta uraanitilanteesta: rahattomat firmat ovat hakeneet etsintälupia eikä varojen puute taida pysäyttää TEM:n luvanmyöntäjiä. Kuopiossa pohditaan 8. elokuuta uraani- ja ydinlaitosvastaista toimintaa. Lokakuun 22.-24. järjestetään korkeiden päättäjien (Martti Ahtisaari, Jorma Ollila ym.) Koli-tilaisuuden laajapohjainen varjotapahtuma teemalla Kohtuus niin kulutuksessa kuin luonnonkäytössä ja ihmisten riistossa.




Afganistan ja Nato



Lauantaina professori Ari Lehtisen alustuksessa tuli esiin aluksi suomalaisten metsäfirmojen toiminta niiden sulkiessa tehtaita Suomessa ja siirtäessä täällä luotua varallisuutta tehtaisiin ja puupeltoihin Etelä-Amerikkaan. Toiminta on sosiaalisesti ja ekologisesti kestämätöntä.


Toimittaja Reko Ravelan Afganistan-alustuksesta ilmeni, että maa on täysin riippuvainen ulkomaisesta tuesta, huumetuloista ja ulkomailla työskentelevien kansalaistensa lähetyksistä. Laajeneva sota ja mätä hallinto pahentavat tilannetta. Esimerkiksi äänestysprosentti on eräissä maakunnissa 140 %.


Rauhanakatemia vaatii Suomea vetämään joukot pois Afganistanista ja toimimaan kaikkien vieraiden joukkojen vetämiseksi maasta ja aselevon aikaansaamiseksi. Ulkomaiset sotajoukot pahentavat maan ongelmia.


Dosentti Arto Nokkalan alustus Suomen ja Naton suhteen turvallisuuspoliittisista, taloudellisista ja poliittisista näkökulmista julkaistaan sivuilla www.joensuunrauhanryhma.org/alustuksia . Se pohjusti keskustelun, jota osanottajat aikovat jatkaa ympäri maan tunnuksella "Ei Natolle - rauha on ainoa vaihtoehto". Toivomus oli, että Suomen Rauhanpuolustajat kokoaisi vaikutusvaltaisen Nato-vastaisen kampanjan.




Rasismia vastaan



Sunnuntaina yhdessä Joensuun Seudun monikulttuurisuusyhdistyksen kanssa järjestetty rasismikeskustelu veti mukaan 18 tuoretta maahanmuuttajaa Kontiolahden vastaanottokeskuksesta. Panelistit selvittivät 1990-luvun skiniongelmien sosiaalisia taustoja ja ilmiöitä.


Rasismitilanne pahenee Suomessa, mutta Joensuussa asiaan on herätty. Rauhanakatemiassa pohdittiin keinoja kantaväestön ja maahanmuuttajien yhteisen tekemisen muodoiksi ja kohteiksi, jotta oppisimme ymmärtämään toistemme tapoja ja näkemään toisemme kanssaihmisinä. Jo moni taho järjestää esimerkiksi jalkapalloa, suunnistusta ja afrikkalaista tanssia, joihin suomalaiset voivat osallistua. Yhteiskunnan tulee lisätä tuntuvasti kielikurssitusta ja muuta perehdytystä.


Varparannan Rauhanakatemia on vakiinnuttanut asemansa valtakunnallisena seminaarina, jossa on vankka tiedollinen anti ja paljon keskustelua. Järjestelyt hoitaa Joensuun Rauhanryhmä Suomen Rauhanpuolustajien tuella.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!