USA ja Myanmar

23.05.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 21 / 23.5.2008

Yrittääkö Bushin hallinto todella auttaa Myanmarin kansaa selviämään maata koettelevasta luonnonkatastrofista? Miksi se sitten vaatii, että Pentagonin eli asevoimien on oltava vastuussa USA:n avun toimittamisesta? Ovathan monet muutkin maat löytäneet ei-sotilaallisia tapoja välittömän avun toimittamiseen. Kansainvälistä humanitaarista apua on virrannut Myanmariin muun muassa Kiinasta, Intiasta, Japanista, Singaporesta, Italiasta, Bangladeshista, Laosista ja Thaimaasta.


Ja miksi Bushin hallinto pani toimeen uusia pakotteita Myanmaria vastaan samaan aikaan kun se hyvin tiesi, että hirmumyrsky oli iskemässä? Näin se vaikeutti Myanmarin avustustoimia. USA oli vakoilusatelliittiensa avulla seurannut hirmumyrskyn etenemistä jo viikon ajan, ja päivää ennen hirmumyrskyn iskemistä Bush allekirjoitti uudet entistä kovemmat pakotteet Myanmaria vastaan. Pakotteet tekivät USA:n suoran avun ja hätäapurahastojen kansainväliset lahjoitukset lähes mahdottomiksi.


Varoituksen hirmumyrskyn lähestymisestä Myanmarin hallitus sai lähes viikkoa aikaisemmin Intialta, ei USA:lta, ja tiedotti siitä kansalle radiossa. Hyökyaallosta olisi kuitenkin voinut varoittaa vain tutkajärjestelmä, jota ei Myanmarilla eikä muillakaan Intian valtameren rantavaltioilla edelleenkään ole.


USA:n ja muiden länsimaiden valtamedia on täynnä varmaankin paljolti aiheellisia kertomuksia Myanmarin juntan välinpitämättömyydestä ja kyvyttömyydestä suoriutua pelastustehtävistä Kukaan ei tunnu muistavan USA:n hallituksen kelvotonta ansioluetteloa katastrofin hoitamisessa.


Hirmumyrsky Katrinan iskettyä USA:n etelävaltioihin vuonna 2005 presidentti Bush ja muut viranomaiset viivyttelivät avustustoimien aloittamisessa lähes viikon, ja kun toimet sitten aloitettiin, seurauksena oli yhtä sotkua, vastuun pompottelua sekä uhrien syyllistämistä ja jättämistä tahallaan kuolemaan. Kehuttava ei ollut USA:n panos myöskään tsunamin uhrien auttamisessa.


Hirmumyrskyn torjunnan johtava maa Kuuba tarjoutui lähettämään avustustyötekijöitä Katrinan tuhoalueelle, mutta USA:n hallitus torjui tarjouksen. Tätä pidettiin lännen valtamediassa täysin luonnollisena, mutta juntan kieltäytymistä päästämästä USA:n asevoimia Myanmariin kauhistellaan.



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli