Suurta intialaiskirjailijaa etsimässä

15.09.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 33/2006.

Englanninkielinen intialainen kirjallisuus näyttäisi olevan nousussa, näin voisi päätellä ainakin lukemalla kirjallisuuslehtiä ja kulttuuriin panostavia sanomalehtiä. Niissä julkaistut lukuisat kirjallisuusaiheiset artikkelit ovat kumminkin paljolti keskittyneet kirjojen sisällön asemesta enemmänkin intialaissyntyisten kirjailijoiden esittelyyn ja näiden saamista palkkioista ja palkinnoista kertomiseen. Asialle on löydettävissä varsin yksinkertainen selitys.


Kun Arundhati Royn kirjasta The God of Small Things (1997, suom. Joutavuuksien jumala,1997) tuli lähes kaikkialla maailmassa jättimenestys, alkoi kirjankustantajien armoton kilpajuoksu; Kenestä seuraava Arundhati Roy? Kenen haaviin tarttuisi uusi yhtä suuri kala, voisiko historia Royn menestyksen osalta toistaa itseään?


Tihenevään tahtiin niin amerikkalaiset kuin eurooppalaisetkin kustantajat ovat lanseeranneet uusia intialaiskirjailijoita usein unohtaen sen tärkeimmän; ilman sisältöä ei voi tulla menestystä. Toki hyviä kirjailijoita on löytynyt, Jhumpa Lahiri on näistä oivallinen esimerkki, mutta hänenkin teknisesti loistava tyylinsä jättää sisällölle joskus toivomisen varaa. Teksti jää herkästi vain tekstiksi, eikä siitä välttämättä ole kertalukemisen jälkeiseen elämään....ARTO TUOMINEN

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli