Työväenpuolue ennätystulokseen brittien parlamenttivaaleissa
Pääministeri Theresa Mayn johtama konservatiivipuolue menetti enemmistöasemansa Britannian parlamenttivaaleissa. Sen sijaan Jeremy Corbyn luotsasi työväenpuolueen parempaan tulokseen kuin aikoihin. Vuoden 1970 jälkeen puolue on vain kerran päässyt tätä parempaan tulokseen. Viime vaaleihin verrattuna sen kannatus nousi noin kymmenen prosenttiyksikköä.
Työväenpuolue voitti Britannian vaalit vuosikymmeniin radikaaleimmalla, vasemmistolaisia vaihtoehtoja esittävällä ohjelmallaan
Corbynin johtama työväenpuolue voitti Britannian vaalit vuosikymmeniin radikaaleimmalla, vasemmistolaisia vaihtoehtoja esittävällä ohjelmallaan. Konservatiivit korostivat brexit-neuvotteluja, kun taas Corbyn toi keskusteluun muutakin sisältöä, ennen muuta leikkauspolitiikan vastaista politiikkaa. Jo gallupit osoittivat, että työväenpuolueen poliittisella ohjelmalla oli laaja tuki kansalaisten keskuudessa.
Nuoret työväenpuolueen takana
Asiantuntijoiden mukaan erityisesti nuoret lähtivät vaaliuurnille aiempaa aktiivisemmin. Nuorista valtaosa äänesti työväenpuoluetta: 18–24-vuotiaissa 67 prosenttia ja 25–34-vuotiaissa 58 prosenttia.
Työväenpuolue lähti näihin vaaleihin noin 25 prosenttiyksikön takamatkalta, mutta lopulta puolueiden välinen ero jäi vain kahteen prosenttiyksikköön. Puolessatoista kuukaudessa puolue kiri konservatiiveja yli 20 prosenttiyksikköä terrori-iskuista ja lehdistön avoimesta Corbyn-vastaisesta linjasta huolimatta.
Theresa Mayn uhkarohkea ja ylimielinen taktikointi parlamenttivaaleissa koki mahalaskun. Pääministeri ei kuitenkaan oman ilmoituksensa mukaan harkitse vielä eroa.
Iso-Britannian parlamenttijako 2017:
- Konservatiivit: 381 paikkaa (-12)
- Työväenpuolue: 261 paikka (+31)
- Skotlannin itsenäisyyspuolue 35 paikkaa (-19)
- Liberaalidemokraatit: 12 paikkaa (+3)
- Pohjois-Irlannin DUP: 10 paikkaa (+2)
- Vihreät: 1 paikka.
- Muut ryhmät: 12 paikkaa
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Miksi osuustoiminnallinen Tradeka, jonka juuret ovat työväenliikkeessä, sijoittaa aseisiin? Samaan aikaan, kun rauhan ja aseidenriisunnan periaatteet rapautuvat globaalisti, myös suomalaiset sijoittajat – kuten Tradeka – ovat alkaneet nähdä aseteollisuudessa "positiivisia mahdollisuuksia". Työväenluokan varallisuutta hallinnoidaan nyt tavalla, joka palvelee sotataloutta ja pääomaa – ei osuuskunnan jäseniä. SKP:n Yrjö Hakanen vaatii, että Tradeka sulkee asetuotannon kokonaan pois sijoituksistaan ja ryhtyy kehittämään vaihtoehtoisia rahastoja, joissa vaikuttavuus korvaa militarismin.
SKP vietti kymmenen vuotta sitten vappua tunnuksella Irti porvareista! Taiteilija Jani Leinonen suunnitteli SKP:lle tuolloin vapputunnuksen, jossa ilmassa oleva nyrkki viestii kapinasta, uhmasta, yhtenäisyydestä ja voimasta.
- 1 / 330
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Ulkomaat
Kun asevarusteluun virtaa miljardeja, leikataan koulutuksesta, sosiaaliturvasta ja ilmastotoimista – kenen turvallisuutta oikein puolustetaan? Tiedonantajan bloggaaja Hannu Ketoharju pohtii uusimmassa kirjoituksessaan, kuinka asevarustelun kiihtyminen Euroopassa – erityisesti Naton viiden prosentin BKT-tavoitteen varjolla – hyödyttää ase- ja energiayhtiöitä samalla kun työväenluokkaa kuritetaan leikkauksin. Manifesti saksalaisten sosialidemokraattien johdolla vaatii suunnanmuutosta: diplomatiaa, aseistariisuntaa ja resurssien ohjaamista yhteiseen hyvinvointiin. Kriittinen kysymys kuuluu: rakentuuko turvallisuus aseista vai oikeudenmukaisuudesta?
Mitä tapahtuu, kun hoitajat, opettajat ja matalapalkkaiset työläiset nousevat kapitalistisen järjestelmän marginaalista politiikan keskiöön? Chilessä vastataan nyt: kommunisti Jeannette Jara voitti vasemmiston esivaalit ja tavoittelee marraskuussa maan presidenttiyttä. Hänen kampanjansa ei nojaa suurpääoman lahjoituksiin, vaan työväenluokan vaatimuksiin – elämiseen riittävään palkkaan, julkiseen terveydenhuoltoon ja demokratiaan, ei diktaattorien perintöön. Kun vanhan vallan edustajat pyrkivät palauttamaan Pinochetin aikaisen järjestyksen, Jaran ehdokkuus on muistutus siitä, että historiaa ei tarvitse toistaa – sen voi myös murtaa. Tämä ei ole vain Chilen, vaan koko työväenliikkeen taistelun paikka.
Euroopan puolustusteollisuus kamppailee aseiden, raaka-aineiden, tuotantokapasiteetin ja teknologisen ylivoiman puutteessa samalla, kun konfliktien määrä maailmassa kasvaa. Suomi on nostettu mallimaaksi, jossa puolustusteknologia, tekoäly ja metaversumi yhdistyvät yhä tiiviimmin siviilielämään. Tämä muutos ei ole yksittäinen kehityskulku, vaan osa laajempaa rakennemuutosta, jossa turvallisuuslogiikka tunkeutuu osaksi jokapäiväistä elämäämme – koulutuksesta liikenteeseen ja energiainfrastruktuurista viestintään.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.