Työttömien kyykytys jatkuu

12.10.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 37/2007

Työministeriö antoi toukokuussa työvoiman palvelukeskuksille ohjeistuksen, jolla työvoimapalveluja tarvitseville henkilöille ryhdyttiin heinäkuun alusta asettamaan niin sanottuja asiakkuuskriteerejä. Käytännössä ohjeistus merkitsee palvelukeskusten asiakkaitten jakamista kolmeen ryhmään, joille kullekin kohdistetaan jatkossa erilaisia toimenpiteitä.


Ykkös- ja kakkoskastiin luetaan työttömät, jotka ovat työmarkkinoiden käytettävissä ja julkisten työvoimapalvelujen kautta työllistettävissä. Jos palvelukeskus taas määrittelee, ettei työtön ole työmarkkinoiden käytettävissä, häntä ei huolita työnhakijaksi vaan ohjataan kunnallisen sosiaalitoimen varaan.
Tilastojen siivoamistaOhjeistus on ikävä esimerkkki porvarihallituksen harjoittamasta työllisyyspolitiikasta.


Vuosina 2004-2006 perustettiin 37 työvoiman palvelukeskusta, joiden piti olla alue- ja paikallistason viranomaisten ja muiden palveluntuottajien asiantuntijaverkosto. Verkoston tarkoitus oli tarjota aktivoivia toimenpiteitä työttömille, joiden työmarkkinoille auttamiseen olemassa olevat palvelut eivät riittäneet.


Keskuksille annettu uusi ohjeistus siivoaa tehokkaasti hankalat tapaukset, sosiaalisten – ja muiden ongelmien kanssa painivat syrjäytetyt toimeentulotuelle, jonka pitäisi olla viimekätinen ja väliaikainen turva. Tilastoissa menettely näkyy työttömyyden vähentymisenä, mikä mahdollistaa myös työttömyyden hoitoon käytettävien määrärahojen leikkaamisen.
Työministeri valehteleeHelsingin työttömien toiminnanjohtaja Anna-Maria Kantola epäilee uuden ohjeistuksen tarkoitusta. Hän pohtii, onko työvoiman palvelukeskusten henkilökunnalla edellytyksiä tehdä kauaskantoinen päätös ihmisen tulevaisuudesta. Syyksi kun voi riittää vaikkapa hankalasti arvioitavissa oleva motivaation puute.


–Jos kerran todetaan, että henkilö ei ole oikeutettu työttömyystukeen, paluu työttömyysturvan piiriin on vaikeaa ellei mahdotonta, huomauttaa Kantola.


Eniten häntä kummastuttaa tapa, jolla ohjeistus annettiin. Työttömien delegaatio oli kesäkuun puolessa välissä keskustelemassa työministeri Tarja Cronbergin (vihr) kanssa, mutta silloin ei uusista toimintaohjeista ollut mitään puhetta. Ohjeistus yritettiin pimittää työttömien etujärjestöiltä, joiden käsiin paperi päätyi lopulta epävirallista kautta.


Kaiken lisäksi Tarja Cronberg on väittänyt, että uudesta ohjeistuksesta olisi keskusteltu työttömien edustajien kanssa. Väite ei Kantolan mukaan pidä paikkaansa.


Työttömien valtakunnallinen yhteistyöjärjestö TVY aikoo tehdä asiasta kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle. On todennäköistä, että työttömiä eri kasteihin niputtava menettely polkee työttömien ihmisoikeuksia ja on perustuslain vastainen. (MK)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli