Turkuun tarvitaan lisää perhetyöntekijöitä
Turun sosiaalifoorumia järjestäneet tahot kokosivat maanantaina 21.4. mielenosoituksen kaupungitalon edustalle. Mielenosoituksilla vaadittiin kuntapäättäjiltä 12 uutta perhetyöntekijää seuraavan neljän vuoden aikana. Tämän hetkiset resurssit eivät riitä takaamaan riittäviä ja kunnollisia peruspalveluja.
Mielenosoittajat kiinnittivät talon seinään ovien viereen ruskeaan paperiin tekstattuja vaatimuksia. Iskulauseissa huudettiin muun muassa "Apua, anna kättä ennen kuin putoan!", "Kuka auttaa meitä kun äiti sairastaa?" ja "Hoidettu lapsi on parempi kuin häiriökäyttäytyvä!"
Tapahtuma kiinnosti myös mediaa. Uutisia sorvaamassa olivat niin Åbo Underrättelser ja Turun Sanomat, paikalliset ilmaisjakelulehdet kuin Turku-TV.
Tosi kyseessä
Paikalla oli kymmeniä mielenosoittajia, muun muassa lapsiperhe, jossa toinen lapsi oli rattaissa, toinen pari vuotta vanhempi. Perheen kokemus oli äidin rankasta ja pitkään kestäneestä oksennustaudista ja mahainfektiosta, joka viikkojen kuluessa vei kaikki voimat. Hoitopaikkaa ei lapsilla olla koska äiti oli tuolloin vielä hoitovapaalla. Minkäänlaista apua ei neuvolasta osattu hänelle ohjata, viitattiin vain joidenkin järjestöjen myymiin kalliisiin palveluihin, joihin ei ymmärrettävästi nuorella lapsiperheellä ollut varaa. Niin oli selviydyttävä omin voimin.
– Ja se suututti, kun oli tosi kyseessä, mietti lasten äiti.
Mielenosoittajien joukossa oli myös juuri eläkkeelle jäänyt kielivähemmistöä edustanut kouluterveydenhoitaja sekä perhetyön esimies työtoverinsa kanssa. Mukana näkyi niin asukasaktiiveja kuin ammattiosaston puheenjohtaja ja SAK:n valtuuston jäsen, puhumattakaan niiden järjestöjen ihmisistä, jotka olivat sosiaalifoorumia järjestämässä.
Kovien arvojen linja
Suurin osa etuovesta kulkeneista valtuutetuista pysähtyi kuulemaan ja keskustelemaan aiheesta. Osa oli asian suhteen ymmärtäväisiä - asia erikseen miten sitten jatkossa toimivat.
Eräät RKP:n ryhmästä ymmärsivät asian. Sen sijaan ryhmän konkari, neurologi Stig-Eyrik Björkqvist ilmoitti, että henkilökuntaa ei voida lisätä.
– Ei semmosta kierrettä voida taas avata, tokaisi RKP:n valtuutettu.
Björkqvist edustaa sitä selkeää kovien arvojen linjaa, jota Turussa kaiken toiminnan supistamisessa ja tehostamisessa nyt tehdään yksityistämisen uhalla.
Myös ex-ministeri Ilkka Kanerva kulki valtuustoon etuoven kautta. Häntä valistettiin siitä, miten kaupunginvaltuusto on antanut resursseja asian hoitamiseen aivan liian vähän. Sen seurauksena on nykyinen tilanne Turussa jo täysin kypsä katastrofi. Turussa ei ole voimia tehdä ennaltaehkäisevää perhetyötä. Edes viimeiset kymmenen vakanssia vuosi sitten eivät auttaneet tilannetta, vaan ne tarvittiin korjaavaan toimintaan.
Asiasta keskusteltiin viitisen minuuttia, jonka jälkeen Kanerva kiitti hyvästä informaatiosta asian suhteen.
Kaupungin omaa toimintaa
Moni valtuutettu osoitti ymmärrystä vaatimukselle, jossa korostuvat kaupungin omien vakanssien lisääminen. Niitä ei voi korvata kolmannen sektorin toimin.
Tarvittaessa kaupungin oma perhetyöntekijä voi konsultoida tilanteen mukaan esimerkiksi sosiaalityöntekijää tai terveydenhuoltoa, olla yhteydessä päivähoitoon tai kouluterveydenhuoltoon ja laajentaa näin tukiverkostoa perheelle. Yksityinen ja kolmas sektori ovat myös kalliimpia vaihtoehtoja.
Kun kolmannen sektorin työntekijä toimii, puuttuu häneltä mahdollisuudet samalla tavalla laajentaa tukiverkostoa, jota perhe ehkä kriisitilanteessa tarvitsee. Kun puhutaan lisäresursseista, ei sitä voida kuitata harrastuskerhoilla ja vertaisryhmillä tilanteessa, jossa arkea on esimerkiksi sairauden vuoksi autettava kotona.
Kansalaisvaikuttamisen oppitunti
Kello viiden jälkeen alkoi oven eteen kokoontua nuoria opiskelijoita. Illan teemana oli tutustua valtuuston työhön ja asioihin, sillä esillä oli muun muassa tarkastuslautakunnan kertomus sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksista ja taloudesta.
Lähihoitajajaoston opettajalle luovutettiin mielenosoittajien esitys sekä tausta-aineistoa opettajalle ja oppilaille. Opettaja oli varsin innostunut. Hän oivalsi, miten nyt on erinomainen tilaisuus koulussa seuraavalla tunnilla analysoida myös se, mitä mielenosoittajat olivat esittämässä. (TA)