TA:N TEORIA & POLITIIKKA -LIITE Vallankumous verkossa

16.11.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 42/2007 Teoria & Politiikka -liite

Uuden vuosituhannen sosialismi käyttää hyväkseen uuden vuosituhannen teknologiaa. Vladimir Lenin korosti puolueen oman sanomalehden roolia paitsi liikkeen ulkopuolella olevien tavoittamisen välineenä myös tärkeänä omaa väkeä kokoavana voimana.


Vuosituhannen vaihteessa mediakenttä on laajentunut, kun rinnalle on tullut Internet-tietoverkko. Kommunistisen nuorisoliiton puheenjohtaja Petra Packalén huomautti, miten alle 25-vuotiaista suomalaisista lähes jokainen käyttää päivittäin tietoverkkoja.


– Internetiä voi ajatella koulun ilmoitustauluna: sieltä löytyy tietoa asiapitoisista kursseista ja se ohjailee oppilaita eri luokkiin. Taululta löytyy myös viihdettä ja iltaohjelmaa.


Perinteisemmän viestinnän lisäksi verkkosivustoilla voidaan käyttää monipuolisesti visuaalisia tehokeinoja ja symboliikkaa erilaisten assosiaatioiden ja vaikutelmien aikaan saamiseksi. Esimerkiksi Che Guevaran hahmo voidaan näppärästi pukea palestiinalaiseen asuun ja siirtää näin vallankumoussoturi kamppailemaan uusien asioiden ja merkitysten puolesta.


– Tällaiset kuvat ovat hyvin suosittuja nuorten keskuudessa ja tuovat hyvin esille Internetissä kasvavaa kansainvälisyyden tunnetta, sanoi Packalén.




Copyleft



Tekijänoikeuslait tuntuvat olevan tällä hetkellä olevan yksi vahvimmista verkon poliittisen keskustelun aiheista. Packalén kertoi, miten Iso-Britanniassa pidätettiin taannoin 24-vuotias IT-alan ammattilainen, joka ylläpiti vertaisverkkosivustoa, missä käyttäjät pystyivät jakamaan erilaisia, myös tekijänoikeudellisesti suojattuja tiedostoja keskenään. Vaaralliseksi terroristiksi leimattu mies yllätettiin omalta kotikoneeltaan itse teosta


– Internetiin muodostui välittömästi ryhmiä ja foorumeita tukemaan tätä nuorta miestä, joka ei ollut rikkonut lakia. Vertaisverkkosivuston ylläpitäminen ei ole laitonta, muistutti Packalén.


Jotkut tekijät ovat itse ymmärtäneet saavansa omat tuotoksensa ja taiteensa leviämään helpommin, mikäli ne ovat vapaasti kaikkien kopioitavissa ja käytettävissä.


– Nykyään tuntuu olevan yleistä, että copyrightista onkin tehty copyleft


Yksi menestysesimerkki vapaasti käytössä ja muokattavissa olevasta ohjelmistosta on suomalaista alkuperää oleva Linux-käyttöjärjestelmä, joka kilpailee vakavasti ohjelmistojätti Microsoftin Windows-käyttöjärjestelmän kanssa. Kun Microsoftin takana on miljardiluokan bisnes, Linuxia kehitetään tee se itse –periaatteella ilman voitontavoittelua.




Suoraa toimintaa



Packalénin mukaan verkossa harrastetaan kolmenlaista toimintaa.


Informaation hankkiminen tapahtuu keskustelufoorumien kautta sekä erilaisissa tietopankeissa, joista tunnetuin on nettitietosanakirja Wikipedia. Tietosanakirjat ovat saaneet rinnalleen parodisia versioita, joissa kukkii Packalénin mielestä usein yllättävänkin luokkatietoinen huumori ja vallanpitäjien pilkka.


Toinen tärkeä toiminnan muoto on verkostoituminen, johon on tarjolla useita keinoja. Uusimpana esimerkkinä Packalén mainitsi Facebookin, jonne voi luoda itsestään profiilin, liittyä erilaisiin ryhmiin, muodostaa verkostoja ja erilaisia viiteryhmiä.


– Eri ryhmiin kuuluminen on tapa luoda omaa identiteettiä. Facebookin ero aikaisempiin vastaaviin palveluihin on, että sivustolla esiinnytään omalla nimellä eikä nimimerkin tai keksityn persoonallisuuden turvin, totesi Packalén.


Kolmas tapa käyttää verkkoa on suora toiminta, jota tehdään enemmän tai vähemmän tietoisesti. Yleisin suoran toiminnan muoto on tiedostojen jakaminen vertaisverkoissa, mikä on haastanut viihdeteollisuuden. Esimerkiksi suuret levy-yhtiöt käyttävät miljoonia euroja tiukempien tekijänoikeuslakien ja valvonnan lobbaamiseen. Packalénin arvion mukaan kontrolliyritykset on tuomittu epäonnistumaan. Selviytyäkseen viihdeteollisuus joutuu ennemmin tai myöhemmin vaihtamaan omaa ajattelu- ja toimintamalliaan.




Jatkuva mielenosoitus



Petra Packalénin mielestä Internet voidaan ymmärtää myös jatkuvasti käynnissä olevana mielenosoituksena, jossa on mukana erilaisia ryhmiä, järjestöjä ja yksilöitä.


– Joskus eri toimijat kohtaavat ja muodostavat uusia yhteenliittymiä, joskus toimitaan toisista riippumatta. Kuitenkin verkko-organisaatio ja sen kaikki elimet menevät eteenpäin ja tuottavat jatkuvasti parempaa ja tietoisempaa propagandaa, pohti Packalén.



(MK)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli