Työllisyydessä painotetaan markkinavetoisia ratkaisuja

11.01.2016 - 15:45
(updated: 12.01.2016 - 13:37)

Työ- ja elinkeinoministeriö TEM laatii kyllä hyviä arvioita työllisyyskehityksestä, mutta itse ongelmiin ei puututa.
– Jos työttömyys lisääntyy, eikö pitäisi jotain tehdä? ihmetteli Työttömien valtakunnallisen yhteistoimintajärjestö TVY:n puheenjohtaja Jukka Haapakoski.
Yhteiskuntapoliittisesti kysymys on hankala. Kyse on Haapakosken mukaan siitä, miten julkisen sektorin ja markkinatalouden suhdetta hahmotetaan. 
– Suomessa työllisyyden osalta painotetaan markkinavetoisia ratkaisuja. Lähtökohtana on ajatus yksilön työmarkkina-arvosta, josta hän on itse vastuussa. Tämän voisi ajatella toisellakin tavalla. Vastuu työllisyydestä olisikin julkisella puolella ja siihen voitaisiin aktiivisella politiikalla puuttua niin, että työllisyystilanne olisi mahdollisimman oikeudenmukainen, totesi Haapakoski. 
Jotain työllisyyspolitiikan arvostuksesta kertoo sekin, että hallituksessa työministerin harteilla ovat myös oikeusministerin tehtävät. Ministerin viikoittaisesta työajasta on työllisyysasioille varattu vain kaksi päivää. 
Työttömien kontrolli on Haapakosken mukaan lisääntynyt. Tämä ei edesauta työttömien työnhakijoiden motivaatiota eikä kasvavien yritysten työvoiman rekrytointia. Resursseja on liian vähän ja niitä kohdistetaan väärin.
Istuva hallitus ei tule parantamaan työttömien sosiaaliturvaa. Sen sijaan vuonna 2017 tehdään ansiosidonnaisen keston leikkaus. 
Hallitusohjelmassa leikataan myös keinoja, joilla aikaisemmin on yritetty puuttua pitkäaikaistyöttömyyteen. Haapakoski arvioi, että hallituskauden aikana nykyisistä varoista häipyy noin viidennes. (MK)

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.