Työväenpuolue ennätystulokseen brittien parlamenttivaaleissa

09.06.2017 - 12:45

Pääministeri Theresa Mayn johtama konservatiivipuolue menetti enemmistöasemansa Britannian parlamenttivaaleissa. Sen sijaan Jeremy Corbyn luotsasi työväenpuolueen parempaan tulokseen kuin aikoihin. Vuoden 1970 jälkeen puolue on vain kerran päässyt tätä parempaan tulokseen. Viime vaaleihin verrattuna sen kannatus nousi noin kymmenen prosenttiyksikköä.

Työväenpuolue voitti Britannian vaalit vuosikymmeniin radikaaleimmalla, vasemmistolaisia vaihtoehtoja esittävällä ohjelmallaan

Corbynin johtama työväenpuolue voitti Britannian vaalit vuosikymmeniin radikaaleimmalla, vasemmistolaisia vaihtoehtoja esittävällä ohjelmallaan. Konservatiivit korostivat brexit-neuvotteluja, kun taas Corbyn toi keskusteluun muutakin sisältöä, ennen muuta leikkauspolitiikan vastaista politiikkaa. Jo gallupit osoittivat, että työväenpuolueen poliittisella ohjelmalla oli laaja tuki kansalaisten keskuudessa.

Nuoret työväenpuolueen takana

Asiantuntijoiden mukaan erityisesti nuoret lähtivät vaaliuurnille aiempaa aktiivisemmin. Nuorista valtaosa äänesti työväenpuoluetta: 18–24-vuotiaissa 67 prosenttia ja 25–34-vuotiaissa 58 prosenttia.

Työväenpuolue lähti näihin vaaleihin noin 25 prosenttiyksikön takamatkalta, mutta lopulta puolueiden välinen ero jäi vain kahteen prosenttiyksikköön. Puolessatoista kuukaudessa puolue kiri konservatiiveja yli 20 prosenttiyksikköä terrori-iskuista ja lehdistön avoimesta Corbyn-vastaisesta linjasta huolimatta.

Theresa Mayn uhkarohkea ja ylimielinen taktikointi parlamenttivaaleissa koki mahalaskun. Pääministeri ei kuitenkaan oman ilmoituksensa mukaan harkitse vielä eroa.

Iso-Britannian parlamenttijako 2017:

  • Konservatiivit: 381 paikkaa (-12)
  • Työväenpuolue: 261 paikka (+31)
  • Skotlannin itsenäisyyspuolue 35 paikkaa (-19)
  • Liberaalidemokraatit: 12 paikkaa (+3)
  • Pohjois-Irlannin DUP: 10 paikkaa (+2)
  • Vihreät: 1 paikka.
  • Muut ryhmät: 12 paikkaa

 

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.