Tampereella on ison käänteen aika

10.10.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 37 / 10.10.2008

Tamperelainen Suomen kommunistisen puolueen kaupunginvaltuutettu ja pormestariehdokas Jari Heinonen arvioi, että vaikka lopuillaan oleva valtuustokausi ei ole kaivattua suunnanmuutosta tuonutkaan, sisältää se merkittävän muutoksen avaimen.


– Kuusi vuosikymmentä kestänyt kokoomuksen ja sosialidemokraattien aseveliakseli on katkennut. Se muutos olisi mahdollistanut ja mahdollistaa edelleen punavihreän liittoutuman syntymisen, mutta demarit ja vihreät olivat siihen joko kyvyttömiä tai haluttomia, sanoo Jari Heinonen.




Vihreät hukkasivat ja


demarit tunaroivat



Valitettavasti tilanne johti kokoomuksen ja vihreiden liittoon, mutta siitä saavat demarit osittain syyttää yhteistyökyvyttömyyttään ja vihreät hallituskipeyttään. Heinosen mukaan demarit eivät edelleenkään kykene edes yhteistyöneuvotteluihin vihreiden kanssa.


– Onneksi demarien politiikka on neljässä vuodessa siirtynyt vasemmalle. Siitä on esimerkkinä äänestys sähkölaitoksen yhtiöittämisen yhteydessä, jolloin vain demarit ja Skp vastustivat kaupungin sähkölaitoksen omistuspohjan muutosta. Vihreät ja vasemmistoliitto äänestivät kokoomuksen mukana.


Vasemmistoliitolta on Tampereella poliittinen pallo muutenkin täysin hukassa, eli se on valmis kokoomusyhteistyöhön vaikka ilman demareita. Vihreät ovat jo aikapäivää myyneet Koijärven perinnön ja osana XL-ryhmää hukanneet ekologisen ja sosiaalisen profiilinsa.


– Se on vihreiden tuhon tie, tällä menolle puolue lakkaa olemasta uskottava poliittinen voima. Vihreiden valinta viime vaalien jälkeen on kuitenkin se perusongelma. Mikäli Tampereella olisi XL-ryhmän sijasta vasemmistopuolueiden ja vihreiden yhteistyö, ei olisi ajauduttu politiikassa niin alas kuin nyt on tapahtunut.




Tunnelointi ei


vähennä autoja



Tällä politiikan alasajolla Jari Heinonen viittaa muun muassa vanhustenhuollon ongelmiin, josta Koukkuniemen vanhainkodin "laske allesi"-tapaus on räikeä esimerkki. Vaikka yksittäinen hoitaja ei tietenkään saisi toimia näin, on perussyy Tampereen kaupungin henkilöstön työoloissa, joissa on paikoin mahdotonta toimia eettisesti oikein.


– Nykyisten selvitysten perusteella Koukkuniemeen tarvitaan lisää 160 hoitohenkilökuntaan kuuluvaa, johon määrään ei saa laskea muita ammattiryhmiä. Tämä henkilöstölisäys maksaa viisi miljoonaa euroa vuodessa, mikä on pieni summa 150–200 miljoonan euron tunneli- ja parkkiluolahankkeiden rinnalla.


Jari Heinonen muistuttaa jälleen, että Rantaväylän tunneli tai P-Hämpin parkki eivät vähennä autojen ja ilmansaasteiden määrää vähääkään, mutta ne rahat ovat poissa todellisten liikenteen vaihtoehtojen kehittämisestä.


– Vielä suurempi tarve olisi puuttua asuntojen lämmitysenergian tuotannon ongelmiin, sillä liikenne tuottaa ilmansaasteista vain 17 prosenttia, mutta asuminen 70 prosenttia.




Tiltu ei sovi


hyvinvointiin



Punavihreän yhteistyön mahdollisuuksista puhuttaessa ollaan todella isojen asioiden äärellä. Kokoomus ei voi toteuttaa politiikkaansa yksin. Jari Heinosen mielestä sille ei pidä antaa mahdollisuutta jatkaa nykyistä tuhoisaa liittoutumaa, joka jatkuessaan veisi yhä suurempaan ahdinkoon palveluissa ja kaupungin henkilöstön työoloissa.


– On muistettava, että työolot ovat todella kriisissä Tampereella. Kaupungin kaikki kuusi henkilöstöjärjestöä irtisanoutui uudesta johtamismallista, jolla on pyritty luomaan tilaaja-tuottajamalliin sopiva työsuhdepolitiikka, joka mahdollistaa myös henkilöstön irtisanomiset. Nykymenolla kaupunki pilaa maineensa myös työnantajana.


Jari Heinonen toteaa tehtyjen selvitysten perusteella, että esimerkiksi Tampereen Aterian huikea sairauspoissaolojen nousu johtuu juuri tästä mallista. Tiltu on yritysmaailmasta kopioitu malli, eikä sovi hyvinvointipalveluihin.


– Pormestariehdokkaana kantani on, että seuraavalla valtuustokaudella luovutaan tiltusta sosiaali-, terveys- ja koulutuspalveluissa. Tämän pitää näkyä myös johtavien viranhaltijoiden valinnoissa. Vanhusten laitoshoidon johtajaksi ei sovi diplomi-insinööri, vaan koulutettu alan ammattilainen, jolla on myös vahva ammattietiikka.




Kuntalaiset mukaan


päättämään



Vaikka politiikan tila ei näytä lupaavalta Tampereella, on Jari Heinosen mielestä jatkettava ponnisteluja punavihreän yhteistyön saavuttamiseksi käytännön politiikassa. Äänestäjät ovat syksyn kuntavaaleissa todella isojen päätösten äärellä.


– Demarien sisällä on voimistunut punavihreän yhteistyön linja, joka tajuaa että aseveliakseliin palaaminen olisi demarien lopun alkua Tampereella. Sosialidemokraattien ja vihreiden välillä tarvitaan välittäjää, joka avaa keskusteluyhteyden. SKP:n punavihreä linja tähtää juuri tähän isoon käänteeseen Tampereella.


Iso käänne voisi merkitä myös todella uusia avauksia politiikassa. Kaupungin avoin vuorovaikutus ja keskusteluyhteys työntekijöidensä ja asukkaidensa kanssa on tekijä, jota ilman tuo muutos ei voi tapahtua.


– Siksi olen tehnyt aloitteen osallistuvasta budjetoinnista Ranskan, Italian ja Espanjan malliin. Se tarkoittaa, että alueille myönnetään budjetissa tietty määrä rahaa asukkaiden päätettäväksi. Lisäksi on tehtävä mahdolliseksi neuvoa antavat kansanäänestykset isoissa linjakysymyksissä. Demokratia maksaa, mutta siihen kannattaa satsata.




Usko kapitalismiin


on hiipumassa



Jari Heinonen jatkaa, että kansalaisliikkeiden nousu on tosiasia, joka pitäisi nähdä uudistumisen voimavarana. Samaan aikaan ihmisten usko uusliberalistisen talous- ja yhteiskuntapolitiikkaan on hiipumassa, josta USA:n pankkikriisi on osoituksena. Mutta ihmisten hätä ja ahdinko on edelleen arkipäivää.


– SKP on ollut Tampereella mukana kuudetta vuotta jatkuvassa vapaaehtoisessa sosiaalineuvonnassa, jossa näiden vuosien aikana on käynyt yli 500 asiakasta, monet toistuvasti. Tämä asiakasmäärä kertoo kriisistä, jossa virallinen yhteiskunta on.


Sosiaalityön professori Jari Heinonen on yksi kolmesta vapaaehtoisesta auttajasta, muut ovat asumisen asiantuntija Taavi Lintunen ja työelämän kysymyksiin perehtynyt Pertti Keihänen.


– Jotain toiminnan tarpeesta kuvaa se, että kaupungin sosiaaliasiamiehet ohjaavat asiakkaita meille, koska he itse eivät auta valitusten teossa. Monet voitetut kamppailut ja asiakkaiden hyvä palaute on auttanut meitä jaksamaan.



Teksti ja kuva:


HANNU OITTINEN

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli