TA:N TEORIA & POLITIIKKA -LIITE Bolivaarinen vallankumous
Matti Laitinen alusti seminaarissa Latinalaisen Amerikan bolivaarisesta vallankumouksesta. Hän luonnehti ensin brasilialaisen oppositiojohtajan Marcio Moreira Alvesin jo vuonna 1969 pitämää luentoa lainaten poliittisen vallankumouksellisuuden tunnusmerkkejä Lätinalaisessa Amerikassa:
1. traditionaalisen puolueideologian tai -kurin vastustaminen; 2. selvä tietoisuus imperialistisesta taloudellisesta riistosta ja siitä johtuen selvä antiamerikkalaisuus; 3. pyrkimys teoretisointiin ja siitä johtuen taipumus pikkutarkkoihin ideologisiin erimielisyyksiin, mitä tasapainottaa pyrkimys muodostaa yhdistettyjä rintamia; 4. horjumaton sosialistinen vakaumus.
Laitisen mukaan nykyisistä Etelä-Amerikan vallankumousjohtajista nämä tunnusmerkit täyttyvät hyvin presidenttien Rafael Correan, Hugo Chávezin ja Evo Moralesin kohdalla.
– Kaikki nämä 21. vuosisadan sosialismia ajavat presidentit vaikuttavat kansanrintamien rakennusmestareilta. He ovat ottaneet puheissaan myös selvän hajuraon Leninin jälkeiseen neuvostoliittolaiseen reaalisosialismin malliin. Lisäksi heitä yhdistävät liittolaisuus ja hyvät suhteet sosialistiseen Kuubaan.
Viidennen tasavallan liikkeen (MVR) poliittisena ohjelmana toimineen Venezuelan vuoden 1999 bolivaarisen perustuslain 1. artiklassa todetaan, että Venezuelan bolivaarinen tasavalta on peruuttamattomasti vapaa ja itsenäinen valtio, jonka moraalinen omaisuus ja arvot vapaudesta, tasa-arvosta, oikeudenmukaisuudesta ja kansainvälisestä rauhasta perustuvat Simón BolÍvarin oppeihin.
Bolivaarisen vallankumouksen juuret löytyvät Venezuelan marxilaisista puolueista, vasemmistolaisista sissiliikkeistä ja edistyksellisistä upseereista. Myöhemmin toimintaan liittyi mukaan osa ay-liikettä ja erilaisia kansalaisjärjestöjä.
– Chávez tovereineen otti onkeensa Kuuban vallankumouksen opetukset siitä, että kansanliikkeen voimat voivat voittaa sodan armeijaa vastaan ja että aina ei ole välttämätöntä odottaa, kunnes olosuhteet vallankumoukselle ovat olemassa – kapinalliset voivat luoda tällaiset olosuhteet....