USA ei aio vetäytyä Irakista

20.03.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 11 / 20.3.2009

Yhdysvaltain hyökkäyksestä Irakiin on kulunut kuusi vuotta. Hyökkäys alkoi aamuyöllä 20. maaliskuuta 2003 massiivisilla terroripommituksilla. Muutaman viikon taistelujen jälkeen USA:n joukot valtasivat Bagdadin ja sinne alettiin pystyttää miehittäjien mieleistä nukkehallitusta.


USA:n ohella Irakin miehitykseen ja alkaneeseen miehityssotaan osallistui enemmistö Naton jäsenmaista sekä ns. halukkaiden koalitioon kuuluneita USA:n satelliittimaita.


Nyt, kuuden vuoden jälkeen, yli 100 000 USA:n sotilasta miehittää yhä Irakia, vaikka ihmiset Irakissa ja kautta maailman vaativat heidän poistumistaan. Ennen hyökkäystä arabi- ja muslimimaailman kehittyneimmän maan infrastruktuuri on tuhottu, kulttuuriaarteet rosvottu, öljyvarat alistettu läntisten jättiyhtiöiden hallintaan, yli miljoona siviiliä on saanut surmansa ja viisi miljoonaa ihmistä on ajettu sisäiseen tai ulkoiseen maanpakoon.


Kun Barack Obaman hallinto on ilmoittanut vetävänsä osan taistelujoukoista pois Irakista vuoden 1011 loppuun mennessä ja siirtävänsä ne Afganistaniin, on alettu puhua Irakin sodan "lopusta" Se on joutavaa ja ennenaikaista puhetta. Kun vähintään 50 000 amerikkalaissotilasta sekä amerikkalaisia palkkasotureita ja eräiden muiden maiden joukkoja on tarkoitus pitää Irakissa, kun USA rakentaa useita tukikohtia ympäri maata ja kun se on vastikään rakentanut Bagdadin vihreälle vyöhykkeelle maailman suurimman suurlähetystökompleksin, kyse on todellisuudessa sodan jatkamisesta, ei sen lopettamisesta.


USA:n Bagdadissa olevien joukkojen apulaiskomentaja, prikaatinkenraali Frederick Rudesheim sanoi vihreällä vyöhykkeellä 8. maaliskuuta pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että USA:n joukot tulevat jatkossakin osallistumaan taisteluoperaatioihin, vaikka joukot sijoitetaankin Bagdadin ja muiden kaupunkien ulkopuolella sijaitseviin tukikohtiin osana USA:n ja Irakin nukkehallinnon turvallisuussopimusta. "Haluan tehdä hyvin selväksi, että mitään taisteluoperaatioiden lopettamista ei tule."


Päivää myöhemmin USA:n Irakissa olevien joukkojen kakkosjohtaja, kenraaliluutnantti Lloyd Austin kertoi 9. maaliskuuta Pentagonissa pidetylle konferenssille Irakista videoyhteyden kautta, että armeijan päivää aikaisemmin ilmoittama 12 000 sotilaan poistuminen Irakista syyskuuhun mennessä on epätodennäköistä tänä vuonna. Hän sanoi vain epämääräisesti, että näiden joukkojen vetäminen tapahtuu "nähtävissä olevassa tulevaisuudessa".


Puolustusministeri Robert Gates sanoi toisin sanoin saman jo puhuessaan 27. tammikuuta kongressin puolustusvaliokunnissa. Hän totesi, ettei Obaman hallinnolla ole mitään aikomusta vetäytyä Irakista ja että "joukoillamme voi olla kovia aikoja edessäpäin".


Obaman hallinnon lupaus vetää joukot pois vuoden 2011 mennessä sisältyy myös USA:n ja Irakin nukkehallinnon allekirjoittamaan sopimukseen. Mutta USA:lla ei ole aikomustakaan pitää siitä kiinni. Koko sopimus oli farssi, vaikka maailman valtamediassa puhuttiin "tiukoista neuvotteluista" ikään kuin sopimuksella olisi jotain käytännön merkitystä reaalimaailmassa.


Sopimus sisältää porsaanreiän, jonka mukaan nukkehallituksella on oikeus "vaatia" USA:n armeijan läsnäolon jatkamista vuoden 2011 deadlinen jälkeen Kun otetaan huomioon, että mikä tahansa vuonna 20011 istuva Irakin hallitus tulee olemaan täysin riippuvainen USA:n aseista ja rahoista pysyäkseen vallassa, sellainen "vaatimus" on päivänselvä. Täytyy oikeastaan ihailla Obaman hallinnon suoruutta, kun se luopuu väittämästä, että USA:n joukot aikovat lähteä Irakista joskus lähitulevaisuudessa. Mutta on kirjaimellisesti murhaavaa teeskentelyä väittää, että tämä suunnitelma "jättää Irakin sen kansalle ja vastuullisesti lopettaa tämän sodan", kuten Obama kansakunnan tilaa käsitelleessä puheessaan väitti. Suunnitelma ei tee mitään sellaista, ja Obama tietää sen.


Sitä vastoin se upottaa USA:n yhä syvemmälle vastarintaliikkeen vastaiseen sotaan minkä tahansa irakilaisen klikin puolesta, joka orjamaisimmin ja tehokkaimmin tukee USA:n herruutta alueella. Se lähettää lisää amerikkalaisia sotilaita kuolemaan ja tappamaan rikollisessa sodassa, joka on mustannut USA:n jo ennestäänkin mustan maineen ja osaltaan aiheuttanut sen nykyisen konkurssin. Se jatkaa jo ennestäänkin kolossaalista korruptiota ja sotakeinottelua. Ja ennen kaikkea, se lisää entisestään irakilaisten kärsimyksiä ja kuolemia.


Valheellinen propaganda ja väärät toiveet Irakin tilanteen paranemisesta ja sodan pikaisesta päättymisestä uhkaavat entisestään passivoida kuusi vuotta sitten niin voimakasta Irakin sodan vastaista kansalaismielipidettä. Emme saa antaa niin tapahtua.



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!