TA-ANALYYSI: Kapitalismi on utooppisempi järjestelmä kuin sosialismI
Euroopan unioni ei pysty ratkaisemaan kapitalismin kriisiä vaan on päinvastoin keskeinen osa ongelmaa. Näin voidaan tiivistää eurooppalaisen marxilaisten tutkijoiden Transform!-verkoston analyysi, joka on luettavissa verkoston julkaisusarjan viimeisimmästä numerosta.
Kriittistä yhteiskuntatutkimusta tuottavan Rosa Luxemburg -säätiön vanhempi tutkija Lutz Brangsch kirjoittaa, miten EU on kyvytön ratkaisemaan kapitalismin kriisin ongelmia. Unionin johtajaeliitin arvio, että kriisissä olisivat vain rahoitusmarkkinat, on täysin riittämätön.
Euroopan eliitti ei uskalla myöntää, että Lissabonin sopimuksen ja yleisemminkin unionin poliittisten linjausten takana on pääoman vapaan liikkuvuuden ja vapaiden markkinoiden ideologia, sama, joka suisti kapitalismin maailmanlaajuiseen kriisiin. Brangschin mielestä unionin legitimiteetti on mennyttä, mikäli sen periaatteet Lissabonin sopimusta myöten voidaan osoittaa talouskriisin syntipukeiksi. Tämä antaa erittäin painavan syyn vaatia Suomen eroa Euroopan unionista ja koko EU:n purkamista.
Vielä suuremmalla syyllä EU:sta on päästävä eroon, jos tarkastellaan unionin kaavailemia lääkkeitä kapitalismin kriisiin. Politiikan taustalta löytyvät Brangschin mukaan samat vanhat, kelvottomiksi havaitut uskomukset kapitalististen markkinoiden kyvystä säädellä omaa toimintaansa.
Elvytysyritykset ovat tuomittuja epäonnistumaan. Unioni on päinvastoin luonut talouden rakenteita, jotka levittävät markkinoiden kriisejä maasta toiseen mutta yhtä tehokkaasti, ongelmien sattuessa, jättävät jäsenmaat heitteille ja estävät kriisien ratkaisemista kestävällä tavalla.
Sosiologi Saskia Sassen muistuttaa, että meillä on tässä maailmassa edessä vielä paljon tekemätöntä työtä: ihmiset tarvitsevat asuntoja, tuotantoa on muutettava ympäristöystävällisemmäksi, on taattava julkinen terveydenhuolto ja muita hyvinvointipalveluja kaikille, jne. Juuri tämän vuoksi on Sassenin mukaan järjetöntä ja vastuutonta, että talouskriisi tuottaa nyt massatyöttömyyttä. Syynä on markkinavetoisen talouden kyvyttömyys vastata ihmisten todellisiin arkielämän tarpeisiin.
Finanssitalouden elvyttäminen tulee Sassenin mukaan maksamaan rahallisestikin huomattavasti enemmän kuin talouden täydellinen suunnanmuutos ja keskittyminen konkreettisiin taloudellisiin ja yhteiskunnallisiin haasteisiin.
Kapitalismi onkin jatkossa utooppisempi talousjärjestelmä kuin sosialismi.
MARKO KORVELA