Työväenmusiikkia pitää vaalia huolella

11.08.2010 - 11:18
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Laulaja-näyttelijä Ritva Sorvali ja Tampereen Työväenyhdistyksen soittokunta toivat vahvan tuulahduksen työväenmusiikkia Työväen musiikkitapahtumaan Valkeakoskella. / Hannu Oittinen |

Laulaja-näyttelijä Ritva Sorvali ja Tampereen Työväenyhdistyksen soittokunta toivat vahvan tuulahduksen työväenmusiikkia Työväen musiikkitapahtumaan Valkeakoskella. Tällä kokoonpanolla juhlistettiin Suomen Työväen musiikkiliiton 90-vuotisjuhlaa. Liiton uudeksi puheenjohtajaksi on tänä vuonna valittu tamperelainen Riitta Ollila.

Ritva Sorvali on esiintynyt Työväen musiikkitapahtumassa kerran aikaisemmin, silloin Vanhan Jukon kvartetin kanssa. Niinpä kutsu tulla Suomen Työväen Musiikkiliiton juhlakonsertin solistiksi oli hänelle mieluinen yllätys.

– On hieno asia, että Työväen musiikkitapahtuma on vielä olemassa, sitä pitää vaalia huolella. Mutta että tapahtuma ei olisi vain festari festarien joukossa, soisin varsinaisen työväenmusiikin nousevan suurempaan arvoon ja asemaan, Ritva Sorvali sanoo.

Hän toteaa, että mukautumisen ajan tulisi olla ohi työväenliikkeessä. Sorvali sanoo arvostavansa esimerkiksi Kari Tapion ja Paula Koivuniemen pitkää ja huikeaa uraa kevyen musiikin parissa, mutta ei iskelmä työväenlauluksi muutu, vaikka työväki sitä kuinka kuuntelisi.

– Vika on siinä, että yritetään olla kovin trendikkäitä, vaikka työväenliike itsessään voisi olla trendikäs. Ei luokkayhteiskunta ole mihinkään kadonnut. Iso ongelma on tietysti se, että uusia työväenlauluja ei juuri ole. Jonkin verran oikeasti uutta on, mutta ne laulut eivät ole levinneet kansan keskuuteen.

Tekijöistä Sorvali mainitsee Vanhan Jukon ja Varaquen sekä näyttelijä Lauri Maijalan, joka Kaj Chydeniuksen ohella säveltää uusia tekstejä. Chydenius on sanonut, että kyllä hän säveltää, kun joku vaan tekee tekstejä.

– Voisiko Työväen musiikkitapahtuma ottaa tehtäväkseen uusien tekstien kokoamisen, vaikkapa kilpailun avulla. Se nostaisi tapahtuman, työväenmusiikin ja koko työväenliikkeen profiilia. Voisin myös koota 80-luvun Vasen suora-lauluryhmän, jos vain löytäisin kitaristi Jyrki Pölkin säestäjäksemme, Ritva Sorvali sanoo.

Hyvä idea ensi vuodeksi, jolloin Työväen musiikkitapahtumaa vietetään 40. kerran ja Suomen Työväen Musiikkiliitto on juuri täyttänyt 90 vuotta.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.