Turussa valtuustoryhmien konsensus

13.02.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 6 /13.2.2009

Heti syksyn vaalien jälkeen allekirjoittivat kaikki Turun valtuustoryhmät konsensussopimuksen, jonka pääsopijapuolia ovat kokoomus, SDP ja vihreät. Sopimuksen mukaan keväällä 2009 tuodaan valtuuston käsittelyyn ohjelma, jolla on tavoitteena tasapainottaa kaupungin taloutta. Eikä siinä suinkaan kaikki. Tämä siis jatkona viime valtuustokauden sopimukselle, jossa vielä Vas. ei ollut mukana, mutta nyt myös se on mukana konsensuksessa..




Palveluja yksityistetään, henkilökuntaa vähennetään



Keskeinen tavoite on Turun kilpailukyvyn parantaminen. Sopimuksessa on kirjattu "keskittyminen ydinpalveluihin" ja muilta osin tavoitteena muun muassa "palvelujen käyttäjille tarjota lisää valinnan vapautta ja palvelujen tuottamisen tapoja."


Se tarkoittaa lisää palveluseteleitä, palvelujen ulkoistamista ja yksityistämistä. Tämän ovat allekirjoittaneet myös eduskunnassa oppositiossa olevat puolueet.


Tavoitteena on vuosittain vähentää kaupungin henkilöstöä 200 työntekijällä, mikä merkitsee, ettei eläkkeelle jäävien tilalle oteta uusia työntekijöitä. Näin jäljelle jäävien työntekijöiden kuormitus kasvaa ja jaksaminen heikkenee entisestään.




Valtuuston valta viety



Ryhmien sopimuksen mukaan tänä keväänä tuodaan käsittelyyn Turku-strategia. Asiat on sovittu pienessä piirissä, jossa mukana ovat lähinnä kaksi suurinta puoluetta. Muut ryhmät menevät vikisten tai muutoin vain perässä.


Valtuuston pj Jukka Mikkola (sd) suri viime valtuustokauden lopussa, miten valtuustolle ei riitä enää asioita käsittelyyn. Valitus on kuitenkin turhaa, sillä niin valtuustossa kuin eduskunnassa ovat demarit Mikkola mukaan lukien säätäneet lakeja samoin kuin kaupungissa johtosääntöjä, joissa valtaa on luovutettu pois valtuustolta, milloin uusille liikelaitoksille, milloin lautakunnille ja ylimmälle virkamiesjohdolle.




Demarit hajallaan



Jo vuosi sitten osa demarivaltuutettuja ilmoitti tyytymättömyytensä muutaman miehen johtamaan, "talolla poikien porukassa sopimaan" kunnallispolitiikkaan. Samoin tiedossa on lukuisien demarijäsenten puolueesta eroamiset, koska uusi valtuustoryhmä tekee edelleen Seppo Lehtisen ja Jarmo Rosenlöfin johdolla mitä lystää.


Oiva esimerkki on toriparkki, jossa demarit käänsivät yhdessä yössä takkinsa. Asiat uutisoitiin yksimieliseksi päätökseksi, mutta nyt on tiedossa kaksi erimielistä. Nähtäväksi jää, miten he aikanaan valtuustossa asiasta äänestävät.


Myös demarien äänestys kaupunginhallituksessa kahden sivukirjaston lakkauttamiseksi aikaansai usean jäsenen eron SDP:stä.




Vuokratalot ja kodit suurennuslasin alle



Ryhmien sopimuksessa on kirjattuna, miten "!asuntoliiketoiminta organisoidaan uudelleen ja sovitaan yhteiset pelisäännöt. Määritellään yhtiöille tuottotavoite, joka tuloutetaan kaupungille."


Valtuusto on tekemässä vuokrataloista selkeästi kirjatun liiketaloudellisen yksikön, jolle asetetaan tuottotavoite.


Ei voi olla moraalisesti oikein, että usein juuri vähävaraisimpien ihmisten kustannuksella kaupunki tulouttaa kassaan voittoja. Perustuslaki velvoittaa kuntaa huolehtimaan asunnoista ihmisille. Kun vuokra-asunnoista tehdään keinotteluväline, syntyy ristiriita.


Uusi Turun seudun asukasyhdistys saa haasteen lähteä kamppailemaan asukkaiden puolesta, sillä tiedossa on jo huikeita vuokrankorotuksia, joita ei edes asumistuki korvaa.


Viime vuoden kamppailun vuokratalojen myymisen estämisestä asukasliike voitti. Nyt alkaa uusi kamppailu.




Valppautta ja aktiivisuutta



Alkanut vuosi ja valtuustokausi eivät lupaa valoisia aikoja kuntalaisille. Demarien, kokoomuksen ja vihreiden määrittelemä kuntapolitiikka, jota apupuolueet laidasta laitaan ovat siunaamassa, merkitsee kalliimpia palveluja, pidempiä matkoja kouluun ja terveysasemalle ja entistä korkeampia vuokria. (KK)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli