Transihmisten oikeuksia heikennettiin

01.07.2020 - 12:30
(updated: 06.07.2020 - 16:16)
Ei takapakkia -mielenosoitukseen osallistui Helsingissä 23.6. 400-500 ihmistä. Kuva Me muut -kollektiivi

1.) PALKO on Sosiaali- ja terveysministeriön yhteyteen perustettu terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvosto, joka antaa suosituksia siitä, mitkä palvelut kuuluvat julkisesti järjestetyn tai rahoitetun terveydenhuollon palveluvalikoimaan.

 

Palveluvalikoimaneuvosto (PALKO) 1. julkaisi keväällä suosituksensa binääristen transihmisten sukupuolidysforiaan2 tarjottavan hoidon muodoista. Suositus sai runsaan palautteen aktivisteilta ja PALKO:n odotettiin vastaavan esitettyihin ongelmakohtiin. Kun näin ei tapahtunut, vaan suositus hyväksyttiin kesäkuussa muutoksitta, raivostutti tämä trans-aktivistit, jotka syystä kokivat, että PALKO oli ohittanut sille lähetetyt evästykset suositusten muotoiluista.

Suomalainen transihmisten hoitojärjestelmä on kankea ja hidastaa tarpeettomasti pääsyä hoitojen piiriin. Verrattuna muihin Pohjoismaihin, on Suomessa hoitovalikoima suppeampi. Nyt annettu virallinen suositus ei kuitenkaan paranna tilannetta, vaan heikentää palveluja entisestään.

2.) Binääriset transihmiset ovat henkilöitä, joiden koettu sukupuoli ei vastaa heille syntymässä määritettyä sukupuolta. Tämän määritelmän ulkopuolelle jäävät vielä ne ihmiset, joiden koettu sukupuoli on muu. Dysforia viittaa siihen, että tämä ristiriita aiheuttaa henkilölle vakavan psyykkisen ongelman sitä kautta, että hän kokee kehonsa vääräksi.

PALKO:n suosituksen herättämä tyrmistys purkautui Me muut – kollektiivin järjestämässä Ei takapakkia-mielenosoituksessa, johon osallistui 23.6. Helsingissä arviolta 400 – 500 ihmistä. Tilaisuudessa käytettiin monia perusteltuja puheenvuoroja translain epäkohdista.

– Milloin translaki ei etene koska hallituksessa on Vähemmistöviha rp tai ei vain kiinnosta, milloin muunsukupuolisten hoidot katkaistaan koska joku tamperelainen tohtori nousi sängystä väärällä jalalla, milloin yhteisömme nuoret hylätään suurten puheiden jälkeen samalla kun poliitikot kruunaavat itseään Twitterissä transnuorten suojelusenkeleiksi ja milloin jo ennestään äärettömän vaikeasti saavutettavia ja auttamattoman suppeita hoitoja ruvetaan rajaamaan koska kourallinen lääkäreitä hermostui kun vähemmistöt eivät menneetkään makuulle kuralätäkköön mahtavan tohtorin edessä, luetteli tilaisuuteen lähetetyssä puheenvuorossa transaktivisti Maria syitä translain hitaalle etenemiselle.

– Se mikä toimii on paine. Äänen pitäminen. Vastaan taisteleminen.

Maria on toiminut pitkään translain muuttamiseksi ja kokee, että asiat eivät ole edistyneet siten kuin niiden olisi pitänyt. Yhä edelleen transihmisten elämät ovat aivan liian paljon muiden käsissä ja aivan liian vähän heidän itsensä päätettävissään. Muutos tähän tulee toimimalla.

– Se mikä toimii on paine. Äänen pitäminen. Vastaan taisteleminen. Lääkärillä on aina esihenkilönsä ja esihenkilöllä on aina joku yläpuolellaan, kunnes päästään poliitikoihin. Ja poliitikot kuuntelevat sitä painetta, joka julkisuuteen ja kaduille viedään, totesi Maria tervehdyksessään.

– Siksi on tärkeää, että olette täällä tänään. Siksi on tärkeää, että jaksetaan julkaista blogeja, twiittejä, videoita, haastatteluja, kaikkea mahdollista. Sillä lähtökohtaisesti ihmiset tukevat ajatusta siitä, että kaikkia pitää auttaa ja kaikki ansaitsevat yhdenvertaiset oikeudet voida hyvin, olla oma itsensä ja elää turvassa. Ja he kyllä kannattavat sitä myös meille, vaikka meidän tilanteemme heille selittäminen ja heidän ymmärtämään saamisensa työn takana usein onkin.

Erityisen kriittisesti Maria käsitteli transpoliklinikoita, joissa käytännössä tehdään päätös hoitoon hakautuneen ihmisen diagnoosista, ja sitä, miten niillä tällä hetkellä on valta ohittaa hoidettavien ihmisten tahto.

– Asiaa osaavat ovat puolellamme, transpolien henkilöstö ei. Siitä voi päätellä kumpi osapuoli on oikeassa ja kumpi väenväkisin roikkuu kiinni oikeudessaan alistaa ja kontrolloida toisia ihmisiä. Heiltä on se otettava pois ja siksi tarvitsemme perehtyneen suostumukseen perustuvan, portinvartijoimattoman hoitojärjestelmän sekä kansainvälisen huippuosaamisen mukaisen terveydenhoidon palveluvalikoimineen, kaikille. Vähempään ei tule tyytyä.

 

Poliitikot havahtuivat

Vasemmistolliton puheenjohtaja Li Andersson totesi jo 18.6., että hallitus ottaa saamansa palautteen vakavasti ja tarjoutui selvittämään mitä asialle on tehtävissä. Mielenosoituksen jälkeen hän kommentoi asiaa toteamalla, että lasten, nuorten ja perheiden palveluita on parannettava kun translakia uudistetaan. Tämä on myös transaktivistien listalla tärkeä asia, mutta painotus jätti toivomisen varaa aikuisten palveluiden ja itsemääräämisoikeuden osalta.

Ilman voimakasta kansalaisvaikuttamista translain parannuksia tuskin saadaan aikaan, sillä Keskustalle asia on vaikea ja monille sen merkittäville vaikuttajille periaatteellisesti tärkeä. Vaikka puolue on sitoutunut puoluekokouksessa ajamaan transalain uudistusta ei tämä kanta ole puolueessa muuten vahva. Saattaa olla, että asia yritetään ratkaista pitkittämällä uudistusta yli hallituskauden, jolloin asia tulisi vasta seuraavan hallituksen päätettäväksi. Etenkään translapsilla ja nuorilla ei kuitenkaan olisi varaa odotella niin pitkään.

Tiedonantaja tutustumistarjous 2020

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.