Tappavan säteilevä tulevaisuus
Tiede-lehti kirjoittaa huhtikuun numerossa kissankorkuisin otsikoin miten "Tshernobyl ei toistu". Otsikon jälkeen seuraa kahdeksan sivua ydinvoimamyönteistä propagandaa.
Joensuulainen ympäristöaktiivi ja SKP:n eurovaaliehdokas Martti Vaskonen pohtii, miten voimakas on halpaa ydinenergiaa hinkuvan teollisuuden lobbauskoneisto.
– Helsingin Sanomissakin on viikon aikana varmasti parikymmentä sivua entistä ekologisemmaksi väitettyjen autojen mainoksia, laskeskelee Vaskonen.
Uraanikaivokset
tuhoavat pohjavedet
Ydinvoimamyönteinen porvarihallitus on Martti Vaskosen mukaan kokonaan siirtänyt vastuun turvallisuudesta ja tulevaisuudesta kansalaisjärjestöille ja yksittäisille kansalaisille. Vaskonen on jo vuosia toiminut kansanliikkeessä, joka vastustaa Pohjois-Karjalaan suunniteltuja uraanikaivoksia.
Uraanikaivokset olisivat Suomen ympäristölle katastrofaalisen tuhoisia. Muualla Euroopassa on uraanikaivokset suljettu mittavien ympäristötuhojen takia, ja vaurioiden korjaamiseen on käytetty miljardeja euroja.
Vaskonen korostaa, että Pohjois-Karjalaan suunnitteilla olevat uraanikaivokset pilaisivat alueen erinomaiset pohjavesivarat lopullisesti.
– Ministerit Mauri Pekkarinen ja Paula Lehtomäki pitävät johdonmukaisena, että Suomessa louhitaan uraania kun kerran tuotetaan ydinenergiaakin. Miksei virheistä oteta opiksi? ihmettelee Vaskonen.
Älä luota vihreisiin!
Martti Vaskonen varoittaa, ettei ympäristöasioita voi jättää vihreiden varaan. Yhden asian ympäristöliikkeenä aloittanut Vihreä liitto on etääntynyt alkuperäisistä arvoistaan ja istuu oikeistolaista, kylmää sosiaalipolitiikkaa tekevässä porvarihallituksessa.
– Eivät vihreät pystyneet edellistäkään ydinvoiman lisärakentamispäätöstä estämään, vaikka istuivat silloin hallituksessa, muistuttaa Vaskonen. Paikalliset vihreät ovat sentään mukana uraanikaivosta vastustavassa kansanliikkeessä.
Kansanliikkeillä onkin Vaskosen mukaan tärkeä rooli ydinenergian riskien paljastamisessa, kun porvarihallituksen linja on mikä on ja teollisuus suoltaa omaa propagandaansa. Järjestöt esimerkiksi epäilivät suuresti energiayhtiöiden laskemaa Olkiluodon uuden ydinreaktorin hintaa liian alhaiseksi. Niin vain on käynyt, että ympäristöjärjestöt osuivat oikeaan: vastoinkäymisestä toiseen etenevän Olkiluodon kolmannen reaktorin rakennuskustannukset ovat nyt miljardiluokkaa oletettua kalliimmat.
Miksei veroteta päästöjä?
Uusiutuvien energiamuotojen, kuten tuulivoiman ja bioenergian kehittämisessä Suomi on jo jäänyt jälkijunaan.
– Esimerkiksi Ruotsissa on jo 15 000 biokaasulla kulkevaa autoa. Suomessa vastaavia on viisi, kuvaa Vaskonen tilanteen vakavuutta. Maamme poliittinen johto ei edistyksellisessä ympäristöpolitiikassa tunnu pääsevän puheita pidemmälle.
Kaiken maailman päästökauppamallien tilalle Martti Vaskonen ehdottaa yksinkertaisesta ja tehokasta periaatetta, jonka mukaan verotetaan päästöjä: mitä enemmän tuotat päästöjä, sitä enemmän maksat veroa.
Tosin ympäristöasiat eivät Vaskosen mukaan ole ihmisillä päällimmäisenä mielessä. Hän on eurovaalikampanjan myötä kiertänyt viimeksi Pielisjärven ympäristössä Itä-Suomessa. Muun muassa Nurmeksessa ja Lieksassa vierailleen ehdokkaan vastaanotto oli hyvä. Uraaninlouhinnan riskit ja muut ympäristöasiat herättivät ihmisten kiinnostusta, mutta enemmän huolta kannettiin silti välittömästi omaan arkielämään liittyvistä asioista, kuten perusturvasta ja julkisten palveluiden säilymisestä.
Martti Vaskonen muistuttaa, että näistäkin asioista SKP:llä on erinomaisia ja realistisia aloitteita.
MARKO KORVELA