Terroristi Posada kuuma peruna USA:lle

10.06.2005 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja:

Texasilaisen maahanmuutto-oikeuden pitäisi päättää maanantaina, mitä tehdä USA:han laittomasti palanneelle kansainvälisesti tunnetulle terroristille, Luis Posada Carrilesille. Tapauksesta on tullut USA:n viranomaisille kuuma peruna, jota on palloteltu jo kaksi kuukautta.


Posada on tunnetuimpia nimiä Operaatio Condorin nimellä tunnetussa CIA:n organisoimassa terroriohjelmassa, jolla on 70-luvulta alkaen tuettu diktatuureja ja vastavallankumouksia Latinalaisessa Amerikassa. Useat viime vuosina julkiseksi tulleet CIA:n, FBI:n ja USA:n ulkoministeriön asiakirjat todistavat Posadan olevan yhdessä Miamissa vapaalla jalalla kulkevan toisen terroristin, Orlando Boschin kanssa vastuussa muun muassa kuubalaisen matkustajalentokoneen räjäytyksestä, jossa vuonna 1976 kuoli 73 henkeä.




"Miamin tähdet"



Posada Carriles on vuosikymmenet kuulunut Miamin kuubalaissyntyisten terroristien "tähdistöön". Tätä myös Corun nimellä tunnettua ryhmää on käytetty aina siellä, missä on tarvittu tunnettujen vasemmistolaisten salamurhia, pommiattentaatteja ja muuta väkivaltaa diktatuurien tukemiseksi tai pystyttämiseksi.


He murhasivat aikoinaan Allenden hallituksen ulkoministeri Orlando Letelierin ja kenraali Carlos Pratsin. 90-luvulla ryhmä räjäytti sarjan pommeja kuubalaisissa turistikohteissa. Heidän nimensä liittyvät myös arkkipiispa Romeron murhaan.


Kuubalaisen matkustajakoneen räjäyttämisen aikaan Venezuelan passilla liikkunut Posada palasi jokin aika sitten Yhdysvaltoihin huumeiden salakuljettajien reittejä pitkin. Kun asia tuli esille, Venezuelan viranomaiset vaativat Posadan palauttamista oikeudenkäyntiä varten Venezuelaan, jonka vankilasta tämä aikoinaan katosi hämäräperäisesti kesken oikeusjutun.


Vuosikymmenien ajan Posadan kaltaisia CIA:n likaisen työntekijöitä suojellut USA:n hallinto on ollut valmis käsittelemään tapausta vain väärillä papereilla tapahtuneena maahantulona, josta Posada voisi selvitä sakoilla vapaalle jalalle.




Posadan luovuttamista vaaditaan



Havannassa viime viikon lopulla pidetyssä kansainvälisessä terrorisminvastaisessa konferenssissa puhunut Venezuelan varapresidentti José Rangel korosti sekä YK:n että USA:n ja Venezuelan sopimusten edellyttävän Posadan palauttamista Venezuelaan. Tätä vaatimusta tuki presidentti Fidel Castro.


USA:ssa järjestetään maanantaina mielenosoituksia Posadan kaltaisten terroristien suojelemista vastaan ja heidän saattamisekseen vastuuseen murhateoistaan. Havannan konferenssiin osallistunut ihmisoikeusaktivisti Gloria La Riva kertoi, että myös osa Miamin kuubalaisyhteisöstä on vedonnut Posadan palauttamiseksi.


Jos Posada kävelee maanantaina Texasissa vapaalle jalalle, voi lapsikin todeta, että terrorismin vastaisen imperiumin keisarilla ei ole vaatteita.



YRJÖ HAKANEN



Kirjoittaja osallistui Havannassa 2.-4.6. pidettyyn kansainväliseen konferenssiin.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli