Talouden prioriteetit uusiksi

01.07.2005 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja:

Etelä-Afrikan edistykselliset poliittiset voimat ovat lanseeranneet ohjelmia, joiden avulla pyritään parantamaan ihmisten elinoloja sekä kehittämään palveluja erityisesti köyhille. Tunne asuinalueesi -kampanja (Know Your Neighbourhood Campaign) on yksi tänä vuonna aloitetuista hankkeista. Sen takana on Etelä-Afrikan kolmen puolueen liittouma - Afrikan kansalliskongressi ANC, Etelä-Afrikan ammattiliittojen kongressi COSATU sekä Etelä-Afrikan kommunistinen puolue SACP. Päävastuun ohjelman toteuttamisesta kantaa kommunistinen puolue. Kampanja sai virallisen julkistamisensa viime huhtikuussa järjestetyssä puolueen ylimääräisessä kokouksessa. Siitä lähtien ovat tuhannet puolueliittouman eri organisaatioissa työskentelevät aktiivit tehneet käytännön työtä maakuntien paikallistasolla. Lähtölaukaus suoritettiin huhtikuun lopulla Mpumalangan maakunnassa sijaitsevassa Denniltonin kunnassa.




Työtä kotitalouksien kanssa



Etelä-Afrikan kommunistisen puolueen pääsihteeri Blade Nzimande kuvailee projektin alkua lupaavaksi.


– Teemme jatkuvaa, ovelta ovelle tapahtuvaa työtä kotitalouksien parissa ja selvitämme erilaisia ongelmia, joiden kanssa ihmiset arkielämässään kamppailevat. Työskentelemme yhdessä ihmisten kanssa, painottaa Nzimande.


Huolimatta tuhansista vapaaehtoisista työntekijöistä kampanjan läpivieminen on vaikea ja kunnianhimoinen tehtävä. Sen tarkoituksena on selvittää yksittäisten kotitalouksien tarpeita sekä köyhillä kaupunkialueilla että maaseudulla. Tulokset raportoidaan paikallis- ja maakuntatason päättäville tahoille, jotta peruspalveluja voitaisiin jatkossa kehittää paremmin tarpeita vastaaviksi.


Kommunistisen puolueen kannalta on tärkeää, että kommunistit paikallisella tasolla tietävät ihmisten palvelutarpeet niin tarkasti kuin mahdollista. Kommunistien tehtävänä on sekä turvata jo olemassa oleva palveluiden tuotanto että vaatia niiden edelleenkehittämistä.




Elämää rotusorron jälkeen



Ihmisarvoisen elämän perustarpeet ovat samat niin maaseudulla kuin kaupungeissakin: asunto, vesi- ja saniteettihuolto, sähkö, terveyspalvelut sekä osuus sosiaalisista tulonsiirroista.


Apartheid-kauden jälkeen Etelä-Afrikka on ottanut harppauksia tuottaakseen näitä peruspalveluja miljoonille ihmisille. Käytännössä tämä on tapahtunut Uudelleenrakennus- ja kehittämissuunnitelman puitteissa (Reconstruction and Development Plan, RDP). Suunnitelmaa koordinoi oma ministeriö.


RDP tähtäsi lähinnä parantamaan köyhien peruspalveluja. Tämä onkin tärkeää, sillä Etelä-Afrikassa 60 prosenttia kaupunkien ja 70 prosenttia maaseuden asukkaista on köyhiä.


Ongelman muodosti se, ettei RDP:n toteuttamiseen ollut tarpeeksi varoja. Etelä-Afrikan poliittisen kartan mullistukset eivät ulottuneet talouden alueelle. Maa jatkoi investoinneille ja viennille perustuvalla taloudellisen kasvun tiellä. Suurpääomaa ei kiinnostanut panostaa Etelä-Afrikan köyhyyden tai alikehittyneisyyden hoitoon.




Uusliberalistinen GEAR



Uudelleenrakennus- ja kehittämissuunnitelma RDP:tä on yritetty jatkaa enemmän uusliberalistisiin talousoppeihin perustuvalla GEAR-ohjelmalla (Growth Employment and Redistribution). Ohjelma korostaa ennenkaikkea "kansantaloudellista tasapainoa", "järkevää valuuttapolitiikkaa", "ulkomaisia suoria investointeja" ja "vahvaa vientipainotteisuutta".


GEAR-ohjelmaa työsti yhteensä 15 taloustieteilijää, joista kaksi oli Maailmanpankin nimittämää. Se rakentuu ajatukselle, jonka mukaan hyvinvointi valuu ennemmin tai myöhemmin automaattisesti paremmin toimeentulevilta myös huonompiosaisille: yksityistäminen ja talouskasvu parantaa paitsi yritysten ja hyvin toimeentulevien asemaa myös köyhien asuinalueiden ihmisten toimeentuloa.


Mutta – kuten kehitysmaiden taloustieteellisissä tarkasteluissa on jouduttu usein maailmanlaajuisesti toteamaan – idea oli parhaimmillaankin vain harhakuva. Samalla, kun köyhille tuotettiin yhä vähemmän palveluja, palkkojen kokonaisosuus kansantuotteesta laski – vaikka itse kansantuote kasvoikin – ja yli miljoona ihmistä joutui työttömäksi. Kaikki tämä samalla, kun yritysten voitto-osuudet lisääntyivät.


GEAR-ohjelma aiheutti myös kiivaita keskusteluja ANC-COSATU-SACP -liittouman sisällä. Epäiltiin, että ANC:n sisälle muodostuu jännitteitä oikeisto- ja vasemmistolaitojen välille.


Erimielisyyksistä huolimatta kolmen liitto on kestänyt hyvin. Yhteistyö toi viime vuonna järjestetyissä kansallisissa vaaleissa vakuuttavan voiton ANC:lle.




Vaihtoehtoinen kehitys



Vaalivoitto on mahdollistanut resurssien kohdentamisen vaihtoehtoiseen kehitykseen, jossa otetaan paremmin huomioon myös työläisten ja köyhimpien kansanosien intressit.


Ja juuri tämän vuoksi Tunne asuinalueesi -kampanja on luotu. Sen tarkoituksena on selvittää asukkaiden palvelutarpeiden todellinen taso ja vastata tähän parhaalla mahdollisella tavalla. Kampanjalla pyritään sekä parantamaan ihmisten elintasoa että muuttamaan taloudellisen toiminnan perustaa siten, että köyhyyttä voitaisiin entistä tehokkaammin vähentää.



MARK WALLER



* * * * * F A K T A A * * * * *



ANC


Afrikan kansalliskongressi (African National Congress) on ollut Etelä-Afrikan hallituspuolue ensimmäisistä apartheidin purkamisen jälkeisistä vaaleista toukokuussa 1994 lähtien. Se perustettiin nimellä South African Native National Congress (nimi oli käytössä vuoteen 1923) 8. tammikuuta 1912 Bloemfonteinin kaupungissa puolustamaan mustan valtaväestön oikeuksia.


Vuonna 1944 Nelson Mandela, Walter Sisulu ja Oliver Tambo perustivat ANC:n nuorisojaoston (ANC Youth League).


ANC johti kamppailua Etelä-Afrikan apartheid-hallintoa vastaan. Voitto saavutettiin 1990, jolloin liikkeen keulahahmo Mandela astui 27 vankilavuoden jälkeen vapauteen ja puolue sallittiin.


Puolueen puheenjohtajana toimiiThabo Mvuyelwa Mbeki, joka on myös Etelä-Afrikan istuva presidentti.


www.anc.org.za




COSATU


Etelä-Afrikan ammatillinen keskusjärjestö (The Congress of South African Trade Unions) perustettiin joulukuussa 1985 ja on maan kolmesta keskusjärjestöstä suurin. COSATU:un kuuluu 21 ammattiliittoa ja yhteensä 1,8 miljoonaa maksavaa jäsentä. Järjestöllä oli keskeinen rooli apartheid-rotusortojärjestelmän vastaisessa kamppailussa.


Suomalaiset ay-järjestöt antoivat useita vuosia COSATU:lle taloudellista tukea. Se lopetettiin 1990-luvulla järjestön tultua periaatteidensa mukaisesti omavaraiseksi. COSATU on jatkanut solidaarisuuden ketjua auttamalla eteläisen Afrikan muiden maiden ay-liikkeitä.


Järjestön puheenjohtajana toimii Willy Madisha ja pääsihteerinä Zwelinzima Vavi.


www.cosatu.org.za




SACP


Etelä-Afrikan kommunistinen puolue (South African Communist Party) aloitti uudelleen toimintansa 1953 sen jälkeen, kun edeltänyt puolue kiellettiin 1950. Alunperin kommunistinen puolue perustettiin jo vuonna 1921.


Aluksi puolueen kannattajakunta koostui pääasiassa valkoisista, mutta pian myös mustat radikaali-intellektuellit sekä työläiset liittyivät liikkeeseen.


SACP on mukana hallituksessa sekä ANC:n toiminnassa aina ruohonjuuritasolle saakka. Puolue tähtää sosialistiseen yhteiskuntaan, joka rakentuu demokratian, tasa-arvon, vapauden ja tuotantovälineiden yhteiskunnallisen omistuksen varaan.


Puolueen puheenjohtaja on Charles Nqakula ja pääsihteeri Blade Nzimande.


www.sacp.org.za

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli