Tulonjako vääristyy entisestään pääoman hyväksi

23.02.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 8/2007.

Tilastokeskuksen yliaktuaari Olli Savela on seurannut pitemmän aikaa palkkojen ja yritysten voittojen kehitystä.


Yritysten voittojen osuus kansantaloudesta on noussut voimakkaasti laman parin tappiollisen vuoden jälkeen.


Savelan mukaan työtulojen osuus arvonlisäyksestä oli 1980-luvulla vielä 75–80 prosenttia, mutta 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa osuus vakiintui noin 65 prosentin paikkeille. Voittojen osuus on vastaavasti kasvanut 20–25 prosentista noin 35 prosenttiin.


Savelan mukaan muutosta voi pitää varsin merkittävänä.


– Tulonjako on muuttunut pääoman hyväksi melkein kaikilla toimialoilla. Erityisesti näin on tapahtunut teollisuudessa, kaupassa, liikenteessä sekä rahoitus- ja vakuutustoiminnassa.




Tuloerot kasvaneet politiikan seurauksena



Yritysten voittojen kanssa käsi kädessä ovat kasvaneet tuloerot. Verotilastoista voi nähdä, miten rikkaimman yhden prosentin veronalaiset bruttotulot ovat yhtä suuret kuin pienituloisemmalla kolmanneksella yhteensä.


Savelan mukaan tuloerojen kasvu ei ole sattumaa vaan laman jälkeisten hallitusten harjoittama talouspolitiikka, jonka olennainen osa ovat olleet tupo-sopimuksilla sinetöidyt matalat palkankorotukset. Tupo-linjassa ovat pysyneet – ja aikovat jatkossakin pysyä – niin eduskunnassa istuvat työväenpuolueet kuin vasemmistovetoinen ay-liike.




Leikataan pääoman voitoista



Tupo-kaavailut jatkavat työttömyysturvan, irtisanomissuojan ja eläkkeiden heikennyksiä. Ne ovat osa Suomessa jo pitkään harjoitettua uusliberalistista politiikkaa, jolla tulonjakoa on muutettu pääomatulojen hyväksi työntekijöiden kustannuksella, heikennetty työttömyysturvaa ja irtisanomissuojaa, huononnettu eläke-etuja, karsittu julkisia palveluja ja pienennetty julkisen talouden osuutta kansantaloudessa.


SKP vaatii, että palkkojen jälkeenjääneisyyden korjaamiseksi on hylättävä matalatasoinen tupo-linja. Muita enemmän on korotettava naisvaltaisten alojen pieniä palkkoja. On säädettävä minimipalkkalaki, joka takaa vähintään 1 300 euron kuukausipalkan.


On aika leikata pääoman voitoista työntekijöiden palkkojen ja työllisyyden parantamiseksi. (TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli